Korekta
Korekta
Wysłałam już PIT do Urzędu i teraz otrzymałam jeszcze PIT 11 za rekompensatę z Energii. Chcę muszę złożyć korektę, ale przy ponownym wypełnieniu pokazało mi się przy zapisywaniu: czy nadpisać? No i poprzednie zeznanie zniknęło z pamięci, a nowego - korekty nie mogę wysłać . Nie wiem, co robię źle. Cały czas mam taki komunikat: Trwa podpisywanie danych i wysyłanie, ale wszytko stoi i nic się nie "rusza". Czy przy korekcie wpisuje również kwotę weryfikacyjna z 2017r.?
Re: Korekta
Ja miałem podobną sytuacje zeszłym roku swoje zeznanie wysłane nie pobrałem UP ani nie wydrukowałem zeznania bo po przecież mam go w
programie i potem robiłem zeznanie synowi brata który ma to samo imię i nazwisko przy wysyłce też kliknąłem nadpisać i moje zeznanie zniknęło
wiec jeżeli chcesz wysłać korektę a zachować pierwotne zeznanie to najlepiej przed wysyłaniem { zapisz jako )dopisz korekta i wtedy po wysłaniu
masz dwa zeznania pierwotne i korektę .
jeżeli masz komunikat podpisywanie i wysyłanie to na pewno pójdzie , kwota weryfikacyjna z 2017r
pozdrawiam Tolek
programie i potem robiłem zeznanie synowi brata który ma to samo imię i nazwisko przy wysyłce też kliknąłem nadpisać i moje zeznanie zniknęło
wiec jeżeli chcesz wysłać korektę a zachować pierwotne zeznanie to najlepiej przed wysyłaniem { zapisz jako )dopisz korekta i wtedy po wysłaniu
masz dwa zeznania pierwotne i korektę .
jeżeli masz komunikat podpisywanie i wysyłanie to na pewno pójdzie , kwota weryfikacyjna z 2017r
pozdrawiam Tolek
Przy korekcie...składanej w roku 2019
1. Otwieram rozliczenie i "zapisz jako" do oryginalnej nazwy dodaję "......korekta"
2. w polu/poz. nr 3 usuwam numer referencyjny
3. wprowadzam nowe/uzupełniam dane
4. podpisuję kwotą autoryzującą = przychód podatnika za rok 2017
5. wysyłam do US - należy usunąć otrzymany wcześniej do oryginalnego rozliczenia status 200
czekam na nowy status 200, oraz UPO.
Nigdy nie miałem problemów.....
Można również zrobić kopię rozliczenia i zmienić nazwę jak w pkt.1 później j.w.
1. Otwieram rozliczenie i "zapisz jako" do oryginalnej nazwy dodaję "......korekta"
2. w polu/poz. nr 3 usuwam numer referencyjny
3. wprowadzam nowe/uzupełniam dane
4. podpisuję kwotą autoryzującą = przychód podatnika za rok 2017
5. wysyłam do US - należy usunąć otrzymany wcześniej do oryginalnego rozliczenia status 200
czekam na nowy status 200, oraz UPO.
Nigdy nie miałem problemów.....
Można również zrobić kopię rozliczenia i zmienić nazwę jak w pkt.1 później j.w.
Niestety cały czas nie mogę wysłać. Cały czas taki komunikat: Zainicjowano tworzenie danych, trwa podpisywanie i wysyłanie