Ulga prorodzinna dla studenta bez obrony pracy licencjackiej
Ulga prorodzinna dla studenta bez obrony pracy licencjackiej
Za ile miesięcy można odliczyć ulgę dla studenta, który do tej pory nie obronił pracy licencjackiej?
Ostatni egzamin zdał w lipcu. Czy ulgę można odliczyć za 7 miesięcy?
Ostatni egzamin zdał w lipcu. Czy ulgę można odliczyć za 7 miesięcy?
Re: Ulga prorodzinna dla studenta bez obrony pracy licencjackiej
Tak, o ile nie uzyskał dochodu > 3089 oraz nie ukończył wcześniej 25 lat życia....
student nie ma 25 lat, i nie osiągnął dochodu w 2018 roku,
miałam wątpliwości czy odliczyć ulgę za 6 czy 7 miesięcy, bo okres nauki na studiach trwa chyba do czerwca, a w lipcu są tylko ewentualnie egzaminy, i czy ten lipiec można zaliczyć do okresu nauki
miałam wątpliwości czy odliczyć ulgę za 6 czy 7 miesięcy, bo okres nauki na studiach trwa chyba do czerwca, a w lipcu są tylko ewentualnie egzaminy, i czy ten lipiec można zaliczyć do okresu nauki
Definicja jest taka - dopóki miał status studenta /miał indeks/.
ok, rozumiem, dziękuję za odpowiedź
Pozwolę się dołączyć do tematu studenta.
Czy rodzice mogą odliczyć ulgę prorodzinną na dziecko (studia zaoczne), które miało staż z Urzędu Pracy, ale PIT-11 nie dostanie, bo ponoć było to z środków unijnych i tego się nie rozlicza.
Według mnie ----> brak pit=brak dochodu ---> czyli rozliczyłbym ulgę. Czy dobrze myślę?
Czy rodzice mogą odliczyć ulgę prorodzinną na dziecko (studia zaoczne), które miało staż z Urzędu Pracy, ale PIT-11 nie dostanie, bo ponoć było to z środków unijnych i tego się nie rozlicza.
Według mnie ----> brak pit=brak dochodu ---> czyli rozliczyłbym ulgę. Czy dobrze myślę?
....ale PIT-11 nie dostanie, bo ponoć było to z środków unijnych i tego się nie rozlicza - staże unijne /i nie tylko/ są wolne
od podatku...
więc jeśli spełnione są pozostałe warunki do ulgi = można skorzystać z ulgi prorodzinnej...
od podatku...
więc jeśli spełnione są pozostałe warunki do ulgi = można skorzystać z ulgi prorodzinnej...
Czyli dobrze myślałem, dzięki!!!!
20 lat i studiuje zaocznie + mieszka z rodzicami. Innych dochodów nie miał, więc jest OK ;)
20 lat i studiuje zaocznie + mieszka z rodzicami. Innych dochodów nie miał, więc jest OK ;)