Rozliczenie z programów afiliacyjnych

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
Niacyn

Rozliczenie z programów afiliacyjnych

Post autor: Niacyn »

Witam serdecznie. Mam taki problem z rozliczeniem PIT 28 z programów partnerskich. Mianowicie jestem zarejestrowany w 2óch PP. (programach partnerskich).
W pierwszym w sierpniu wypłaciłem kwotę nazwijmy ją "A", złożyłem wniosek o rozliczenie w formie ryczałtowej, czyli 8,5%. Od razu po przelaniu pieniędzy przez program, zapłaciłem podatek, czyli wspomniane 8,5%. Tutaj nie ma problemu.
Pojawia się on, przy kwocie "B", którą zarobiłem za listopad w grudniu, zleciłem jej wykonanie pod koniec roku, lecz jeszcze nie została ona przelana (stan na 06.01.), więc nie zapłaciłem jeszcze za nią podatku. Czy podana kwota wlicza się w rozliczenie za rok 2018, czy już w 2019?
Przy kwotach A i B, w nazwie rachunku widnieje data 2018, więc wydaję mi się, że nawet jeżeli podatek od kwoty B zaplace teraz w styczniu, to wlicza się on jeszcze do 2018 roku, ale wole się upewnić.

Drugim problemem jest drugi PP.
Mianowicie, program ten sam zleca wypłatę pieniędzy po każdym miesiącu w którym się otrzymało pieniądze. Program ten wypłacił mi pieniądze za grudzień w styczniu. W wygenerowanym rachunku data wystawienia rachunku to 01.01.2019, a data sprzedaży to 2018-12, więc czy te przychody wliczają się do rozliczenia za rok 2018 czy 2019?

Pozdrawiam

Aga K-S

Re: Rozliczenie z programów afiliacyjnych

Post autor: Aga K-S »

Skoro przy obu kwotach widnieje data 2018 rok to należy to uznać za przychodu roku 2018 i rozliczyć w PIT-28. Sama wypłata nie ma znaczenia, liczy się "osiągnięcie " przychodu. Z przychodów osiągniętych w grudniu nie płaci się ryczałtu rozliczając tylko miesiąc grudzień, ale dokonuje się rozliczenia całego roku i ewentualna zaliczkę na podatek reguluje się do 31.01.2019 w oznaczeniu pisząc PIT-28 R18.
Ad. 2 bierzemy pod uwagę date sprzedaży, skoro jest wykazana sprzedaż 12/2018 przychody należy ując do roku 2018. Przepisy pozwalają na wystawienie faktury/rachunku do 15-tego dnia następnego miesiąca z określeniem właściwego miesiąca sprzedaży. W takich przypadkach przychód należy ując i rozliczyć w miesiącu sprzedaży anie wystawienia dokumentu.

Zablokowany