ULGA REHABILITACYJNA - Turnus rehabilitacyjny dodatkowe dopłaty

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
djgruby

ULGA REHABILITACYJNA - Turnus rehabilitacyjny dodatkowe dopłaty

Post autor: djgruby »

Podatnik posiada fakturę za turnus rehabilitacyjny, gdzie całość dofinansowano i tu nie mam pytania.

Dodatkowo posiada:
-paragon imienny na zadatek/dopłatę na kwotę 223,00zł
-KP na imię i nazwisko za "opłatę miejscową" na kwotę 52,00zł
-przelew na zadatek na turnus na kwotę 250,00zł (przelew zrobiony z konta syna, gdyż ta prawie 80-letnia osoba nie ma konta i oddala mu pieniądze), w tytule przelewu są dane podatnika wraz z adresem oraz informacja o zadatku na dany turnus

Czy te 3 dodatkowe opłaty nierefundowane można odliczyć na podstawie tych dokumentów, które wyszczególniłem?

Czech

Re: ULGA REHABILITACYJNA - Turnus rehabilitacyjny dodatkowe dopłaty

Post autor: Czech »

Pytasz czy te dokumenty mogą byc podstawa do rozliczenia, a ja mam wątpliwości czy w ogóle moga byc odliczone.
Zadatek czy zaliczka to przecież część zapłaty zasadniczej -a napisałeś , że całość była refundowana - zaliczki wtedy sa chyba zwracane ?
Opłata miejscowa, czyli tzw klimatyczna nie podlega odliczeniu.

djgruby

Przelew z opisem "zadatek na turnus" był pierwszym wydatkiem związanym z całym turnusem i jest to osobny wydatek nierozliczony/nierefundowany poza fakturą. Podobnie jak paragon imienny z opisem "Zadatek/dopłata za pobyt...", który również nie został w żaden sposób zwrócony-zrefundowany.

Faktura była na 1.277,00zl czyli na całą wartość dofinansowania, w której nie rozliczono żadnych zadatków, zaliczek czy przedpłat.

Dla prawie 80-cio letniej osoby opis nie miał znaczenia stąd "zadatek" zamiast np.dopłata itp., tyle ta osoba miała przelać "na dzień dobry", aby wziąć udział w turnusie rehabilitacyjnym. Większym problemem może być uznanie przelewu z konta syna jak na to patrzą urzędy skarbowe, chociaż w tytule przelew są pełne dane podatnika/pacjenta wraz z adresem i opisem na jaki cel.

Przelew - 28.03.2018
Faktura z dopiskiem "dofinansowanie" - 30.04.2018
Paragon imienny na dopłatę - 05.05.2018 (dzień rozpoczęcia turnusu)

Czech

Post autor: Czech »

Wg mnie z tym przelewem syna nie powinno byc problemów - to nie zapłata podatku.

djgruby

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Co do opłaty klimatycznej miałem duże wątpliwości, ale zostały tu rozwiane (nie miałem wcześniej takich przypadków), a przed złożeniem zeznania dopytam znajomej dla pewności jeszcze raz o te zadatki/dopłaty, niech mi to wyjaśni ponownie ;)

Pozdrawiam

Zablokowany