Zwrot za wodę a podatek ryczałtowy

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
kurfursten

Zwrot za wodę a podatek ryczałtowy

Post autor: kurfursten »

Jestem osobą fizyczną i wynajmuje mieszkanie. Rozliczam się podatkiem ryczałtowym 8,5 procenta. Chciałbym się dowiedzieć czy w przypadku zwrotu za wodę (nadpłata) muszę z tej kwoty zapłacić 8,5 procenta podatku, tak jak za pieniądze z wynajmu.
Najemca płaci kwotę (za wynajem) z wliczonym czynszem (nie wyszczególnionym w umowie) a ja sam dokonuje opłat za czynsz (w tym wpłata co miesiąc zaliczek za wodę)

Aga K-S

Re: Zwrot za wodę a podatek ryczałtowy

Post autor: Aga K-S »

Od zwrotu nadpłaty nie trzeba płacić ryczałtu, bo już raz zostało to opodatkowane.
Ja zawsze proponuję aby na umowie najmu wyodrębnić odstępne i resztę opłat za media. Takie rozwiązanie daje możliwość opodatkowania tylko i wyłącznie samej kwoty wynikającej z odstępnego. Nawet wówczas kiedy wszystko jest uregulowane jednym przelewem.

kurfursten

Czym jest to odstępne? Czy mogła by mi Pani to bliżej wyjaśnić ?

Aga K-S

Post autor: Aga K-S »

odstępne czyli kwota "dla właściciela mieszkania" inaczej pisząc kasa za to, że oddam komuś do używania moją własność ( pobieranie pożytków z własnego majątku), wliczane co miesiąc zwane również "czynszem najmu"
Do tego dolicza się wartość mediów - albo ogólna kwota ( ryzykowne bo rozliczenie może być na + lub - ) albo wg wskazań liczników czy też wg faktur plus oczywiście ewentualny czynsz do wspólnoty czy spółdzielni.
jeśli w umowie podana jest jedna kwota ogólna za wszystko wówczas ryczałt płaci sie od całości
jesli w umowie jest wyodrębniona kwota odstępnego i oddzielna kwota na pokrycie mediów (prąd, woda, czynsz, internet itp) to wówczas ryczałt płaci się tylko od kwoty odstępnego.

kurfursten

Bardzo dziękuję Pani za wyczerpującą informację. Pozdrawiam.

Zablokowany