PIT/O do PIT36 - błędne poz. do naliczenia 6% sumy odchodów dla rozliczenia z małżonkiem

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj.
konpaw

PIT/O do PIT36 - błędne poz. do naliczenia 6% sumy odchodów dla rozliczenia z małżonkiem

Post autor: konpaw »

W moim przypadku w PIT/0 do PIT36 poz 11a 13a 15a są pomniejszane do kwoty 6% sumy dochodów z poz. 96 oraz poz. 153 zamiast sumy poz. 96 oraz poz. 151. Samo pomniejszenie jest prawidłowe natomiast jest naliczane od niewłaściwej sumy (tzn. wyłącznie od dochodu podatnika (pod poz 96) natomiast dochód małżonka (pod poz. 151) nie jest uwzględniany).

Czech

Re: PIT/O do PIT36 - błędne poz. do naliczenia 6% sumy odchodów dla rozliczenia z małżonkiem

Post autor: Czech »

U mnie liczy prawidłowo, darowizny wpisujemy w części D pit/O, sprawdź czy masz zaznaczony kwadracik rozliczenie wspólne.
Poz.153 - to dochody z PIT/M ???

konpaw

Re: PIT/O do PIT36 - błędne poz. do naliczenia 6% sumy odchodów dla rozliczenia z małżonkiem

Pisząc 'kwadracik rozliczenie wspólne' masz na myśli znaczek w PIT36 poz. 6.2? Jeżeli tak to potwierdzam że jest zaznaczony.
Program sam wskazuje że sumuje dane z poz 96 oraz właśnie poz. 153 (czyli dochody z PIT/M) co nie ma sensu.

U mnie jest specyficzna sytuacja, że wszystkie darowizny szły z mojego konta, a u żony nie ma darowizn. Jednakże, jak przeprowadzam symulację to kwota która u mnie nie powoduje dalszego pomniejszenia podatku do zapłaty i jest korygowana przez program do 0 (np. w poz 13a) po wpisaniu u żony (np. w poz. 14a) powoduje zmniejszenie kwoty podatku do zapłaty.

Z opisu w programie oraz z proporcji wywnioskowałem, że program musi niewłaściwie sumować dochody - zasadniczo program uwzględnia tylko mój dochód.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Program dobrze sumuje dochody....6% dochodu darczyńcy, a nie wspólnego dochodu.

Jeśli Ty dajesz darowiznę-6% Twojego dochodu
Jeśli Małżonka-6% jej dochodu
Niezależnie od tego czy rozliczasz się wspólnie.

konpaw

Sprawdziłem orzecznictwo w tym temacie. 6% dotyczy wyłącznie dochodu darczyńcy (rozliczenie wspólna ani wspólność ustawowa małżeńska niczego nie zmienia). Ten brak wiedzy będzie mnie srogo kosztować...

Zablokowany