PIT 36 Emerytura i praca sezonowa w Holandii

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
Drejan

PIT 36 Emerytura i praca sezonowa w Holandii

Post autor: Drejan »

Witam!
Chciałbym się rozliczyć z podatku za 2018r i jak się dowiedziałem muszę wypełnć PIT 36. Jestem emerytem i otrzymałem PIT 40A, poza tym pracowałem sezonowo z żoną w Holandii w sadzie od 28-08-2018r do 22-10-2018r. Otrzymywaliśmy przed każdą wypłatą Solarisy, a na początku tego roku przesłano nam z Holandii Jaaropgave.
Dowiedziałem się, że powinniśmy uwzględnić te dochody z Holandii w rozliczeniu rocznym w Polsce na PIT36, PIT-ZG i PIT-O.
Wiem że można to wyliczyć w programie, ale trzeba podać konkretne kwoty, które należy wyciągnąć z tych Pitów z Holandii i Polski.
Jak gdzieś doczytałem na forach powinna to być metoda proporcjonalnego odliczenia przy zastosowaniu ulgi abolicyjnej. Jako pracownik sezonowy w Holandii nie powinienem chyba brać pod uwagę diety i kosztów uzyskania przychodu? Jak mogę podać czystą kwotę podatku jeśli jest ona połączona ze składką społeczną( Loonheffng).
Kwoty z Jaaropgave to:
Heffingsloon = 3513,00
Loonheffng = 468,00
Arbeidskorting = 465,00
Loon Zorgverzekeringswet = 3513,00
Premies werknemersverzekeringen = 457,30
werkgeversheffing Zorgverzekeringswet = 242,47
loondagen = 40,00
Na polskim PIT 40A mam przychód(38), zaliczka na podatek(39) i składki zdrowotne(43).
Co powinienem uwzględnić w PIT-36,(ZG) i PIT-O? Czy mogę rozliczyć się wspólne ze żoną, która ma to samo z pracy w Holandii i z Polski PIT-11 za 3 m-ce zasiłku dla bezrobotnych? Proszę o wskazane jak mam to zrobić.

snykwa

Re: PIT 36 Emerytura i praca sezonowa w Holandii

Post autor: snykwa »

Jeśli to potraktujesz jako zlecenie to możesz od przychodu odliczyć 20% KUP i przeliczyć na zł. Podatek możesz przeliczyć cały a jak chcesz to możesz wyodrębnić: Loonheffng = 468,00 * 8,9 / 36,55.
Kwoty wpisujesz w PIT/ZG w poz. 16 i 17.
Kwoty krajowe wpisujesz w PIT-36. PIT/0 poz. 41 służy do ulgi abolicyjnej (wystarczy zaznaczyć kwadracik "przez program".
Trzeba zrobić symulację czy rozliczenie ze współmałżonkiem będzie korzystniejsze czy indywidualne.

Drejan

Post autor: Drejan »

Witam. Dziękuję za podpowiedź. Muszę przede wszystkim ustalić w jakiej formie byliśmy zatrudnieni skoro nadano nam holenderski nr BSN.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

W Holandii są fazy pracy, faza A,B,C - w ramach stosunku pracy /nawet pracownik sezonowy/.
Jeśli macie nadany nr BSN odlicz diety za każdy dzień w NL.

Zablokowany