Rozliczenie PIT-Szwajcaria
Rozliczenie PIT-Szwajcaria
Rozpoczęłam nowy temat ze względu, że aktualnie, nie toczy się dyskusja odnośnie rozliczenia PIT -Szwajcaria lub nie zmalałam bieżącego. W poprzednim roku rozliczyłam się dzięki pomocy tego forum i mam nadzieję, że w tym też się uda. Przedstawiam moja sytuację.
Mąż pracuje w Szwajcarii cały rok 2018 nie uzyskał żadnych dochodów w Polsce. Ja- żona :) z córką jesteśmy w Polsce i mam dochód z pracy pit 11. Czy mogę rozliczyć się sama ( chociaż do tej pory rozliczaliśmy się wspólnie) a mąż możne nie wykazywać swojego dochodu w polskim US czy musi ?
z góry dziękuję za pomoc.
Aldona
Mąż pracuje w Szwajcarii cały rok 2018 nie uzyskał żadnych dochodów w Polsce. Ja- żona :) z córką jesteśmy w Polsce i mam dochód z pracy pit 11. Czy mogę rozliczyć się sama ( chociaż do tej pory rozliczaliśmy się wspólnie) a mąż możne nie wykazywać swojego dochodu w polskim US czy musi ?
z góry dziękuję za pomoc.
Aldona
Re: Rozliczenie PIT-Szwajcaria
Możesz rozliczyć się sama...
Mąż nie ma obowiązku rozliczenia się w PL, jednak... może to uczynić rozliczając się także indywidualnie.
Rozliczenie i tak będzie na 0,00, a jeśli będzie potrzebne czy to zaświadczenie o dochodach czy ew. wykazanie
dochodów, bo np. będzie jakiś duży zakup w Pl / np. bardzo drogie auto, posiadłość/, to wtedy jest udowodnione
źródło dochodu....
Mąż nie ma obowiązku rozliczenia się w PL, jednak... może to uczynić rozliczając się także indywidualnie.
Rozliczenie i tak będzie na 0,00, a jeśli będzie potrzebne czy to zaświadczenie o dochodach czy ew. wykazanie
dochodów, bo np. będzie jakiś duży zakup w Pl / np. bardzo drogie auto, posiadłość/, to wtedy jest udowodnione
źródło dochodu....
Dziękuję za pomoc. Faktycznie może dobrze byłoby wykazać. Czyli Mąż wtedy również rozlicza się samodzielnie na jaki pit składa ?
PIT-36, PIT/ZG - rozliczenie indywidualne.
wla.gle , wielkie podziękowania . Wszystkiego dobrego :)
Wzajemnie..:)
Witajcie,
Wla.gle, teoretycznie z Twoją pomocą rozliczyłam pit i swój i męża. ale pojawiło mi się pytanie. Czy ja mogę skorzystać z ulgi na dziecko, mój dochód 74.000 ( rozliczam się sama ) ale męża dochód wiadomo większy choć w pit wychodzi 0,00, program mi przyjmuję ulgę.
rozliczam się sama, związek małżeński pełny rok. Jeśli brać pod uwagę dochód męża 0,00 to nie przekraczamy 112.000.
Dzięki.
Wla.gle, teoretycznie z Twoją pomocą rozliczyłam pit i swój i męża. ale pojawiło mi się pytanie. Czy ja mogę skorzystać z ulgi na dziecko, mój dochód 74.000 ( rozliczam się sama ) ale męża dochód wiadomo większy choć w pit wychodzi 0,00, program mi przyjmuję ulgę.
rozliczam się sama, związek małżeński pełny rok. Jeśli brać pod uwagę dochód męża 0,00 to nie przekraczamy 112.000.
Dzięki.
Zgodnie ze stanowiskiem organów podatkowych, przy określaniu czy limit do zastosowania ulgi prorodzinnej nie został przekroczony uwzględnić trzeba dochody każdego z małżonków uzyskane zarówno w Polsce, jak i za granicą. Nie ma przy tym znaczenia jaka metoda unikania podwójnego opodatkowania ma do nich zastosowanie.
https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit ... zicow.html
Zasada: przychód - KUP - składka na ubezpieczenie społeczne <=112 000.
https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit ... zicow.html
Zasada: przychód - KUP - składka na ubezpieczenie społeczne <=112 000.
Jasna sprawa, niby logiczne ale pomyślałam, możne jest jakaś luka prawda więc czemu nie skorzystać.:) Wątpliwości rozwiane.
Dziękuję za pomoc.
Dziękuję za pomoc.