Ulga rehabilitacyjna-pobyt w domu seniora
Ulga rehabilitacyjna-pobyt w domu seniora
Mam fakturę za pobyt w Domu Seniora o treści " opłata za pobyt pani... w Domu Seniora, ośrodku świadczącym długoterminowe usługi opiekuńczo-rehabilitacyjne za m-c....". Moja siostra opłaca pobyt teściowej po udarze - ma orzeczoną niepełnosprawność i nie przekracza 12357,60 przychodu. Chciała odliczyć w swoim PIT, ale nie wiemy czy może. Kwota miesięczna za pobyt to 3400/byłby duży zwrot i kontrola murowana/. Byłyśmy z tą fakturą w Urzędzie Skarbowym. Panie pooglądały i powiedziały że chyba tak, ale kazały dzwonić na infolinię.Tam dowiedziałyśmy się tyle, żeby przeczytać art.26 i jeżeli tam ośrodek jest wymieniony to można odliczyć. Sprawdziłam wpis tego ośrodka to działają pod PKD 87.30Z. To mnie trochę niepokoi. Czy ktoś coś doradzi, a może spotkał si e z taką sytuacją.
Re: Ulga rehabilitacyjna-pobyt w domu seniora
Nikt nie pomoże?. Przekopałam google i znalazłam kilka interpretacji. Jeżeli ośrodek działa jako dom opieki społecznej to nie można skorzystać z ulgi. Jeżeli działa jako ośrodek na podstawie ustawy o zakładach opieki zdrowotnej to tak. Pomimo, że wykonują te same czynności, to w jednym się należy a w innym nie. Trochę to niesprawiedliwe, ale tak postanowił ustawodawca. W moim przypadku PKD 87.30 chyba wyklucza.
Nie odliczysz ulgi rehabilitacyjnej - jest to pomoc społeczna, czyli zakwaterowanie z wyżywieniem i opieką medyczną ....a nie rehabilitacja.
Gdyby to był ZOL to można by odliczyć - wystawiają rachunki za REHABILITACJĘ.
Wg mnie.....
Gdyby to był ZOL to można by odliczyć - wystawiają rachunki za REHABILITACJĘ.
Wg mnie.....
Dziękuję. Myślę podobnie.