Etat + wynajem mieszkania
Etat + wynajem mieszkania
Dzień dobry.
Praca na etat + wynajem prywatnego mieszkania ( wg skali ) - czy rozliczam pit 36?
Zgodnie z umową czynsz za wynajem to 1400 zł + 500 zł zaliczki na media co miesiąc - media wliczam do kosztów?
Czy w koszty wrzucam też spłatę kredytu ( około 7500 rocznie )?
Oczywiście zaliczka na podatek płacona co miesiąc( 224 zł ) czyli podatek 2688 zł?
Dziękuję
Praca na etat + wynajem prywatnego mieszkania ( wg skali ) - czy rozliczam pit 36?
Zgodnie z umową czynsz za wynajem to 1400 zł + 500 zł zaliczki na media co miesiąc - media wliczam do kosztów?
Czy w koszty wrzucam też spłatę kredytu ( około 7500 rocznie )?
Oczywiście zaliczka na podatek płacona co miesiąc( 224 zł ) czyli podatek 2688 zł?
Dziękuję
Re: Etat + wynajem mieszkania
Tak -PIT-36
Media , czynsz, podatek od nieruchomości, amortyzacja - to wszystko koszty.
Jeżeli chodzi o kredyt to kosztem są tylko zapłacone odsetki.
Jak wyliczyłeś/łaś zaliczkę (224) na podatek ?
Media , czynsz, podatek od nieruchomości, amortyzacja - to wszystko koszty.
Jeżeli chodzi o kredyt to kosztem są tylko zapłacone odsetki.
Jak wyliczyłeś/łaś zaliczkę (224) na podatek ?
..Jak wyliczyłeś/łaś zaliczkę (224) na podatek ? - bo wg mnie podatek wylicza się wg skali
przychód-KUP*18%-556,02 = podatek.
przychód-KUP*18%-556,02 = podatek.
Czech pisze:
> Media , czynsz, podatek od nieruchomości, amortyzacja - to wszystko koszty.
Sadzę , ze czynsz stanowi przychód
> Jak wyliczyłeś/łaś zaliczkę (224) na podatek ?
1300 zł czynszu * 12 mcy - koszty / 12*0,32 (na tamten czas uwzględniona prognozę odsetek z kredytu hipotecznego oraz ubezpieczenie mieszkania)
7500 to oczywiscie odsetki.
> Media , czynsz, podatek od nieruchomości, amortyzacja - to wszystko koszty.
Sadzę , ze czynsz stanowi przychód
> Jak wyliczyłeś/łaś zaliczkę (224) na podatek ?
1300 zł czynszu * 12 mcy - koszty / 12*0,32 (na tamten czas uwzględniona prognozę odsetek z kredytu hipotecznego oraz ubezpieczenie mieszkania)
7500 to oczywiscie odsetki.
-
Mam pytanie do tego tematu.
Jak rozumiem jeśli ja i moja żona pracujemy na etacie i wynajmuję mieszkanie (Wynajem nie jest moją działalnością gospodarczą) to musimy rozliczyć się na PIT-36. Czy możemy rozliczać się razem i skorzystać z ulgi na dzieci? W innej części tego forum znalazłem, że można rozliczyć się na PIT-37 (ale to był rok 2012). Czy dane z PIT-28 umieszczam gdzieś w PIT-36/37?
Jak rozumiem jeśli ja i moja żona pracujemy na etacie i wynajmuję mieszkanie (Wynajem nie jest moją działalnością gospodarczą) to musimy rozliczyć się na PIT-36. Czy możemy rozliczać się razem i skorzystać z ulgi na dzieci? W innej części tego forum znalazłem, że można rozliczyć się na PIT-37 (ale to był rok 2012). Czy dane z PIT-28 umieszczam gdzieś w PIT-36/37?
Jeżeli najem prywatny (nie w działalności ) rozliczyłeś ryczałtem - złożyłeś PIT-28 - to ta sprawa jest już zamknięta.
Na PIT-36 rozlicza się najem rozliczany na warunkach ogólnych - dochód wg skali - Ciebie to nie dotyczy.
Dochody z etatów rozliczycie na PIT-37+PIT/O dla ulgi na dzieci. Można to zrobić wspólnie albo oddzielnie.
Na PIT-36 rozlicza się najem rozliczany na warunkach ogólnych - dochód wg skali - Ciebie to nie dotyczy.
Dochody z etatów rozliczycie na PIT-37+PIT/O dla ulgi na dzieci. Można to zrobić wspólnie albo oddzielnie.
w
Ostatnio zmieniony 11 mar 2019, o 17:08 przez Czech, łącznie zmieniany 1 raz.
Najmu juz nigdzie sie nie dopisuje.