ulga na dziecko - czy można tak rozliczyć

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
mjudu

Re: ulga na dziecko - czy można tak rozliczyć

Post autor: mjudu »

Przychów 63167, koszt 1335, dochód 61832, zaliczka 6360, składka zdrowotna 4215,49 składki społecznej nie mam

snykwa

Post autor: snykwa »

Rozliczenie indywidualne z dzieckiem=1114 zwrotu, bez dziecka=2 zł.
Gdzieś popełniasz błąd. Czy na pewno przy rozliczeniu indywidualnym nie zaznaczyłeś kwadraciku 2?
Przy takich kwotach przychodów wspólnie powinno być podobnie.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Potwierdzam ..... oboje macie dochód w przedziale kwoty zmniejszającej podatek = 556,02.
Więc nie może być różnicy w rozliczeniu /ew. 1,00-2,00 zł/.

Sugeruję zatem rozliczenie wspólne...ew podaj jeszcze dochody żony.

mjudu

Post autor: mjudu »

OK, nie wiem co robiłem źle, ale jak teraz liczę to wychodzi mi na jedno czy rozlicza się sam czy z żoną :) (za każdym razem zwrotu dostaję tyle ile przysługuje na dziecko + jakieś tam pojedyncze złotówki). Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Elka74

Post autor: Elka74 »

Jeszcze się upewnię odnośnie ulgi na dziecko :

Jeżeli rodzie wychowują dorosłą córkę (I stopień niepełnosprawności), która ma rentę inwalidzką z ZUS + dostaje zasiłek pielęgnacyjny, mogą skorzystać z ulgi prorodzinnej ?(nadmienię że jej dochód z renty inwalidzkiej to 13 tyś przychodu)

Cytat z objaśnień :
>
>Na powyższych zasadach z odliczenia może również skorzystać podatnik, który – w związku z wykonywaniem ciążącego na nim obowiązku >alimentacyjnego oraz w związku ze sprawowaniem funkcji rodziny zastępczej – utrzymywał w roku podatkowym pełnoletnie dziecko, o którym mowa >w art. 6 ust. 4 pkt 2 i 3 ustawy, tj.:
>
>- które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywało zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
>

Czyli dobrze rozumiem, że taka córka może mieć dochód jaki chce np. 20 tyś zł , ale że dostaje zasiłek pielęgnacyjny to wtedy można na nią odliczyć ulgę prorodzinną ?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Można skorzystać z ulgi prorodzinnej.

Po spełnieniu ogólnych warunków oraz,
pod warunkiem, że:
wobec dziecka z takimi dochodami istnieje ..OBOWIĄZEK ALIMENTACYJNY czyli rodzice
dokładają, dopłacają - są zobowiązani do nakładów finansowych, bo dochody dziecka nie pozwalają na
jego potrzeby, np. szkoła prywatna, potrzeby związane z niepełnosprawnością ,
itd.....itd. czyli jego dochody nie pozwalają na samodzielną egzystencję.

Zablokowany