Zamierzam wysłać PIT Pocztą Polską listem poleconym.
1.Czy powinienem wybrać opcję "za potwierdzeniem odbioru" żeby mieć pewność że odebrano go w US ?
2.W jaki sposób najlepiej zaznaczyć zawartość takiej poleconej przesyłki listowej z PIT'em, gdzie napisać PIT-28, PIT-28/A? Na kopercie ? Pytam bo nieraz słyszałem o przypadkach podważania przez US zawartości takiego listu ("nie było właściwego PITu", "koperta była pusta" itp.) żeby przykryć przypadek np. zgubienia tych dokumentów w US przez urzędników.
Tradycyjna wysyłka PIT - dylemat
Re: Tradycyjna wysyłka PIT - dylemat
1. Może być potwierdzenie odbioru, np. SMS-em.
2. Ja piszę/pisałem na kopercie rodzaj PIT, np. PIT-28.
w wierszu między nadawcą, a odbiorcą.
Można również bez tych danych - nie zdarzyło mi się żeby zaginął...
2. Ja piszę/pisałem na kopercie rodzaj PIT, np. PIT-28.
w wierszu między nadawcą, a odbiorcą.
Można również bez tych danych - nie zdarzyło mi się żeby zaginął...
-
To znaczy napisać tylko na kopercie czy też na potwierdzeniu nadania - biały druczek ?
na poleceniu nadania ( będzie wiadomo co zostało wysłane), na kopercie - urzędnik będzie wiedział co urząd skarbowy otrzymał.
Przy zwrotnym potwierdzeniu odbiory, na żółtej kartce podpisuje sie pracownik US, że odebrał.
Pytanie tylko: czy napisanie co "rzekomo" zawiera list będzie wystarczającym potwierdzeniem, że PIT został wysłany?
Praktyką pracowników US jest podłączenie koperty w której zostało przesłane pismo/zeznanie itp.
poczta polska oferuje śledzenie przesyłki pocztowej poleconej. Wysyłając list listem poleconym otrzymuje sie numer, po wpisaniu na stronie poczty jest podgląd kiedy i gdzie znajdowała się przesyłka, kiedy i gdzie została nadana oraz kiedy została odebrana. Można to wydrukować.
Przy zwrotnym potwierdzeniu odbiory, na żółtej kartce podpisuje sie pracownik US, że odebrał.
Pytanie tylko: czy napisanie co "rzekomo" zawiera list będzie wystarczającym potwierdzeniem, że PIT został wysłany?
Praktyką pracowników US jest podłączenie koperty w której zostało przesłane pismo/zeznanie itp.
poczta polska oferuje śledzenie przesyłki pocztowej poleconej. Wysyłając list listem poleconym otrzymuje sie numer, po wpisaniu na stronie poczty jest podgląd kiedy i gdzie znajdowała się przesyłka, kiedy i gdzie została nadana oraz kiedy została odebrana. Można to wydrukować.
-
Tylko na potwierdzeniu nadania - biała kartka nie ma miejsca żeby wpisać zawartość. Zrobić to w rubryce nadawca pod swoimi danymi?
nie ma znaczenia w którym miejscu zostanie to wpisane, po prostu wpisz tam gdzie pozwala na to kawałek wolnego miejsca