pit 37 - kilka pytań

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
dziadu

pit 37 - kilka pytań

Post autor: dziadu »

Witam, potrzebuję porady w kilku kwestiach.
Pracowałem w Polsce do czerwca 2018, od połowy czerwca mieszkam poza granicami kraju. Moja żona i dzieci przebywali w kraju do września 2018. 5 czerwca 2018 uprawomocniło się postanowienie sądu o przysposobienie pełne syna żony.
Moje pytania:
- za jaki okres mogę odliczyć ulgę na córkę (cały rok/czerwiec/wrzesień) ?
- czy w ogóle mogę i za jaki okres odliczyć ulgę na syna ?

Czech

Re: pit 37 - kilka pytań

Post autor: Czech »

Ulga na dzieci przysługuje podatnikowi który rozlicza polskie podatki wg skali podatkowej - to taka ogólna zasada - masz z czego odliczyć -możesz to zrobić. Nie ma znaczenia -dla skorzystania z ulgi - przebywanie dziecka ani ciebie za granicą.
Ulga na dzieci rządzi się swoimi prawami - tutaj nie podałeś żadnych szczegółowych danych.
Nie podałeś tez informacji o dochodach żony - czy były na "0" ? i nie może skorzystać z ulgi na syna ?
Czy możesz się rozliczać z żoną wspólnie ?

Ulgę można zastosować dla małoletnich dzieci bez limitu, albo dla uczących się do 25 roku życia pod warunkiem, że nie zarobiły więcej niż 3089 -dochodu.
Jeżeli tak jest, to za córkę możesz odliczyć cały rok - 1112,04

Natomiast za przysposobionego syna (po spełnieniu w/w warunków) możesz odliczyć - jeżeli rozliczasz sie sam :
-pełne miesiące od VII do XII 6 mcy x 92,67=556,02
oraz proporcjonalnie czerwiec 26 dni x 3,09 = 80,34
czyli razem 636,36
Jeżeli rozliczacie się razem lub żona ma polskie podatki to wtedy żona może rozliczyć syna za cały rok.

dziadu

Post autor: dziadu »

Żona nie pracuje więc jej dochód to "0", czy możemy rozliczać się razem ? prawdę powiedziawszy nie wiem jak to działa a ponieważ żona od 4 lat nie pracuje ( opiekuje się dziećmi) to nawet nigdy tego nie sprawdzaliśmy.
Podsumowując: córkę mogę rozliczyć za cały rok i syna za niecałe siedem miesięcy.
Jeszcze jedno pytanie tak przy okazji, jak działa i jak doliczyć "zwrot niewykorzystanej ulgi". Jeszcze nigdy nie udało mi się z tego skorzystać a podobno mogłem :)

@Czech, dziękuję za odpowiedź.

Czech

Post autor: Czech »

Jak najbardziej -można sie rozliczyć z niepracującą żoną -zyskuje się wtedy kwotę wolna od podatku -556.
Jest kilka warunków , które trzeba spełnić :
1. Trzeba byc cały rok kalendarzowy (I-XII) małżeństwem
2. Żaden z małżonków nie może mieć działalności na ryczałcie albo na podatku Liniowym 19%
3. nie mozna miec rozdzielności majątkowej

Niestety nie da się zrobic korekty za przeszłe lata, gdyż rozliczając sie indywidualnie nie złożyłeś na czas oświadczenia o chęci wspólnego rozliczenia -tego sie juz nie odkręci.

Natomiast jeżeli wczesniej nie skorzystałeś z ulgi na dzieci -a mogłeś - to korekta jest możliwa - 5lat wstecz -czyli ostatnia za rok 2013.

Zablokowany