Rozliczenie PIT z Niemieckich dochodów
Rozliczenie PIT z Niemieckich dochodów
Witam, w 2018 roku pracowałam przez 6 miesięcy na umowę zlecenie a następnie przez 3 miesiące na umowę o pracę w Niemczech, później do końca roku byłam na Unijnym stażu. Dostałam jeden PIT 11 z pracy na zlecenie. Mam problem z ustaleniem i obliczeniem dochodu z Niemiec. Na umowę zlecenie nie były potrącane żadne składki. Jak poprawnie przeliczyć dochód z Niemiec do wykazania w PIT 36, dochód brutto - 30%dieta za każdy dzień - Koszty uzyskania dochodu? A następnie przeliczyć na złotówki? co jeśli przeliczę po złym kursie euro?
Re: Rozliczenie PIT z Niemieckich dochodów
Dochód z Niemiec wykazujesz w PIT/ZG poz. 8 i PIT-36 poz. 199.
Przychód-30% diety - kup.
Przeliczasz na zł po kursie średniorocznym 4,2623 lub średnim za dany okres np. kwartalnym. Nie podałaś okresu.
Przychód-30% diety - kup.
Przeliczasz na zł po kursie średniorocznym 4,2623 lub średnim za dany okres np. kwartalnym. Nie podałaś okresu.
W Niemczech byłam od 27.06 do 16.08. Policzylam czerwiec, lipiec, sierpień osobno stosując do każdego miesiąca dochód -48euro*30% diety i wynik * kurs z dnia poprzedzającego dzień wypłaty. A później od sumy odjelam jeszcze 3*111,25 i ten wynik wpisuje w załączniku ZG?
Sposób liczenia dobry - il. dni do diet 52
Wpisujesz w ZGpoz.
8a - wyliczony przychód po odjęciu diet i przeliczeniu na złote
8b - KUP
resztę działań program sam wykona...
Polskie dochodu wpisujesz do wiersza "Działalność wykonywana osobiście...."
Wpisujesz w ZGpoz.
8a - wyliczony przychód po odjęciu diet i przeliczeniu na złote
8b - KUP
resztę działań program sam wykona...
Polskie dochodu wpisujesz do wiersza "Działalność wykonywana osobiście...."
Dziękuję za pomoc! Jeszcze mam pytanie odnośnie potraconej zaliczki na ubezpieczenie w karcie podatkowej z Niemiec, czy gdzieś ta kwotę ujmuje w polskim Pit?
Jeszcze jedno, czy prawidłowo obliczylam zwrot, wg obliczenia US do zwrotu był cały podatek z umowy zlecenia ponad tysiąc złotych, po obliczeniu i dodaniu dochodu z Niemiec zwrot wychodzi +/- 200 zł, tak ogromna różnica jest możliwa?
Niestety na tak postawione pytanie może odpowiedzieć tylko wróżka - nie podałaś dochodów...skąd mamy wiedzieć
ile jest należnego zwrotu i jaka różnica....ale może być taka.
Jeśli oczywiście masz na myśli rozliczenie Twój e-pit - tam nie mają danych o dochodach zagranicznych...
ile jest należnego zwrotu i jaka różnica....ale może być taka.
Jeśli oczywiście masz na myśli rozliczenie Twój e-pit - tam nie mają danych o dochodach zagranicznych...