PIT 37 PROBLEM
PIT 37 PROBLEM
Urząd Skarbowy poprzez e-PIT wystawia mi PIT-37, i tam się wszystko zgadza.
Natomiast jeśli ja przez program PIT-y usiłuję go wypełnić, a od co najmniej 15 lat (nie będę liczył ile to dokładnie lat minęło) mogłem się rozliczyć z US za pomocą tego programu i PIT-37, to w tym roku jest to absolutnie niemożliwe.
Wyskakują jakieś absurdalne informacje (np. po wpisaniu realnych kosztów uzyskania):
wartość jest niezgodna z obliczoną,
po czym znikają wpisy i nie da się dalej wypełnić PIT-a.
Wychodzą w wyniku jakieś bzdury.
CO TO JEST?
Pozdrówka.
PTG
Natomiast jeśli ja przez program PIT-y usiłuję go wypełnić, a od co najmniej 15 lat (nie będę liczył ile to dokładnie lat minęło) mogłem się rozliczyć z US za pomocą tego programu i PIT-37, to w tym roku jest to absolutnie niemożliwe.
Wyskakują jakieś absurdalne informacje (np. po wpisaniu realnych kosztów uzyskania):
wartość jest niezgodna z obliczoną,
po czym znikają wpisy i nie da się dalej wypełnić PIT-a.
Wychodzą w wyniku jakieś bzdury.
CO TO JEST?
Pozdrówka.
PTG
Re: PIT 37 PROBLEM
O którym programie piszesz PITY 2018 czy PITY IPS?
Przydało by się więcej danych jak numer pola, załączniki, jakiś szerszy opis.
Od 15 lat program działa tak samo. Nawet nowe PITy IPS mają podobne mechanizmy.
PS. @snykwa - czy jest jakaś różnica we wprowadzaniu danych?
Od 15 lat program działa tak samo. Nawet nowe PITy IPS mają podobne mechanizmy.
PS. @snykwa - czy jest jakaś różnica we wprowadzaniu danych?
Hi,
pisałem o PIT-ach 2018.
Tak, (M.K.), od 15 lat wszyściutko było lepiej niż O.K.
Za to Ci wielkie dzięki, nawet przez myśl mi nie przeszło by sięgać po inne programy (tak było O.K.).
Jestem niestety konserwatystą i "uwielbiam" papier (im więcej papieru tym d.. czystsza) - dokumenty, czyli PIT z pieczątką US.
PIT-37 - wpisywałem dane z PIT-11, czy też tam PIT-8C, później ZUS , NFZ i na koniec wychodził podatek + lub -.
I było wszystko O.K.
W tym roku, ściągnąłem PIT-y 2018, zacząłem wypełniać i zaczęły się "schody".
PIT-37:
rubryczka 45 (Przychód) - (suma PIT-11) O.K. program "łyka",
rubryczka 46 - czerwony kolor i w okienku na górze pojawia się wpis: (Poz.46) W poz. 46 wartość jest niezgodna z obliczoną.,
dochodzimy do rubryczki 97, wpisuję ile to tam na ubezp. społ. wpłaciłem i tu ZONK!,
ZNIKA CAŁKOWICIE wpis w rubryczce 46, a w okienku na górze pojawia się podobny zapis:
(Poz.97) W poz. 97 wartość jest niezgodna z obliczoną.
następnie rubryczka 107, wpisuję ile to tam na ubezp. zdrowotne. wpłaciłem i tu znów ZONK!,
ZNIKA CAŁKOWICIE wpis w rubryczce 46 i 97, a w okienku na górze pojawia się podobny zapis:
(Poz.107) W poz. 107 wartość jest niezgodna z obliczoną.
No i na koniec wychodzi coś 3x więcej podatku do zapłacenia.
CO JEST NIE TAK?
Jeszcze jedno: cały czas wyświetla się monit:
Formularz ma wyłączone "podpola".
Co to znaczy?
pisałem o PIT-ach 2018.
Tak, (M.K.), od 15 lat wszyściutko było lepiej niż O.K.
Za to Ci wielkie dzięki, nawet przez myśl mi nie przeszło by sięgać po inne programy (tak było O.K.).
Jestem niestety konserwatystą i "uwielbiam" papier (im więcej papieru tym d.. czystsza) - dokumenty, czyli PIT z pieczątką US.
PIT-37 - wpisywałem dane z PIT-11, czy też tam PIT-8C, później ZUS , NFZ i na koniec wychodził podatek + lub -.
I było wszystko O.K.
W tym roku, ściągnąłem PIT-y 2018, zacząłem wypełniać i zaczęły się "schody".
PIT-37:
rubryczka 45 (Przychód) - (suma PIT-11) O.K. program "łyka",
rubryczka 46 - czerwony kolor i w okienku na górze pojawia się wpis: (Poz.46) W poz. 46 wartość jest niezgodna z obliczoną.,
dochodzimy do rubryczki 97, wpisuję ile to tam na ubezp. społ. wpłaciłem i tu ZONK!,
ZNIKA CAŁKOWICIE wpis w rubryczce 46, a w okienku na górze pojawia się podobny zapis:
(Poz.97) W poz. 97 wartość jest niezgodna z obliczoną.
następnie rubryczka 107, wpisuję ile to tam na ubezp. zdrowotne. wpłaciłem i tu znów ZONK!,
ZNIKA CAŁKOWICIE wpis w rubryczce 46 i 97, a w okienku na górze pojawia się podobny zapis:
(Poz.107) W poz. 107 wartość jest niezgodna z obliczoną.
No i na koniec wychodzi coś 3x więcej podatku do zapłacenia.
CO JEST NIE TAK?
Jeszcze jedno: cały czas wyświetla się monit:
Formularz ma wyłączone "podpola".
Co to znaczy?
To ostatnie wyjaśnia rzecz. Zeznanie zostało wypełnione i zapisane w programie w wersji roboczej jeszcze z grudnia(!) gdy omyłkowo udostępniliśmy link.
Proszę utworzyć nowe zeznanie od początku.
Czy program jest w najnowszej wersji? Jeśli nie aktualna wersja jest np. tutaj: viewforum.php?f=52.
Proszę utworzyć nowe zeznanie od początku.
Czy program jest w najnowszej wersji? Jeśli nie aktualna wersja jest np. tutaj: viewforum.php?f=52.
Tia,
zgadza się (może nie grudzień, ale rzeczywiście bardzo wcześnie), ale wszystkie późniejsze aktualizacje tego błędu nie usunęły :-( .
Po usunięciu PIT-a 37 i utworzeniu go całkiem na nowo wszystko
JAK ZAWSZE DZIAŁA,
Dzięki.
Temat można zamknąć.
zgadza się (może nie grudzień, ale rzeczywiście bardzo wcześnie), ale wszystkie późniejsze aktualizacje tego błędu nie usunęły :-( .
Po usunięciu PIT-a 37 i utworzeniu go całkiem na nowo wszystko
JAK ZAWSZE DZIAŁA,
Dzięki.
Temat można zamknąć.
M.K. pisze:
> Przydało by się więcej danych jak numer pola, załączniki, jakiś szerszy
> opis.
> Od 15 lat program działa tak samo. Nawet nowe PITy IPS mają podobne
> mechanizmy.
>
> PS. @snykwa - czy jest jakaś różnica we wprowadzaniu danych?
P. Marcinie ja używam programu PITY 2018 bo wiem gdzie i po co mam wpisać. Więc trudno mi odpowiedzieć coś na temat programu PITY IPS choć zajrzałem do niego i mi się podoba. Ale musiałbym więcej go poużywać aby coś stwierdzić.
Pozdrawiam.
> Przydało by się więcej danych jak numer pola, załączniki, jakiś szerszy
> opis.
> Od 15 lat program działa tak samo. Nawet nowe PITy IPS mają podobne
> mechanizmy.
>
> PS. @snykwa - czy jest jakaś różnica we wprowadzaniu danych?
P. Marcinie ja używam programu PITY 2018 bo wiem gdzie i po co mam wpisać. Więc trudno mi odpowiedzieć coś na temat programu PITY IPS choć zajrzałem do niego i mi się podoba. Ale musiałbym więcej go poużywać aby coś stwierdzić.
Pozdrawiam.
'snykwa', program "PITy IPS" mi też bardzo się podoba, przynajmniej wizualnie.
Ale jest chyba mniej "profesjonalny" od "PITy NG" - takie odniosłem wrażenie.
Czarek
Ale jest chyba mniej "profesjonalny" od "PITy NG" - takie odniosłem wrażenie.
Czarek
To ja sobie też zainstaluję...podzielę się wrażeniami...
Dzięki..
Ahoj !
Dzięki..
Ahoj !
snykwa pisze:
> P. Marcinie ja używam programu PITY 2018 bo wiem gdzie i po co mam wpisać. Więc
> trudno mi odpowiedzieć coś na temat programu PITY IPS choć zajrzałem do niego i mi
> się podoba. Ale musiałbym więcej go poużywać aby coś stwierdzić.
> Pozdrawiam.
Tak samo wpisuje się dane, a do tego łatwiej manipuluje formularzami.
> P. Marcinie ja używam programu PITY 2018 bo wiem gdzie i po co mam wpisać. Więc
> trudno mi odpowiedzieć coś na temat programu PITY IPS choć zajrzałem do niego i mi
> się podoba. Ale musiałbym więcej go poużywać aby coś stwierdzić.
> Pozdrawiam.
Tak samo wpisuje się dane, a do tego łatwiej manipuluje formularzami.