internet mobilny

aost

internet mobilny

Post autor: aost »

Czy zwrot jest też za internet mobilny czy btylko za stacjonarny.Mam faktury Vat na nazwisko i adres z PLUSa ale nie mam internetu stacjonarnego w domu. Pozdrawiam aost

Bartek

Re: internet mobilny

Post autor: Bartek »

Kwestia odliczania dostępu typu iPlus to temat rzeka który jest poruszany na forum lekko od 2 lat. Istnieją 2 wersje :

1) Skoro faktury są na adres zamieszkania to można odliczyć,
2) Ponieważ jest to dostęp mobilny i może być np cały rok używany poza miejscem zamieszkania to nie można bo odliczenie dotyczy dostępu w miejscu zamieszkania

I teraz pytanie którą wersje uznaje Twój urząd skarbowy - chyba najprościej zadzwonić i się zapytać.

piotr'ek

Post autor: piotr'ek »

Internet jest? Jest! Faktura z adresem jest? Jest!
Więc odliczenie się należy i nie kombinujcie!!!

Bartek

http://mf.gov.pl/_files_/podatki/od_oso ... 2009jw.pdf

"Wydatki ponoszone z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika" - MIEJSCU ZAMIESZKANIA zgłoszonym na druku NIP-3 a takiego iplusa można używać w środku lasu na grzybach - czy miejscem zamieszkania jest 3 dąb od drogi ? :D

http://gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,2 ... 20484.html

Sławek

Post autor: Sławek »

Ja bym też sie kłócił bo te ich przepisy podatkowe to są niektóre tak za przeproszeniem p że głowa boli. Jeżeli jest internet stałe łącze z iplus i faktura jest wystawiona na adres zamieszkania podatnika który jest adresem zaktualizowanym w nip-3 to co obchodzi urząd gdzie ja z takiego nata korzystam. Ja moge sie tłumaczyć tym, że korzystam z internetu tylko w domu a podstawą do odliczenia są faktury wystawione i opłacone. Więc jeśli Pan Kowalski zamieszkały w Poznaniu przy ulicy Kasprzaka posiada fakturę na iplusa, która jest wystawiona na adres Jan Kowalski zamieszkały w Poznaniu przy ulicy Kasprzaka i opłacona to co urzędu interesuje gdzie on z tego internetu korzysta

Sławek

Bartek napisał(a) :
>
> http://mf.gov.pl/_files_/podatki/od_oso ... 2009jw.pdf
>
> "Wydatki ponoszone z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu
> (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika" - MIEJSCU
> ZAMIESZKANIA zgłoszonym na druku NIP-3 a takiego iplusa można używać w
> środku lasu na grzybach - czy miejscem zamieszkania jest 3 dąb od drogi ?
> :D
>
> http://gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,2 ... 20484.html
Można używać i w kiblu u kolegi Bartek ale ja moge sie tłumaczyć że używam internetu tylko w domu fakture mam opłaconą adres sie zgadza i wszystko

Bartek

Sławek napisał(a) :
>o co urzędu interesuje gdzie on z tego
> internetu korzysta

Urzędu interesuje,bo odlicza się tylko korzystanie w miejscu zamieszkania :)

Ja oczywiście nikomu nie chce "odbierać" prawa do ulgi tylko ostrzegam,że to trochę takie chodzenie po kruchym lodzie to odliczanie iPlusa :)

Sławek

Bartek napisał(a) :
> Sławek napisał(a) :
> >o co urzędu interesuje gdzie on z tego
> > internetu korzysta
>
> Urzędu interesuje,bo odlicza się tylko korzystanie w miejscu zamieszkania :)
>
> Ja oczywiście nikomu nie chce "odbierać" prawa do ulgi tylko ostrzegam,że
> to trochę takie chodzenie po kruchym lodzie to odliczanie iPlusa :)

Ale tak na dobrą sprawę to urząd nie jest w stanie udowodnić czy podatnik korzysta z iplusa w miejscu zamieszkania czy poza nim. Kolega mój ma iplusa i odliczył sobie i miał kontrol z us i tylko pokazał fakture opłaconą i to wszystko, bo widzisz Bartek ja jestem taki jak ty zawsze byłem przepisowy i pewny przy tym że w razie kontroli kiedy mam pewność w 100% że odliczam wydatki zgodnie z ustawą to urzędnik nawet kiedy by nieprawnie wezwał do kontroli to ja mu udowodnie że ja mam racje a nie on. Nie wiem czy miałeś taki przypadek już że rozliczałeś kogoś i ten ktoś dostał wezwanie do urzedu pomimo że ty dobrze rozliczyłeś. Ja niestety taki przypadek miałem w zeszłym roku kumpel pracował 60 km od miejsca zamieszkania przez 10 miesięcy i osoba z firmy wystawiła mu pita 11 z kup 1390,6zł i ja ten przychód kup i dochód z pita 11 który dostał z firmy przepisałem i wypełniłem pit-37. Po 2 miesiącach kumpel dostał pisemnie wezwanie do us w związku ze zbyt wysokimi kup. Kolega musiał wziąść wolne z pracy i jechać i pracownik z us upierał sie przy swoim że są zbyt wysokie kup, pomimo że kup były poprawne bo dla dojeżdzających wynosiły 139,06zł miesięcznie. Pofatygowałem sie i pojechałem do us i przeczytałem temu pracownikowi odpowiedni artykuł ordynacji podatkowej i na koniec jej powiedziałem tak: gdyby Pani dokładnie sprawdziła pit-11 otrzymany od pracodawcy z pitem 37 i miała zastrzeżenia co do wysokości kup które były przepisane z pit-11 to powinna pani wzywać pracownika zakładu pracy dlaczego takie wysokie kup wpisał a nie wzywać bez podstawnie kolegę. Napisałem też wtey pismo do naczelnika kolega oczywiśie podpisał o zwrot kosztów podróży w związku z nieprawidłowym wezwaniem podatnika, który nie dosyć że musiał wziąść urlop to jeszcze stracił na bilet. Oczywicie kumpel wygrał bo dostał zwrot kosztów podrózy i pismo z przeprosinami od naczelnika.

Bartek

Sławek napisał(a) :
> Ale tak na dobrą sprawę to urząd nie jest w stanie udowodnić czy podatnik korzysta z
> iplusa w miejscu zamieszkania czy poza nim.

Jedyne co na upartego jest w stanie zrobić to wyciągnąć od operatora informacje czy abonent cały czas podczas korzystania znajdował się w zasięgu BTS'ów które pokrywają jego miejsce zamieszkania. Ale to i tak mało bo taki BTS w zależności od aglomeracji może obejmować nawet kilka kilometrów więc na dobrą sprawę można korzystać zarówno w domu jak i u "cioci na imieninach" 3 ulice dalej :)

No,ale jak już dorwie,że np korzystałeś na wakacjach xxx km od domu no to wiesz korzystanie "w miejscu zamieszkania" (w rozumieniu miejsca zgłoszonego na NIP-3) to to nie było :)

Zablokowany