wspólne rozliczenie z nieżyjącym mężem i małoletnie dzieci

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
eugeniusz

wspólne rozliczenie z nieżyjącym mężem i małoletnie dzieci

Post autor: eugeniusz »

W ubiegłym roku zmarł mąż.Pracodawca wystawił Pit 11 na męża, oraz Pit 11 na mnie i dwoje małoletnich dzieci wpisując kwotę po 560 zł w rubryce E - źródła przychodów w poz 8 prawa autorskie i inne prawa o których mowa jest w art 18 ustawy, oraz pobrana jest zaliczka 101 zł. Jest to prawdopodobnie odprawa podzielona na 3 osoby. Z tego co wiem to mogę się wspólnie rozliczyć z małżonkiem, tylko jak rozliczyć małoletnie dzieci.Ja pracuję na umowę o pracę i rozliczałam się w latach ubiegłych z mężem na pit 37. Na jakim Pit mam teraz dokonać rozliczenia i w jakich rubrykach umieścić dochody dzieci. Dziękuję z góry za merytoryczną odpowiedź.
Izabela

wla.gle

Re: wspólne rozliczenie z nieżyjącym mężem i małoletnie dzieci

Post autor: wla.gle »

@eugeniusz
...Jest to prawdopodobnie odprawa podzielona na 3 osoby.
- odprawa jest zwolniona z opodatkowania, jest to raczej wynagrodzenie jakie należało się jeszcze mężowi
i z tytułu praw majątkowych wy go otrzymałyście w równych częściach.

Ze strony MF,
7. Małoletnie dziecko uzyskało dochód z tytułu wynagrodzenia zmarłego rodzica. Dochód taki jest
przychodem z praw majątkowych i podlega doliczeniu do dochodów żyjącego rodzica w PIT-36
poprzez załącznik PIT/M.

Proszę sprawdzić jak będzie korzystniej - czy rozliczenie ze zmarłym małżonkiem czy jako samotna matka.

eugeniusz

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zaraz zacząłem rozliczać i mam jeszcze pytanie.Wypełniłem Pit M zsumując kwoty dzieci i wpisałem w dziale B.1. poz 3 prawa majątkowe. Kwoty te program przeniósł do Pit 36 do działu D.3.w pozycjach 153 i 155. Myślę, że tu jest ok. A do czego mam doliczyć lub wpisać w Pit 36 moją część kwoty 560 zł i zaliczki 101 zł. Czy mogę doliczyć ją do przychodów za stosunku pracy lub w poz 7 prawa autorskie i inne prawa. Ostatnie pytanie to, który kwadrat mam zaznaczyć w Pit 36 dział C informacje dodatkowe.
pozdr i życzę miłego dnia

wla.gle

Rozliczasz na PIT-36, 2xPIT/M dla każdego dziecka oddzielnie.
Swój dochód wpisujesz także do praw majątkowych...wiersz 7 , poz.74, 75 itd..

eugeniusz

Jeszcze raz dziękuję bardzo, wszystko zrozumiałem. Pit rozliczony.

wla.gle

To cieszę się, że mogłem pomóc :).

Zablokowany