Ojciec samotnie wychowujący ubezwłasnowolnionego pełnoletniego niepełnosprawnego syna

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
Faraonka2012

Ojciec samotnie wychowujący ubezwłasnowolnionego pełnoletniego niepełnosprawnego syna

Post autor: Faraonka2012 »

W jaki sposób powinien się rozliczyć ojciec (otrzymujący PIT 40A z ZUS), który samotnie (wdowiec) wychowuje niepełnosprawnego ubezwłasnowolnionego syna - syn otrzymuje rentę (PIT 40A z ZUS - pit zaadresowany do ojca jednak w treści C (dane identyfikacyjne) są wpisane dane syna).
Do tej pory, za poradą jednej z księgowych, rozliczano ojca na PIT 37, jako samotnie wychowującego dziecko, w wierszu emerytury-renty wpisywano dochód ojca, a w wierszu "inne źródła" wprowadzano dochód syna.
W PIT 0 - wprowadzono ulgę na dziecko (prorodzinna).

Pytanie, czy prawidłowo rozliczałam ojca z synem?
Po przemyśleniach wydaje mi się że nie.

Wydaje mi się, że syna nie powinnam w ogóle rozliczać, ponieważ robi to za niego ZUS wystawiając PIT 40A.
Ojca powinnam rozliczyć na PIT 37 jako samotnie wychowującego, ale w wierszu "inne źródła" nie powinnam wpisywać dochodu syna.
W PIT 0 powinnam wykazać ulgę prorodzinna.

Proszę o odpowiedź, żaden US nie potrafi udzielić mi odpowiedzi, liczę na Państwa pomoc.

wla.gle

Re: Ojciec samotnie wychowujący ubezwłasnowolnionego pełnoletniego niepełnosprawnego syna

Post autor: wla.gle »

@Faraonka2012 pisze:
...Wydaje mi się, że syna nie powinnam w ogóle rozliczać, ponieważ robi to za niego ZUS wystawiając PIT 40A.
Ojca powinnam rozliczyć na PIT 37 jako samotnie wychowującego, ale w wierszu "inne źródła" nie powinnam wpisywać dochodu syna.
W PIT 0 powinnam wykazać ulgę prorodzinna.

I to jest prawidłowo...

Ahoj !

Zablokowany