Re: ulga rehabilitacyjna

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
tolek57

Post autor: tolek57 »

wla,gle znajomy chce odliczyć ulgę samochodową po raz pierwszy żona ma orzeczenie niepełnosprawności od 2014 r na stałe
ona ma rentę przychód 12 tyś on umowa o prace przychód 25 tys. jedno dziecko, z powodu takich dochodów korzystniej jest rozliczenie
osobno . mają samochód jest na niego ale jest wspólność małżeńska wiec ulgę można odliczyć albo on albo ona lub nawet oboje bo naprawdę
ciągle jeżdżą po szpitalach bo na dodatek walka z nowotworem .
zastanawia mnie to osobne rozliczenie a ulga rehabilitacyjna nie wiem czy ma to jakieś znaczenie
druga sprawa nie dostają rodzinnego z powodu przekroczenia dochodu wiec ulga rehabil. by im obniżyła dochód, można by nawet złożyć
korektę za 2017 r nie wiem co o tym myśleć

inna sprawa nie znam się na tym osoby które mają orzeczenia o s
topniu niepełnosprawności wydane przez Powiatowy Zespół ds. niepełnosprawności
kwalifikują się a co osobami które nie mają orzeczenia a mają rentę z powodu całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy bo często ktoś mnie pyta oto ma rentę a nie wie czy ma orzeczenie a ja nie wiem co mam mu odpowiedzieć wydaje mi się powinien mieć orzeczenie lekarza orzecznika ZUS

a wiec proszę o podpowiedź czy dobrze myślę czy nie

pozdrawiam Tolek

wla.gle

Post autor: wla.gle »

1. Tak ulgę mogą odliczyć nawet oboje....

Korektę można składać nawet pięć lat wstecz - oczywiście jeżeli spełniają warunki

2. Odliczenia raczej te ogólne np. ulga na korzystanie z samochodu.../od 2017 bez ograniczenia III grupie/, wcześniej można
było odliczać tylko dla stopnia I, II.

"Specjalistyczne" odliczenia raczej nie - tutaj potrzebne jest orzeczenie Zespołu ds. niepełnosprawności o stopniu i rodzaju.

Zablokowany