Dzień dobry, od 2011 do 2017 roku mam udokumentowane opłacanie dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego, płacąc ryczałt z PIT 28 rokrocznie nie wykorzystywałem pełnej kwoty odliczeń, ryczałt był mniejszy od 7,75 % ubezpieczenia zdrowotnego, w roku 2017 po przejściu na emeryturę od grudnia nie płace już dobrowolnego zdrowotnego.
W styczniu 2018 dostałem z ZUS PIT-40A z emeryturą za grudzień, gdzie wysokość przychodu mieściła się w kwocie wolnej od podatku, pobrano też ubezpieczenie zdrowotne, którego nie było możliwości odliczyć od podatku, którego nie było.
Teraz moje pytanie, czy mogę to zdrowotne z ZUS-u odliczyć w tym roku i co mogę z tymi nadpłatami zdrowotnego od 2011 roku zrobić, przez te lata nazbierała się niezła sumka.
Tak się składa że muszę PIT-40A za 2018 rok rozliczyć na PIT-36 bo miałem dochody z odsetek komorniczych, czy niewykorzystane składki ubez. zdr. z PIT-40A za 2017 rok mogę zsumować ze składkami zdrowotnymi wykazanymi na PIT-40A za 2018 rok i wpisać sumę w PIT-36 i czy na pewno w opisanej sytuacji te zdrowotne z PIT-40A za 2017 rok w myśl przepisów można wykorzystać.
Będę wdzięczny za konstruktywną odpowiedź obeznanych w temacie.
Niewykorzystane składki ubezpieczenia zdrowotnego
Re: Niewykorzystane składki ubezpieczenia zdrowotnego
Składki odliczamy od podatku w tym roku, w którym zostały faktycznie zapłacone, niezależnie od tego, jakiego roku dotyczyły.
Jeżeli natomiast składki zdrowotne zostały zapłacone w danym roku podatkowym, ale nie zostały odliczone od podatku za ten rok, to nie mamy już możliwości "przerzucenia" tych składek na kolejny okres i odliczenia ich w roku kolejnym. Można je bowiem odliczyć tylko i wyłącznie za ten rok, w którym zostały zapłacone.
Możesz odliczyć składki zapłacone w roku 2018...gdybyś składki za 2017r zapłacił w 2018r - wtedy mógłbyś je odliczyć.
Jeżeli natomiast składki zdrowotne zostały zapłacone w danym roku podatkowym, ale nie zostały odliczone od podatku za ten rok, to nie mamy już możliwości "przerzucenia" tych składek na kolejny okres i odliczenia ich w roku kolejnym. Można je bowiem odliczyć tylko i wyłącznie za ten rok, w którym zostały zapłacone.
Możesz odliczyć składki zapłacone w roku 2018...gdybyś składki za 2017r zapłacił w 2018r - wtedy mógłbyś je odliczyć.
Re: Niewykorzystane składki ubezpieczenia zdrowotnego
Dzięki, wszystko jasne.