Orzeczenie lekarza rzeczoznawcy Kasy o trwałej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wydane z Krus z 2010 roku. Czy może być do odliczenia leków i samochodu na cele związane z niepełnosprawnością ????? ( teraz ta osoba przeszła już na emeryturę )
Pozdrawiam
Orzeczenie o niepełnosprawnosci
Re: Orzeczenie o niepełnosprawnosci
Osoby posiadające ważne orzeczenia ZUS o niezdolności do pracy lub ważne orzeczenia organu rentowego (ZUS, MON, MSWiA), wydane przed dniem 31 sierpnia 1997 r. o zaliczeniu do jednej z grup inwalidów lub ważne orzeczenie KRUS o niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, wydane przed 31 sierpnia 1997 r., nie muszą ubiegać się dodatkowo o orzeczenie, aby korzystać z ulgi rehabilitacyjnej.
Postali podatnicy wymienieni powyżej muszą zostać zakwalifikowani do jednego ze stopni niepełnosprawności
- czyli osoby, które uzyskały orzeczenie po 31 sierpnia 1997r. - powinny mieć orzeczenie wydane przez odpowiedni zespół ds. orzekania o niepełnosprawności.
Jest to prawie że formalność, bo należy dostarczyć orzeczenia z tych organów na podstawie których wydane będzie orzeczenie
o rodzaju i stopniu niepełnosprawności oraz prawo do świadczeń, ulg i odliczeń.
Postali podatnicy wymienieni powyżej muszą zostać zakwalifikowani do jednego ze stopni niepełnosprawności
- czyli osoby, które uzyskały orzeczenie po 31 sierpnia 1997r. - powinny mieć orzeczenie wydane przez odpowiedni zespół ds. orzekania o niepełnosprawności.
Jest to prawie że formalność, bo należy dostarczyć orzeczenia z tych organów na podstawie których wydane będzie orzeczenie
o rodzaju i stopniu niepełnosprawności oraz prawo do świadczeń, ulg i odliczeń.
-
Czyli wszystkie orzeczenia po 31.08.1997 wydane przez orzecznika z Zus ( wydawane przy przyznaniu renty )albo lekarza rzeczoznawcę z Krus nie spełniają wymogów i nie można na ich podstawie odliczać ulgi a leki albo na samochód ?????
Aż się boję bo parę osób rozliczyłem na podstawie takich orzeczeń.
Pozdrawiam
Aż się boję bo parę osób rozliczyłem na podstawie takich orzeczeń.
Pozdrawiam
.Czyli wszystkie orzeczenia po 31.08.1997 wydane przez orzecznika z Zus - tutaj to orzeczenie uprawnia
do ulgi, ale w bardzo wąskim zakresie, np. ulga na samochód.
Natomiast do "specjalistycznych" odliczeń trzeba mieć określenie rodzaju niepełnosprawności przez
Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności.
Natomiast z KRUS i MSWiA jak wyżej.
Jeśli kwoty są niewielkie to i tak US nie sprawdza ulg /taką mam info/.
do ulgi, ale w bardzo wąskim zakresie, np. ulga na samochód.
Natomiast do "specjalistycznych" odliczeń trzeba mieć określenie rodzaju niepełnosprawności przez
Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności.
Natomiast z KRUS i MSWiA jak wyżej.
Jeśli kwoty są niewielkie to i tak US nie sprawdza ulg /taką mam info/.