Holandia 2018 - 2xJaaropgaave z pracy + Jaaropgaave z zasiłku UWV
Re: Holandia 2018 - 2xJaaropgaave z pracy + Jaaropgaave z zasiłku UWV
Zależne jest to od rodzaju umowy o pracę.
Jeśli jest umowa o pracę to KUP jest standardowy i wynosi 1335 za rok. Odejmuje się najpierw diety. Dieta to ilość dni * 50e * 30% lub prościej ilość dni * 15e (15e to 30% z 50e)
Jeśli jest to umowa zlecenie to nie ma diet tylko 20% KUP.
Jeśli jest umowa o pracę to KUP jest standardowy i wynosi 1335 za rok. Odejmuje się najpierw diety. Dieta to ilość dni * 50e * 30% lub prościej ilość dni * 15e (15e to 30% z 50e)
Jeśli jest to umowa zlecenie to nie ma diet tylko 20% KUP.
-
snykwa pisze:
> Zależne jest to od rodzaju umowy o pracę.
> Jeśli jest umowa o pracę to KUP jest standardowy i wynosi 1335 za rok.
> Odejmuje się najpierw diety. Dieta to ilość dni * 50e * 30% lub prościej
> ilość dni * 15e (15e to 30% z 50e)
> Jeśli jest to umowa zlecenie to nie ma diet tylko 20% KUP.
No właśnie dlatego mi się w tym roku nie zgadzało, jeżeli mam płacone za ilość przepracowanych godzin czyli robię na zlecenie. A więc liczę 20%, co da mi liczbę dużo większą niż 1335zł, z poprzednich komentarzy rozumiem, że mam kliknąć, że "z dojazdem"?
> Zależne jest to od rodzaju umowy o pracę.
> Jeśli jest umowa o pracę to KUP jest standardowy i wynosi 1335 za rok.
> Odejmuje się najpierw diety. Dieta to ilość dni * 50e * 30% lub prościej
> ilość dni * 15e (15e to 30% z 50e)
> Jeśli jest to umowa zlecenie to nie ma diet tylko 20% KUP.
No właśnie dlatego mi się w tym roku nie zgadzało, jeżeli mam płacone za ilość przepracowanych godzin czyli robię na zlecenie. A więc liczę 20%, co da mi liczbę dużo większą niż 1335zł, z poprzednich komentarzy rozumiem, że mam kliknąć, że "z dojazdem"?
Prawdopodobnie pracujesz na umowę o pracę tzw. Faza "A".
Od przychodu odliczasz wtedy diety = 15 euro za każdy dzień pozostawania w stosunku pracy
- jest to korzystniejsze niż 20% KUP.
Jeśli jednak uważasz, że pracujesz na zlecenie, to odliczasz 20% KUP i dochód wpisujesz do PIT/ZG
do wiersza 3 - "Działalność wykonywana osobiście...."
poz.16a - przychód, 16b - KUP /20%/, poz. 17-podatek.
Od przychodu odliczasz wtedy diety = 15 euro za każdy dzień pozostawania w stosunku pracy
- jest to korzystniejsze niż 20% KUP.
Jeśli jednak uważasz, że pracujesz na zlecenie, to odliczasz 20% KUP i dochód wpisujesz do PIT/ZG
do wiersza 3 - "Działalność wykonywana osobiście...."
poz.16a - przychód, 16b - KUP /20%/, poz. 17-podatek.
Jak wyżej.
....No właśnie dlatego mi się w tym roku nie zgadzało, jeżeli mam płacone za ilość przepracowanych godzin czyli robię na zlecenie. A więc liczę 20%, co da mi liczbę dużo większą niż 1335zł, z poprzednich komentarzy rozumiem, że mam kliknąć, że "z dojazdem"?
Umowę zlecenie wpisujesz w inne pozycję niż umowę o pacę. Jak napisał wyżej wla.gle jest to poz. 16 i 17 pit/zg i poz. 64 i 65 PIT-36. Tam nie zaznaczasz z dojazdem bo to inny rodzaj KUP niż przy umowie o pracę. Po prostu wpisujesz KUP 20%.
....No właśnie dlatego mi się w tym roku nie zgadzało, jeżeli mam płacone za ilość przepracowanych godzin czyli robię na zlecenie. A więc liczę 20%, co da mi liczbę dużo większą niż 1335zł, z poprzednich komentarzy rozumiem, że mam kliknąć, że "z dojazdem"?
Umowę zlecenie wpisujesz w inne pozycję niż umowę o pacę. Jak napisał wyżej wla.gle jest to poz. 16 i 17 pit/zg i poz. 64 i 65 PIT-36. Tam nie zaznaczasz z dojazdem bo to inny rodzaj KUP niż przy umowie o pracę. Po prostu wpisujesz KUP 20%.
-
Czy jeżeli rok temu uznałem umowę na fazie A jako umowę zlecenie, a w tym roku uznam ją jako umowę o pracę to zrobię błąd? Czy należy zrobić korektę zeszłorocznego rozliczenia? Na czym polega korzyść z traktowania tej umowy jak umowę o pracę? Czy wtedy mogę starać się o większy zwrot podatku z Niderlandów? Czy natomiast polskie rozliczenie nie ma wpływu? P.S. Czytałem już inne tematy o Holandii.
dawid_domagalski pisze:
> Czy jeżeli rok temu uznałem umowę na fazie A jako umowę zlecenie, a w tym
> roku uznam ją jako umowę o pracę to zrobię błąd? - nie, jednak odliczenie diet jest korzystniejsze szczególnie jeśli są dochody z PL.\
Czy należy zrobić korektę - nie ma takiej potrzeby...
Czy wtedy mogę starać się o większy zwrot podatku z Niderlandów?
- nie zmienia to niczego w ew. zwrocie nadpłaty podatku z NL.
Czy natomiast polskie rozliczenie nie ma wpływu? - na co ??? - może być potrzebne zaświadczenie z US do NL>
P.S. Czytałem już inne tematy o Holandii. - to się chwali ..:).
Ahoj !
> Czy jeżeli rok temu uznałem umowę na fazie A jako umowę zlecenie, a w tym
> roku uznam ją jako umowę o pracę to zrobię błąd? - nie, jednak odliczenie diet jest korzystniejsze szczególnie jeśli są dochody z PL.\
Czy należy zrobić korektę - nie ma takiej potrzeby...
Czy wtedy mogę starać się o większy zwrot podatku z Niderlandów?
- nie zmienia to niczego w ew. zwrocie nadpłaty podatku z NL.
Czy natomiast polskie rozliczenie nie ma wpływu? - na co ??? - może być potrzebne zaświadczenie z US do NL>
P.S. Czytałem już inne tematy o Holandii. - to się chwali ..:).
Ahoj !
-
wla.gle
Mam jeszcze dwa szybkie pytanka.
Mianowicie, czy liczba dni do diety to ilość dni kiedy przebywam za granicą czy dni w których byłem akurat w pracy?
Po zaznaczeniu kwadratu poz.41 wyskakuje mi komunikat: "nie dołączono do zestawu PIT/BR podatnika". Co z tym zrobić?
Mam jeszcze dwa szybkie pytanka.
Mianowicie, czy liczba dni do diety to ilość dni kiedy przebywam za granicą czy dni w których byłem akurat w pracy?
Po zaznaczeniu kwadratu poz.41 wyskakuje mi komunikat: "nie dołączono do zestawu PIT/BR podatnika". Co z tym zrobić?
Liczy się ilość dni pozostawania w stosunku pracy, łącznie z sobotami i niedzielami. Nie wlicza się tylko chorobowego i urlopu bezpłatnego.
A po co zaznaczasz kwadracik 41?
A po co zaznaczasz kwadracik 41?
W poz. 41 zaznacz opcję "przez program" - wyliczy ulgę abolicyjną, jeśli będzie 0,00 to nie potrzeba PIT/O.
Kwadrat /button/ w poz. 41 zaznaczamy w PIT/O...jw.
Kwadrat /button/ w poz. 41 zaznaczamy w PIT/O...jw.
-
Dziękuję serdecznie za pomoc. :) Dzięki wam zaoszczędziłem parę groszy oraz wiele się dowiedziałem. Teraz sam będę pomagał znajomym. Miłego dnia! :)