kup - jak obliczyć prawidłową kwotę
kup - jak obliczyć prawidłową kwotę
Witam, otrzymałam pita od pracodawcy na którym koszty uzyskania przychodu wynoszą 531,53 zł.
Nie wiem skąd taka kwota gdyż nie dzieli się ona ani przez 111,25 zł, ani też 139,06 zł.
Czy ktoś wie jak została ona obliczona ?
Myślę że może mieć to związek z tym że 26.05.2018 roku urodziłam dziecko. Czy w takim razie za maj należy mi się tylko cześć kosztów uzyskania przychodu - jeżeli tak to jak obliczyć procent tych kosztów?
Nie wiem skąd taka kwota gdyż nie dzieli się ona ani przez 111,25 zł, ani też 139,06 zł.
Czy ktoś wie jak została ona obliczona ?
Myślę że może mieć to związek z tym że 26.05.2018 roku urodziłam dziecko. Czy w takim razie za maj należy mi się tylko cześć kosztów uzyskania przychodu - jeżeli tak to jak obliczyć procent tych kosztów?
Re: kup - jak obliczyć prawidłową kwotę
Należą Ci się pełne koszty za pięć miesięcy ,bo rozumiem ,ze przed porodem pracowałaś,czyli 556,25 zł. Podczas urlopu macierzyńskiego koszty nie przysługują
A jeśli masz koszty podwyższone z tytułu miejsca zamieszkania poza siedzibą zakładu pracy to oczywiście 5 x 139,06 = 695,30
Jeżeli braknie przychodu do odliczenia KUP mogą być odliczone w częściowej wysokości ----można podwyższyć do pełnej kwoty...
Pisaliśmy razem ....czyli j.w. jest bardziej szczegółowo...
Pisaliśmy razem ....czyli j.w. jest bardziej szczegółowo...
Pracowałam do końca stycznia, od lutego byłam na L4 ciążowym, a 26.05. urodziłam.
Czyli rozumiem, że spokojnie teraz przy rozliczaniu pita mogę KUP odliczyć za całe 5 miesięcy - chcę się upewnić.
Pracodawca zastosował podstawowe koszty uzyskania przychodu ( tak zaznaczył na pit-11). W takim razie ja mogę je podwyższyć do 139,06 zł (praca w innej miejscowości niż zamieszkanie) i pomnożyć razy 5 miesięcy - czyli zmienić kwotę na 695,30 zł
Czyli rozumiem, że spokojnie teraz przy rozliczaniu pita mogę KUP odliczyć za całe 5 miesięcy - chcę się upewnić.
Pracodawca zastosował podstawowe koszty uzyskania przychodu ( tak zaznaczył na pit-11). W takim razie ja mogę je podwyższyć do 139,06 zł (praca w innej miejscowości niż zamieszkanie) i pomnożyć razy 5 miesięcy - czyli zmienić kwotę na 695,30 zł
Hm... skoro tyle na zwolnieniu to koszty powinny Ci się należeć za góra dwa m-ce, bo na zasiłku chorobowym też koszty się nie należą... skąd więc pracodawca tyle Ci naliczył?Chyba,że pracujesz w budżetówce i obok choroby masz wypłacany dodatek za wysługę lat i np DWR tzn trzynastkę za ubiegły rok.
Ja bym wstawiła tak ja na Pit 11,niewielkie kwoty dostaniesz jak podwyższysz ,ale to jest moje zdanie i mogę się mylić a w końcu Ty za swój PIT odpowiadasz
Ja bym wstawiła tak ja na Pit 11,niewielkie kwoty dostaniesz jak podwyższysz ,ale to jest moje zdanie i mogę się mylić a w końcu Ty za swój PIT odpowiadasz
ok, chyba faktycznie nie ryzykować.
Moja firma wypłacała mi też chorobowe - nie dostawałam kasy z ZUS. Podobno jest to na takiej zasadzie że firma potem liczy się z ZUS
Moja firma wypłacała mi też chorobowe - nie dostawałam kasy z ZUS. Podobno jest to na takiej zasadzie że firma potem liczy się z ZUS
Należy pamiętać , że zanim pracownik pójdzie na zasiłek chorobowy to przez 33 dni pobiera tzw wynagrodzenie chorobowe, od którego nalicza się KUP.
Aby właściwie obliczyć KUP musisz podać szczegółowo przebieg dni pracy i L4. Gdybyś poszła na L4 np 1-go lutego i była na zwolnieniu bez przerwy to oprócz stycznia i lutego powinno się doliczyć KUP za marzec.
Jeżeli masz wątpliwości to po prostu zapytaj pracodawcę o KUP.
Aby właściwie obliczyć KUP musisz podać szczegółowo przebieg dni pracy i L4. Gdybyś poszła na L4 np 1-go lutego i była na zwolnieniu bez przerwy to oprócz stycznia i lutego powinno się doliczyć KUP za marzec.
Jeżeli masz wątpliwości to po prostu zapytaj pracodawcę o KUP.