ulga rehabilitacyjna a wspólność majątkowa
Re: ulga rehabilitacyjna a wspólność majątkowa
danula pisze:
> Inne pytanie:
> mąż ma na siebie samochód - może odliczyć o ile żona jest osobą na utrzymaniu,
czyli dochody żony <12357,60 zł.
> żona nie ma samochodu ale ma orzeczenie - jeśli ma na tyle dochodu=sama może odliczyć ulgę,
na zasadzie wspólności małżeńskiej - jest z tego tytułu współwłaścicielem samochodu
nawet jak nie figuruje w dowodzie rejestracyjnym....ani nie ma prawa jazdy.
danula, zlituj się ......:(
> Inne pytanie:
> mąż ma na siebie samochód - może odliczyć o ile żona jest osobą na utrzymaniu,
> żona nie ma samochodu ale ma orzeczenie - jeśli ma na tyle dochodu=sama może odliczyć ulgę,
na zasadzie wspólności małżeńskiej - jest z tego tytułu współwłaścicielem samochodu
danula, zlituj się ......:(
Odliczanie ulg samochodowych zależy przede wszystkim od ilości osób z dochodami np:
-rodzina składająca się z 3 os niepełnosprawnych ale tylko jedna osoba ma dochód więc przysługuje im tylko 1 ulga
-rodzice mają tylko jedno dziecko niepełnosprawne ale oboje pracują, przysługują im nawet 2 ulgi dlatego ,że jedno z rodziców
zawozi dziecko do szkoły lub gdziekolwiek a drugie może je odbierać po pracy
-rodzice mają orzeczenie i mają również dziecko lub dzieci niepełnosprawne w tym przypadku przysługuje im 1-3 ulg ale wtedy jest to zależne od ilości osób z dochodami
-współwłasność samochodu ma zastosowanie tylko przy wspólności małżeńskiej do odliczenia ulgi samych za siebie lub dzieci niepełnosprawnych
inaczej jest przy odliczeniach ulg sam. dla opiekunów osób innych ( matki dziadkowie)
np. córka opiekuje sie matką lub dziadkiem posiada samochód z mężem samochód jest na męża mąż pracuje -żadnej ulgi nie odliczą
nawet jeżeli by córka miała na siebie samochód bo dochód jest męża a córka jest bez dochodu bo skoro jest opiekunem to zrezygnowała
z pracy zarobkowej na rzecz opiekowaniem się osobą niepełnosprawną
tylko osoba niepełnosprawna odliczy ulgę na siebie jeżeli będzie figurowała w dowodzie rejestracyjnym
Pozdrawiam Tolek
-rodzina składająca się z 3 os niepełnosprawnych ale tylko jedna osoba ma dochód więc przysługuje im tylko 1 ulga
-rodzice mają tylko jedno dziecko niepełnosprawne ale oboje pracują, przysługują im nawet 2 ulgi dlatego ,że jedno z rodziców
zawozi dziecko do szkoły lub gdziekolwiek a drugie może je odbierać po pracy
-rodzice mają orzeczenie i mają również dziecko lub dzieci niepełnosprawne w tym przypadku przysługuje im 1-3 ulg ale wtedy jest to zależne od ilości osób z dochodami
-współwłasność samochodu ma zastosowanie tylko przy wspólności małżeńskiej do odliczenia ulgi samych za siebie lub dzieci niepełnosprawnych
inaczej jest przy odliczeniach ulg sam. dla opiekunów osób innych ( matki dziadkowie)
np. córka opiekuje sie matką lub dziadkiem posiada samochód z mężem samochód jest na męża mąż pracuje -żadnej ulgi nie odliczą
nawet jeżeli by córka miała na siebie samochód bo dochód jest męża a córka jest bez dochodu bo skoro jest opiekunem to zrezygnowała
z pracy zarobkowej na rzecz opiekowaniem się osobą niepełnosprawną
tylko osoba niepełnosprawna odliczy ulgę na siebie jeżeli będzie figurowała w dowodzie rejestracyjnym
Pozdrawiam Tolek
Danula teraz przeczytałem twojego posta
danula pisze:
> Inne pytanie:
dokładnie tak żona jeżeli jej dochody nie przekraczają 12357 to maż może odliczyć po swojej stronie
jeżeli przekraczają to tylko sama za siebie
danula pisze:
> Inne pytanie:
dokładnie tak żona jeżeli jej dochody nie przekraczają 12357 to maż może odliczyć po swojej stronie
jeżeli przekraczają to tylko sama za siebie
Czyli nadal nie wiem, każdy inaczej mówi:
PIT małżeński, mąż zarabia , żona nie, obydwoje mają samochód
dzieci dwójka z orzeczeniem
ile przysługuje ulg na samochód do odliczenia?
Pan Tolek mówi jedną a mi dzisiaj w urzędzie skarbowym mówili dwie.
Jeszcze dzwoniłam dzisiaj godzinę do Informacji Podatkowej i się nie dodzwoniłam
Jeszcze dzwoniłam dzisiaj godzinę do Informacji Podatkowej i się nie dodzwoniłam
nie wiem gdzie tak napisałem że jedna ulga
jedna ulga jeżeli jest jeden dochód nawet gdy by były 3 osoby z niepełnosprawnością
ilość samochodów nie ma znaczenia
danula pisze
czyli jedna ulga bo tylko Mąż zarabia - mowa o uldze samochodowej
pozdrawiam: Tolek
nie wiem gdzie tak napisałem że jedna ulga
jedna ulga jeżeli jest jeden dochód nawet gdy by były 3 osoby z niepełnosprawnością
ilość samochodów nie ma znaczenia
danula pisze
czyli jedna ulga bo tylko Mąż zarabia - mowa o uldze samochodowej
pozdrawiam: Tolek
jeszcze dodam co miałem na myśli pisząc 3 ulgi
to tylko wyjątkowych sytuacjach gdzie są co najmniej 2 osoby niepełnosprawnością
mąż odlicza ulgę sam za siebie lub żony - ma dochody
żona odlicza ulgę sama za siebie lub dziecka - ma dochody
dziecko pełnoletnie z orzeczeniem ma dochody -odlicza ulgę samo za siebie
pozdrawiam Tolek
to tylko wyjątkowych sytuacjach gdzie są co najmniej 2 osoby niepełnosprawnością
mąż odlicza ulgę sam za siebie lub żony - ma dochody
żona odlicza ulgę sama za siebie lub dziecka - ma dochody
dziecko pełnoletnie z orzeczeniem ma dochody -odlicza ulgę samo za siebie
pozdrawiam Tolek
Mąż ma jakiś przychód - odlicza ulgę, a żona nie - bo nie ma przychodu.
Jeśli żona miałaby jakiś przychód - też odlicza ulgę od swego przychodu.
Tak, 'tolek57', zgadzam się z Tobą. Fajnie to napisałeś.
Jeśli żona miałaby jakiś przychód - też odlicza ulgę od swego przychodu.
Tak, 'tolek57', zgadzam się z Tobą. Fajnie to napisałeś.
to fajnie że ktoś sie zemną zgadza
dodam jeszcze że jeżeli dorosłe dziecko odlicza ulgę ze swoich dochodów
rodzic nie może odliczyć na to samo dziecko ulgi, może jeżeli jest drugie dziecko z niepełnosprawnością
na to drugie rodzice mogą odliczyć nawet 2 ulgi
ale to już zależy od wiarygodności i stopnia niepełnosprawności
nie na miejscu jest odliczenie dwóch ulg na jedno dziecko jeżeli nigdzie s tym dzieckiem się nie jeździło
a wykorzystuje się tylko ustawę
Pozdrawiam Tolek
dodam jeszcze że jeżeli dorosłe dziecko odlicza ulgę ze swoich dochodów
rodzic nie może odliczyć na to samo dziecko ulgi, może jeżeli jest drugie dziecko z niepełnosprawnością
na to drugie rodzice mogą odliczyć nawet 2 ulgi
ale to już zależy od wiarygodności i stopnia niepełnosprawności
nie na miejscu jest odliczenie dwóch ulg na jedno dziecko jeżeli nigdzie s tym dzieckiem się nie jeździło
a wykorzystuje się tylko ustawę
Pozdrawiam Tolek
Wszyscy się ze sobą zgadzamy....odpowiedź taka była podana w pierwszym poście/odpowiedzi........
Danula pisze, że powiedziano jej w KIP, KAS, że należą się dwie ulgi - owszem należą się, też tak uważam.
Jednak między należą się, a możliwością odliczenia jest przepaść......jeśli na drugą ulgę nie ma dochodu.
Danula pisze, że powiedziano jej w KIP, KAS, że należą się dwie ulgi - owszem należą się, też tak uważam.
Jednak między należą się, a możliwością odliczenia jest przepaść......jeśli na drugą ulgę nie ma dochodu.