termin składania

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
tolek57

termin składania

Post autor: tolek57 »

Witam: przy wysłaniu teraz pit -37 do US przed terminem trzeba będzie potem jak się pojawią te przygotowane odrzucić czy nic
nie trzeba robić bo teraz jak wysyłam to mam zaraz potwierdzenie a potem po 15 luty to chyba będzie czas oczekiwania nie wiadomo jaki

druga sprawa - 1. wspólne rozliczenie małżonków - wspólne konto- można zaznaczyć oba kwadraty poz 135
2 . osobne rozliczenie małżonków - wspólne konto - lub osobne - można podać nr konta współmałżonka 136
3 . ojciec korzystający z ulgi . może podać nr konta matki to już chyba nie chodzi o poz 136

pozdrawiam Tolek

wla.gle

Re: termin składania

Post autor: wla.gle »

.... trzeba będzie potem jak się pojawią te przygotowane odrzucić czy nic
nie trzeba robić.....
Można po 15-02-209 r zalogować się do Twój e-pit i odrzucić.
Można też nie robić nic - jeśli złożysz wcześniej rozliczenie elektronicznie, to Twój e-pit
nie będzie uwzględniany.

Wypełnienie cz. M nie jest obowiązkowe jeśli nie masz potrzeby podania rachunku
lub jego zmiany /nie wiem czy o to chodziło w pytaniu/.

tolek57

Post autor: tolek57 »

dzięki wla.gle wypełnienie części M nie chodziło mi czy jest obowiązkowe czy nie, lub jego zmiany
tylko przede wszystkim o poz 136 dla kogo jest ona skierowana
1 np. Małżonkowie rozliczają się osobno każde z nich ma swoje konto i podatnik mąż chce nadpłatę przelać na
rachunek żony wiec ma wpisać imię i nazwisko żony w poz 136 - z tym że następnych latach jego nadpłaty będą
przelewane na konto żony do czasu zaktualizowania

2, np. małżonkowie rozliczają się wspólnie mają wspólny rachunek to zaznaczenie w poz 135 tylko kwadratu 1 jako podatnik czy
można zaznaczyć oba kwadraty bo są oboje właścicielami

3 . osoba rozliczająca się indywidualnie nie będąca związku małżeńskim chce nadpłatę podatku wynikająca z ulgi na dziecko
przelać na rachunek matki dziecka czy może wpisać imię i nazwisko matki poz.136 i jej nr rachunku w poz 138.

Pozdrawiam: tolek

wla.gle

Post autor: wla.gle »

1. Wskazany może być rachunek, którego posiadaczem (współposiadaczem) jest podatnik.
W przypadku zaznaczenia

w poz. 6 kwadratu nr 2 można wskazać rachunek, /czyli tylko wspólne rozliczenie/,

którego posiadaczem współposiadaczem) nie jest podatnik, a jest nim małżonek.

2. osoba zgłaszająca - więc ta osoba która zgłasza.

3. wg mnie nie ma takiej opcji. /musi być choćby współposiadaczem konta/rachunku/
W poz. 136 należy wpisać imię i nazwisko każdego z posiadaczy (współposiadaczy) rachunku, w przypadku, gdy jest nim inna osoba niż osoba zgłaszająca wskazana w poz. 135.

Zablokowany