Ulga na samochód

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
krzysiek.k120

Ulga na samochód

Post autor: krzysiek.k120 »

Podatnik ma orzeczenie i dochód poniżej 12357,60 ale nie ma samochodu.
Czy z ulgi może skorzystać córka która nie mieszka z ojcem ale pomaga mu w różnych sytuacjach życiowych ( wozi do lekarza, na zakupy , do kościoła itd Czy w tej sytuacji może skorzystać z ulgi na samochód, który jest jej własnością.
Pozdrawiam

krzysiek.k120

Re: Ulga na samochód

Proszę o poradę i z góry dziękuję
Pozdrawiam

tolek57

Post autor: tolek57 »

moim zdaniem nie może odliczyć
mogłaby odliczyć jeżeli ojciec byłby właścicielem lub współwłaścicielem samochodu i byłby na jej utrzymaniu
osoba niepełnosprawna musi być właścicielem lub współwłaścicielem samoch.żeby skorzystać z ulgi
tak było i jest nadal dopiero wyroki Sądu podważyły ten zapis że w wspólności małżeńskiej wystarczy jak jedno jest właścicielem

pozdrawiam Tolek

wla.gle

Post autor: wla.gle »

@tolek57 pisze:
.. i byłby na jej utrzymaniu

- on jest na jej utrzymaniu, bo jego dochód nie przekracza 12357,60 zł, a świadczenie
alimentacyjne jest także w relacji córka-ojciec.
W tej sytuacji jeżeli to córka odlicza ulgę = ojciec nie musi być właścicielem/współwłaścicielem samochodu osobowego.

Gdyby to ojciec chciał skorzystać z ulgi od swoich dochodów to tak jak piszesz .......

Tak wg mnie.....

Ahoj !

krzysiek.k120

To trochę jak rewolucja, wszyscy posiadający samochody i blisko spowinowaceni (na których ciąży obowiązek alimentacyjny ) mogliby rozliczyć sobie tą ulgę, nie jest to zbyt piękne ????

wla.gle

.....mogliby rozliczyć sobie tą ulgę, nie jest to zbyt piękne ???? - tylko ci którzy spełniają warunki....ja przez wiele lat
miałem taką sytuację i odliczałem ulgę na MAMĘ.

...nie jest to zbyt piękne ???? - nie jest, skoro wg przepisów się należy/można odliczyć, to dlaczego nie...poza tym,
czy jest PIĘKNE jeśli emeryt ma dochod < 12357,60 ..:).

Ahoj !.

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

dopowiem:
...i nie starcza mu na podstawowe opłaty i pierwsze potrzeby, nie mówiąc o ewentualnych lekach i wizytach lekarskich? o oglądaniu każdej złotówki po kilka razy, o rezygnowaniu z leczenia czy innych rzeczy, bo za co?
wcale nie jest pięknie!
i jeśli jest możliwość to niech korzystają z tego, ile się da.

wla.gle

@Aga K-S
dziękuję za poparcie - też tak uważam.....
Ja odliczając od razu KOMPLETOWAŁEM POTRZEBNĄ DOKUMENTACJĘ i oczekiwałem
sobie spokojnie na ew. kontrolę.

Zawsze twierdzę, że udając się do US na ew. wezwanie należy być PRZYGOTOWANYM...
- dokumentacyjnie /wszystkie orzeczenia, własności samochodu, rachunki itp/
- informacyjnie - trzeba umieć wytłumaczyć sposób rozliczenia,
dużo takich spraw można załatwić korespondencyjnie - e-mail, telefon.....
Trzeba tylko wiedzieć co chce się przekazać i co należy przekazać....

Rozliczam znajomych/rodzinę i od razu piszę info - żeby właśnie wiedział co i jak..

Ahoj!

tolek57

Post autor: tolek57 »

wla,gle ja po wysłaniu odpowiedzi zaraz kapnąłem się że to pierwsze zdanie złe.. mogłaby odliczyć jeżeli ojciec byłby właścicielem lub współwłaścicielem samochodu i byłby na jej utrzymaniu..
ale nie prostowałem bo przypuszczałem że na pewno ktoś zwas to sprostuje lepiej a przynajmniej rozwinie temat
zgadzam sie całkowicie zwami i popieram
ja osobiście na razie nie mogę nic złego powiedzieć o US bo jak dotychczas moim urzędzie urzędniczki są miłe uśmiechnięte wytłumaczą
natomiast jeżeli chodzi o ZUS to mi zaraz ciarki przechodzą kiedyś z powodu 1 grosza byłem 2 razy wzywany. mam teściową niepełnosprawna
na utrzymaniu jak zmarł jej mąż złożyliśmy wniosek do ZUS o emeryturę po mężu nie przyznano z powodu że chwili śmierci znim nie zamieszkiwała
odwołaliśmy my się do Sądu napisałem wyjaśnienie ze miedzy nimi była wspólność małżeńska i majątkowa a zabrana została powodu znęcania sie
przez Męża na wniosek opieki społ i policji. Sąd olał moje wyjaśnienie, w wyroku uzasadnieniu napisał ze nie było miedzy nimi wspólności małżeńskiej
i majątkowej . po 4 latach teściowa otrzymała wyrok sądu zapłatę 5 tyś zł za kredyt zaciągnięty przez męża jako spadkobierczyni ponieważ miedzy nimi była wspólność małżeńska i majątkowa . odwołania nie pomogły dopiero wzięliśmy Adwokata i sprawę wygraliśmy nawet koszty adwokackie
zostały mi zwrócone na konto

pozdrawiam Tolek

wla.gle

To jest forum gdzie nikt nikogo nie krytykuje...po prostu jest tutaj wymiana myśli, spostrzeżeń
i własnych poglądów na sprawę....jeśli ktoś inny ma rację, to trzeba to po prostu uwzględnić...

Zablokowany