Pity 40a z ZUS i Krus
Pity 40a z ZUS i Krus
Witam czy osoba otrzymująca z dwóch organów rentowych pit 40 a musi to uwzględnić na pit 37,czy wystarczy rozliczenie przesłane przez te instytucje na druku 40 a ??
Re: Pity 40a z ZUS i Krus
Musi uwzględnić. Lub sprawdzić na e-pit. Powinno być rozliczone.
A czy nie jest tak ,że nie trzeba tego rozliczać - jeżeli nie ma się odliczeń oraz nie chce przekazać 1% ?
Pitow 40A chyba nie trzeba rozliczać, bo ZUS i KRUS robi już ich rozliczenie prawda ??
Pitow 40A chyba nie trzeba rozliczać, bo ZUS i KRUS robi już ich rozliczenie prawda ??
Było by tak gdyby był jeden PIT-40A.
Zajrzyj na e-pit i się przekonaj.
Zajrzyj na e-pit i się przekonaj.
Niestety nie o mnie chodzi , a nie mam wglądu w e-pit. Dzięki za odpowiedź
Jeśli nie ma możliwości wglądu do e-pit to warto sobie zrobić symulację takiego wspólnego rozliczenia obu pitów 40, bo może się okazać, że wyjdzie kwota do zapłaty i żeby później nie było zdziwienia ;)
Miałem przypadki takich rozliczeń, gdzie dopłaty wychodziły w kwotach 700-900zl. Tak może się stać, gdy świadczenie na jednym z pit-40 nie przekroczy 13.000zł. Im niższa kwota niż 13.000zł na jednym z pit-40, tym większy może wyjść podatek do zapłaty po wspólnym rozliczeniu obu pit-40.
Miałem przypadki takich rozliczeń, gdzie dopłaty wychodziły w kwotach 700-900zl. Tak może się stać, gdy świadczenie na jednym z pit-40 nie przekroczy 13.000zł. Im niższa kwota niż 13.000zł na jednym z pit-40, tym większy może wyjść podatek do zapłaty po wspólnym rozliczeniu obu pit-40.
Właśnie mi wychodzi spora dopłata :-( w zasadzie to obie instytucje liczyły ulgę i po prostu jedną kwotę trzeba oddać do US
W moim przypadku wysokość świadczenia w pit-40 była poniżej 13.000,00zł czyli odliczono kwotę wolną większą (ok.898zł), a sumując oba pit-40 dochód przekraczał 13.000,00zł, gdzie przysługiwała do odliczenia kwota wolna 556,02 ;) stąd wyszła mi dopłata 898zł ;)
Dodam jeszcze, że w pit-40, w którym odliczono większą ulgę był zwrot podatku (ok.346zł), który został dodany do świadczenia marcowego, co reasumując pomniejsza wydatek z "portfela" podatnika do wartości drugiej ulgi, no ale ten ból kiedy emeryt dowiaduje się o dopłacie prawie 900zl nie mając jeszcze zwrotu podatku "w kieszeni"... ;)
Dodam jeszcze, że w pit-40, w którym odliczono większą ulgę był zwrot podatku (ok.346zł), który został dodany do świadczenia marcowego, co reasumując pomniejsza wydatek z "portfela" podatnika do wartości drugiej ulgi, no ale ten ból kiedy emeryt dowiaduje się o dopłacie prawie 900zl nie mając jeszcze zwrotu podatku "w kieszeni"... ;)