to wtedy
Ojciec odlicza 2x2280 ?
Matka odlicza 2x2280 ?
Każdy podatnik ma JEDEN LIMIT 2280...
więc
Ojciec odlicza 1x2280
Matka odlicza 1x2280
Warunek minimum - współwłasność małżeńska samochodu
ulga rehabiltacyjna
-
Re: ulga rehabiltacyjna
Mam pytanie odnośnie ulgi rehabilitacyjnej na ON.
Dostałam rozliczenie z poprzedniego roku po innej osobie. Rozliczyła ona u rodziców dorosłej osoby z głęboką niepełnosprawnością czterokończynową podwójną ulgę na samochód (u ojca). Na pytanie dlaczego tak zrobiła, odpowiedziała, że ulgę można policzyć x 2 jeśli dziecko ma taką niepełnosprawność. Niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć takiego zapisu.
A teraz fakty:
1. ojciec jest podatnikiem.
2. matka nie jest podatnikiem.
3. córka, w tym roku kończy 26 lat (renta nie przekracza 12357,60)
Wg. mnie ojciec może rozliczyć jedynie ulgę na samochód w kwocie 2280,00 oraz ulgę na dziecko w kwocie 1112,04 i nic poza tym. Matka nie może rozliczyć ulgi na samochód, gdyż nie jest podatnikiem.
Czy istnieje jakaś inna możliwość o której nie wiem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dostałam rozliczenie z poprzedniego roku po innej osobie. Rozliczyła ona u rodziców dorosłej osoby z głęboką niepełnosprawnością czterokończynową podwójną ulgę na samochód (u ojca). Na pytanie dlaczego tak zrobiła, odpowiedziała, że ulgę można policzyć x 2 jeśli dziecko ma taką niepełnosprawność. Niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć takiego zapisu.
A teraz fakty:
1. ojciec jest podatnikiem.
2. matka nie jest podatnikiem.
3. córka, w tym roku kończy 26 lat (renta nie przekracza 12357,60)
Wg. mnie ojciec może rozliczyć jedynie ulgę na samochód w kwocie 2280,00 oraz ulgę na dziecko w kwocie 1112,04 i nic poza tym. Matka nie może rozliczyć ulgi na samochód, gdyż nie jest podatnikiem.
Czy istnieje jakaś inna możliwość o której nie wiem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Re: ulga rehabiltacyjna
Wg. mnie ojciec może rozliczyć jedynie ulgę na samochód w kwocie 2280,00 oraz ulgę na dziecko w kwocie 1112,04
-wg mnie tak.
Oczywiście osoba niepełnosprawna może odliczyć od swoich dochodów np, leki, odpłatne zabiegi rehabilitacyjne, adaptację
mieszkania dla potrzeb osoby niepełnosprawnej, może także odliczyć osoba na której utrzymaniu jest ON.
-wg mnie tak.
Oczywiście osoba niepełnosprawna może odliczyć od swoich dochodów np, leki, odpłatne zabiegi rehabilitacyjne, adaptację
mieszkania dla potrzeb osoby niepełnosprawnej, może także odliczyć osoba na której utrzymaniu jest ON.