Zabezpieczenie wysłanego PIT przed jego nadpisaniem
Zabezpieczenie wysłanego PIT przed jego nadpisaniem
Chciałbym zwrócić uwagę autora na pewien problem związany z "nadpisaniem" korygowanego PIT poprzez funkcję "zapisz". Po naniesieniu zmian na wysłany uprzednio PIT (pobrano UPO) mogę użyć bez problemu funkcji "zapisz" i PIT nadpisuje się ze zmianami na miejsce poprzednio złożonego ale z zapamiętanym poprzednim UPO. Wygląda to więc tak jakby ta korekta została już wysłana a do poprzednio złożonego PIT przed korektą nie ma już wglądu.
Prośba do autora aby wprowadzić taki mechanizm zabezpieczający (blokada pliku po odebraniu UPO - plik tylko do odczytu) aby nie było możliwości "grzebania" w wysłanym PIT i zapisania go na miejsce poprzednio wysłanego. Program nie powinien na to pozwalać, wyświetlając komunikat "PIT został już wysłany i odebrano UPO więc nie można wprowadzić do niego zmian". Po wprowadzeniu zmian w wysłanym PIT program powinien zasugerować zapisanie korekty pod inną nazwą tak aby nie można było przykryć poprzednio złożonego rozliczenia.
Będę wdzięczny za wprowadzenie takiego mechanizmu zabezpieczającego, obecnie bowiem nie mamy pewności czy wysłany PIT to dokładnie ten zapisany w programie gdyż ktoś mógł wprowadzić do niego zmiany i zapisać ponownie.
Prośba do autora aby wprowadzić taki mechanizm zabezpieczający (blokada pliku po odebraniu UPO - plik tylko do odczytu) aby nie było możliwości "grzebania" w wysłanym PIT i zapisania go na miejsce poprzednio wysłanego. Program nie powinien na to pozwalać, wyświetlając komunikat "PIT został już wysłany i odebrano UPO więc nie można wprowadzić do niego zmian". Po wprowadzeniu zmian w wysłanym PIT program powinien zasugerować zapisanie korekty pod inną nazwą tak aby nie można było przykryć poprzednio złożonego rozliczenia.
Będę wdzięczny za wprowadzenie takiego mechanizmu zabezpieczającego, obecnie bowiem nie mamy pewności czy wysłany PIT to dokładnie ten zapisany w programie gdyż ktoś mógł wprowadzić do niego zmiany i zapisać ponownie.
Re: Zabezpieczenie wysłanego PIT przed jego nadpisaniem
autor: bary77 »
bardzo dobra uwaga - wprawdzie jeszcze się mnie nie zdarzyło żebym nadpisał.....
-ale zawsze może być ten pierwszy raz.
Będzie to super zabezpieczenie .....dzięki.
Ahoj !
bardzo dobra uwaga - wprawdzie jeszcze się mnie nie zdarzyło żebym nadpisał.....
-ale zawsze może być ten pierwszy raz.
Będzie to super zabezpieczenie .....dzięki.
Ahoj !
wla.gle pisze:
> autor: bary77 »
> bardzo dobra uwaga - wprawdzie jeszcze się mnie nie zdarzyło żebym nadpisał.....
no właśnie mnie się zdarzyło stąd ta prośba. Jak będzie zabezpieczenie przed nadpisaniem to będę spokojniejszy
> autor: bary77 »
> bardzo dobra uwaga - wprawdzie jeszcze się mnie nie zdarzyło żebym nadpisał.....
no właśnie mnie się zdarzyło stąd ta prośba. Jak będzie zabezpieczenie przed nadpisaniem to będę spokojniejszy
Dzisiaj już firma nie pracuje więc zanim zostanie opublikowane zamieszczam tutaj do sprawdzenia czy o to chodziło:
https://www.dobry.pl/pliki/Testy/pity20 ... 18_5_4.exe
Jeśli tak to analogiczny mechanizm dodam w nowym programie PITy IPS.
https://www.dobry.pl/pliki/Testy/pity20 ... 18_5_4.exe
Jeśli tak to analogiczny mechanizm dodam w nowym programie PITy IPS.
Czekam na wiadomość jak się to zabezpieczenie sprawuje.
Wg mnie jest - OK.
Nie pozwala edytować, po zapisie jako korekta nie ma danych z wysyłki z pierwotnego rozliczenia.
Pole 3- puste, brak UPO.
Pozdrawiam...
Nie pozwala edytować, po zapisie jako korekta nie ma danych z wysyłki z pierwotnego rozliczenia.
Pole 3- puste, brak UPO.
Pozdrawiam...
Zabezpieczenie jest dobre.
Jest tak, jak pisze 'wla.gle'.
Czarek
Jest tak, jak pisze 'wla.gle'.
Czarek
Dziękuję. Opublikuję więc.
Witam