PITy IPS - przejrzystość

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj.
taxkiller

PITy IPS - przejrzystość

Post autor: taxkiller »

Świetnie, że program wyewoluował do nowej jakości, świetnie, że można przepisać PIT40/11/8 itd..
Ale jeśli tych informacji mam dla jednego podatnika już kilka to przełączanie między zakładkami staje się niewygodne. A jeśli przy jednym podatniku mam ich kilkadziesiąt, to jest baaaaaaaardzo niewygodne.

Nieśmiało sugerowałbym zmienić sposób wyświetlania tych załączników. Np. Na głównym ekranie pozostawić tylko i wyłącznie zakładki związane z PITem rocznym, natomiast dostęp do wszystkich pozostałych informacji w kolejnej, ale JEDNEJ zakładce, na której byłaby lista tych informacji umożliwiająca ich dodawanie/przeglądanie/edycję - najlepiej z lekkim rozszerzeniem (np. nazwą płatnika). To bardzo uprościłoby obsługę programu.

Niepotrzebny jest również każdorazowy komunikat, że program nie drukuje tych załączników. Jedno zbędne kliknięcie.

Ponadto przy osobnym rozliczeniu małżonków w ramach jednego kompletu, bądź kilku zeznań (np. PIT28, 37,36L,38,39) jednego podatnika, wprowadziłbym pewien sposób grupowania zakładek, żeby np. wszystkie zakładki do jednego zeznania były w tym samym kolorze, i żeby nie było przetasowań między nimi.

Czarek

Re: PITy IPS - przejrzystość

Post autor: Czarek »

Z mojej strony:
1. Mógłby program "PITy IPS" uruchamiać się trochę szybciej (PITy NG uruchamiają się szybciej).
2. W ustawieniach programu wybrano 'Wydruk zaawansowany', a po wybraniu 'Plik>>Wydrukuj' otwiera się jakieś proste okienko.

Czarek

M.K.

Post autor: M.K. »

taxkiller pisze:
> ...

Zgadzam się z propozycjami.

M.K.

Post autor: M.K. »

Czarek pisze:
> Z mojej strony:
> 1. Mógłby program "PITy IPS" uruchamiać się trochę szybciej (PITy NG
> uruchamiają się szybciej).
> 2. W ustawieniach programu wybrano 'Wydruk zaawansowany', a po wybraniu
> 'Plik>>Wydrukuj' otwiera się jakieś proste okienko.
>
> Czarek

Powinno otworzyć się okno znane z PIT-ów NG. Sprawdzam i tak to działa.
Czy pojawiają się jakieś dodatkowe komunikaty że czego np. brakuje?

Czarek

Post autor: Czarek »

M.K. pisze:
> Czarek pisze:
> > Z mojej strony:
> > 1. Mógłby program "PITy IPS" uruchamiać się trochę szybciej (PITy NG
> > uruchamiają się szybciej).
> > 2. W ustawieniach programu wybrano 'Wydruk zaawansowany', a po wybraniu
> > 'Plik>>Wydrukuj' otwiera się jakieś proste okienko.
> >
> > Czarek
>
> Powinno otworzyć się okno znane z PIT-ów NG. Sprawdzam i tak to działa.
> Czy pojawiają się jakieś dodatkowe komunikaty że czego np. brakuje?

Nie, nie otwiera się - przynajmniej nie od razu.
Najpierw otwiera się okno 'Formularze do wydruku', i w nim dopiero można wybrać jakie chcesz mieć okno wydruku: proste czy zaawansowane.
W takim przypadku opcja 'Wydruk zaawansowany' (i 'Wydruk prosty') w ustawieniach programu nie ma chyba sensu.
Ale … jeśli nie będzie otwierać się okno 'Formularze do wydruku', to wtedy chyba sens jest... ;-)
Chociaż w oknie 'Wydruk zaawansowany' i tak można sobie wybrać formularz do wydrukowania...

Nie, nie pojawiają dodatkowe komunikaty.

Czarek

Zablokowany