Do US dopłacisz 463 PLN, a z marcową emeryturą ZUS odda Ci 463 PLN.
Możesz złożyć zeznnie PIT-37 pod koniec marca, gdy dostaniesz juz emeryturę i tym sposobem nie będzie Ci brakowało tych 463 PLN w domowym budżecie.
PIT-40A
Re: PIT-40A
aaa dobra, teraz rozumiem,
ja to zrozumiałem tak że ZUS przelał 463vzł za dużo do US a teraz ja zamiast dostać te 463 zł mam jeszcze raz do US przelać 463zł.
Jeśli w ten sposób co napisałaś wyjdzie na zero to już wszystko się zgadza.
ja to zrozumiałem tak że ZUS przelał 463vzł za dużo do US a teraz ja zamiast dostać te 463 zł mam jeszcze raz do US przelać 463zł.
Jeśli w ten sposób co napisałaś wyjdzie na zero to już wszystko się zgadza.
@ DeklaracjaRoczna
b. ciekawa propozycja ☺☼...brawo.
@ marcin_op
Dodam, że taka sytuacja ma miejsce tylko w przypadku przechodzenia na emeryturę
w trakcie roku podatkowego.
Później już będzie na zero.
b. ciekawa propozycja ☺☼...brawo.
@ marcin_op
Dodam, że taka sytuacja ma miejsce tylko w przypadku przechodzenia na emeryturę
w trakcie roku podatkowego.
Później już będzie na zero.
Ja z kolei mam podobny lecz troszkę inny problem.
Mianowicie rozliczam teściową za pośrednictwem nowej funkcjonalności zwanej e-PIT.
Po zalogowaniu się i sprawdzeniu poprawności znajdujących się tam danych i kwot wychodzi, że teściowa ma do zapłaty 243 zł.
Sugerując się poprzednimi wpisami sprawdziłem otrzymany PIT40A i tam pojawia się również kwota nadpłaty ale o jakieś 60 zł niższa aniżeli kwota do zapłaty w znajdująca się w przygotowanym PIT37. Oczywiście teściowa przechodziła na emeryturę w grudniu 2018.
Sumarycznie i tak będzie musiała do całości dopłacić jakieś 60 zł.
Nie jest to jakaś kosmiczna kwota, ale nie daje mi to spokoju skąd wzięła się taka różnica.
Mianowicie rozliczam teściową za pośrednictwem nowej funkcjonalności zwanej e-PIT.
Po zalogowaniu się i sprawdzeniu poprawności znajdujących się tam danych i kwot wychodzi, że teściowa ma do zapłaty 243 zł.
Sugerując się poprzednimi wpisami sprawdziłem otrzymany PIT40A i tam pojawia się również kwota nadpłaty ale o jakieś 60 zł niższa aniżeli kwota do zapłaty w znajdująca się w przygotowanym PIT37. Oczywiście teściowa przechodziła na emeryturę w grudniu 2018.
Sumarycznie i tak będzie musiała do całości dopłacić jakieś 60 zł.
Nie jest to jakaś kosmiczna kwota, ale nie daje mi to spokoju skąd wzięła się taka różnica.
szafekml :
....Nie jest to jakaś kosmiczna kwota, ale nie daje mi to spokoju skąd wzięła się taka różnica.
Może podaj dane z PIT - sprawdzimy-może wyjaśnimy....
....Nie jest to jakaś kosmiczna kwota, ale nie daje mi to spokoju skąd wzięła się taka różnica.
Może podaj dane z PIT - sprawdzimy-może wyjaśnimy....