ulga na dziecko - czy można tak rozliczyć

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
mjudu

ulga na dziecko - czy można tak rozliczyć

Post autor: mjudu »

Zastanawia mnie taka sytuacja tzn. czy mogę to tak rozliczyć. Moje przychody przekraczają kwotę 56 000zł, ale kiedy się rozliczam się z żoną i dochody sumujemy to nie przekraczają kwoty 112 000. A więc do sedna.
Czy mogę się rozliczyć indywidualnie wpisując wysokość ulgi na dziecko, choć moje dochody przekraczają 56 000zł, bo przecież nasze wspólne nie przekroczyły 112 000zł.
Czy jednak nie mogę tego tak zrobić, ponieważ jak rozliczam się indywidualnie to pod uwagę są brane tylko moje dochody, choć jak się o tym czyta to wszędzie wyraźnie pisze, że dochody małżonków nie mogą przekraczać 112 000zł, ale już o rozliczaniu wspólnym nie ma mowy. \

Mam nadzieje, że prawidłowo opisałem zagadnienie, o które mi chodzi. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

danula

Re: ulga na dziecko - czy można tak rozliczyć

Post autor: danula »

Myślę, że tylko rozliczenie wspólne wchodzi w grę

mjudu

No właśnie się zastanawiam, bo np. rozliczając się na PIT 37 wpisuję zakres jakiś tam uzyskanych dochodów z różnych źródeł ale nie wpisuję tam dochodów uzyskanych z giełdy czy forx-u, bo je rozliczam PIT-em 38, ale z tego co zrozumiałem art. 27f par 2a to taki dochód należy wziąć pod uwagę przy sprawdzaniu ewentualnej możliwości przekroczenia kwoty 112 000zł.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Gdy dochód rodziców >112000, dolicza się do tego dochód z PIT-38.

Obliczając limit do celów skorzystania z ulgi prorodzinnej do dochodów rodziców zalicza się dochody uzyskane łącznie w danym roku podatkowym: opodatkowane według skali podatkowej, z kapitałów pieniężnych opodatkowanych 19% stawką podatku (np. z odpłatnego zbycia papierów wartościowych), z pozarolniczej działalności gospodarczej opodatkowane 19% stawką podatku

po odliczeniu zapłaconych przez podatnika składek na ubezpieczenie społeczne.

mjudu

ok, czyli dalej mój pomysł na rozliczenie.

Czy mogę rozliczać się indywidualnie i brać ulgę na dziecko w przypadku kiedy moje dochody przekraczają 56 000zł (ale wspólne nie przekraczają 112 000zł . Jestem w związku małżeńskim, dziecko wychowujemy razem i nasze dochody zsumowane nie przekraczają 112 000zł. Chodzi mi o to czy takie rozlicznie jest dopuszczalne, czy niestety nie mogę się rozliczyć samemu, a żeby uzyskać ulgę na dziecko to muszę rozliczyć się wspólnie z żoną.

wla.gle

@mjudu pisze:
Chodzi mi o to czy takie rozliczenie jest dopuszczalne...

Tak doczytałem o limitach dochodów:

Jedno dziecko
-Ulga przysługuje, gdy łączny dochód rodziców nie przekracza 112 000 zł
lub 56 000 zł - gdy rozliczamy się osobno.

-< 56 000 złotych indywidualnych dochodów w przypadku podatnika rozliczającego się indywidualnie (niezależnie od tego, czy pozostaje w związku małżeńskim z drugim rodzicem);

snykwa

Post autor: snykwa »

Jeśli jesteście małżonkami macie jeden limit 112 000.
Jest to limit dochodów łączny dwojga małżonków.
Nie ma znaczenia, że jedno z was przekroczyło 56 000.

wla.gle

@mjudu pisze:

....a żeby uzyskać ulgę na dziecko to muszę rozliczyć się wspólnie z żoną -

Moje zdanie w tym temacie - aby skorzystać z ulgi na dziecko=musisz się rozliczyć wspólnie z małżonką.

Przy rozliczeniu indywidualnym /pomimo pozostawania w związku małżeńskim/ przekraczasz limit dla
podatnika < 56000 zł.

Ale to tylko moje zdanie....

snykwa

Post autor: snykwa »

Z ulgi może skorzystać podatnik, który:
1. osiągnął dochody opodatkowane wg skali podatkowej
2. wychowywał jedno dziecko – o ile jego dochody nie przekroczyły w roku podatkowym
kwoty:
a) 112.000 zł w przypadku podatnika pozostającego przez cały rok podatkowy w związku
małżeńskim
(sumuje się dochody podatnika i jego małżonka),

b) 112.000 zł w przypadku podatnika będącego osobą samotnie wychowującą dziecko,

c) 56.000 zł w przypadku podatnika niepozostającego w związku małżeńskim, w tym również
przez część roku;
Strona Min. Finansów:
http://www.mf.gov.pl/c/document_library ... pId=766655
Sposób rozliczenia nie ma tu znaczenia

mjudu

a więc tak,

moje dochody są powyżej 56 000zł. Kiedy rozliczam się indywidualnie i wpisuję ulgę na dziecko to łączna kwota do zwrotu to jakieś 1600zł nie pamiętam dokładnie. Tylko czy mogę wtedy wpisać ulgę na dziecko skoro rozliczam się sam, ja uważam, że tak, ponieważ łączny dochód mój i żony nie przekracza 112 000zł. - - - - - Kiedy rozliczam się wspólnie z żoną to kwota zwrotu wynosi 1113zł.

Tylko czy takie rozliczanie jest możliwe. Nigdzie nie doszukałem się, że rozliczać muszę się z żoną chcąc otrzymać ulgę na dziecko. Jedyny wymóg to to, że nasz wspólny dochód roczny nie może przekraczać 112 000zł, stad moja dywagacja jak powyżej, czyli pisze ulgę na dziecko rozliczając się indywidualnie choć mój dochód jest powyżej 56 000zł, bo mój i żony dochód nie przekracza 112 000zł.

Dziękuję za pomoc, bardzo miło widziane jakieś przepisy pozwalające na to, lub tego zabraniające.

Zablokowany