Rozliczenie elektroniczne samemu a odrzucenie pitu
Rozliczenie elektroniczne samemu a odrzucenie pitu
Witam. Czy będziemy musieli się logować za każdym razem na portal podatkowy i odrzucić przygotowany przez nich pit i dopiero będziemy mogli wysłać pit samemu elektronicznie ? Chodzi mi o mój pit i znajomych co nie potrafią dodać różne ulgi. Czytałem na rożnych stronach i jest informacja że trzeba odrzucić a gdzie indziej że można się nie logować i wysłać tak jak w tamtym roku pit samemu przez internet. Zostaje bez zmian, tak samo jak za 2017 ?
Re: Rozliczenie elektroniczne samemu a odrzucenie pitu
autor: Marcin_36
...Zostaje bez zmian, tak samo jak za 2017 ?
Wg mnie tak samo....po prostu jeśli wypełnisz PIT elektronicznie i wyślesz, nawet jeśli nie odrzucisz przygotowanego rozliczenia,
to Twoje rozliczenie zastąpi z automatu rozliczenie przygotowane przez US.
To tak jak z korektą, która zastępuje wcześniej złożone rozliczenie.
Ale jeszcze poczytamy, zobaczymy....
Ciekawi mnie jak to będzie, jeśli przygotujesz i wyślesz wcześniej rozliczenie, przed 15-02-2019 r.
Czy wtedy US przygotuje rozliczenie, bo wtedy mogło by ono zastąpić Twoje rozliczenie.....
Ale to raczej niemożliwe - myślę, że systemy sprawdzające MF do takiej sytuacji nie dopuszczą..
Przypuszczam, że jak rozliczysz się elektronicznie, to nie trzeba odrzucać rozliczenia Twój e-PIT.
Ze strony MF
Twój e-PIT można:
zweryfikować i zaakceptować bez zmian,
poprawić (np. zmienić organizację pożytku publicznego, której chcesz przekazać 1% podatku),
uzupełnić o dane, których nie posiada urząd skarbowy (np. ulgi i odliczenia).
Twój e-PIT możesz też odrzucić i rozliczyć się samodzielnie.
Jeżeli nic nie zrobisz z zeznaniem PIT, które dla ciebie przygotowaliśmy i nie rozliczysz się samodzielnie z urzędem skarbowym, to 30 kwietnia 2019 r. Twój e-PIT uznamy za zaakceptowany.
Ahoj !
...Zostaje bez zmian, tak samo jak za 2017 ?
Wg mnie tak samo....po prostu jeśli wypełnisz PIT elektronicznie i wyślesz, nawet jeśli nie odrzucisz przygotowanego rozliczenia,
to Twoje rozliczenie zastąpi z automatu rozliczenie przygotowane przez US.
To tak jak z korektą, która zastępuje wcześniej złożone rozliczenie.
Ale jeszcze poczytamy, zobaczymy....
Ciekawi mnie jak to będzie, jeśli przygotujesz i wyślesz wcześniej rozliczenie, przed 15-02-2019 r.
Czy wtedy US przygotuje rozliczenie, bo wtedy mogło by ono zastąpić Twoje rozliczenie.....
Ale to raczej niemożliwe - myślę, że systemy sprawdzające MF do takiej sytuacji nie dopuszczą..
Przypuszczam, że jak rozliczysz się elektronicznie, to nie trzeba odrzucać rozliczenia Twój e-PIT.
Ze strony MF
Twój e-PIT można:
zweryfikować i zaakceptować bez zmian,
poprawić (np. zmienić organizację pożytku publicznego, której chcesz przekazać 1% podatku),
uzupełnić o dane, których nie posiada urząd skarbowy (np. ulgi i odliczenia).
Twój e-PIT możesz też odrzucić i rozliczyć się samodzielnie.
Jeżeli nic nie zrobisz z zeznaniem PIT, które dla ciebie przygotowaliśmy i nie rozliczysz się samodzielnie z urzędem skarbowym, to 30 kwietnia 2019 r. Twój e-PIT uznamy za zaakceptowany.
Ahoj !
Rozliczając elektronicznie PIT-37 zaznaczamy, że jest to korekta ? Czy system sam uzna ją jako korektę ?
Będą n.p. zmiany dotyczące 1% OPP.
Dużo pracowników będzie chciało się rozliczyć w styczniu (pracodawcy już dostarczyli im PIT-11).
Spodziewajmy się bałaganu w rozliczeniach rocznych.:)
Będą n.p. zmiany dotyczące 1% OPP.
Dużo pracowników będzie chciało się rozliczyć w styczniu (pracodawcy już dostarczyli im PIT-11).
Spodziewajmy się bałaganu w rozliczeniach rocznych.:)
Cezary+1 pisze:
> Rozliczając elektronicznie PIT-37 zaznaczamy, że jest to korekta ? Czy
> system sam uzna ją jako korektę ?
Jeśli będziemy się rozliczać sami - elektronicznie czy papierowo - składamy jako rozliczenie,
będzie to oczywiście korekta jeśli nie odrzucimy Twój e-pit i zostanie zaakceptowany jako rozliczenie
po 30-04-2019, a my złożymy rozliczenie po tym terminie.
> Będą n.p. zmiany dotyczące 1% OPP.
Będzie można na stronie MF w Twój e-pit wybrać dowolną OPP i zaakceptować,
MF w rozliczeniu prawdopodobnie przeznaczy 1% na podstawie danych zeszłorocznych.
> Dużo pracowników będzie chciało się rozliczyć w styczniu (pracodawcy już
> dostarczyli im PIT-11).
Nic nie stoi na przeszkodzie aby to zrobić, jednak nie przyspieszy to zwrotu ew. nadpłaty podatku,
termin ten liczy się od 15-02-2019r dla rozliczeń złożonych od 01-01-2019 do 15-02-2019r.
Może będą "pierwsze" w kolejce, ale i tak po tym terminie.
> Spodziewajmy się bałaganu w rozliczeniach rocznych.:)
Nie będzie tak źle, jest to kontynuacja PFR z roku 2017 - nie trzeba tylko składać wniosku o rozliczenie...
PS.
Na stronie MF są już interaktywne deklaracje za rok 2018,
dla podpisujących rozliczenie danymi autoryzującymi
potrzebna jest najnowsza wersja wtyczki 6,0.
Ahoj !
> Rozliczając elektronicznie PIT-37 zaznaczamy, że jest to korekta ? Czy
> system sam uzna ją jako korektę ?
Jeśli będziemy się rozliczać sami - elektronicznie czy papierowo - składamy jako rozliczenie,
będzie to oczywiście korekta jeśli nie odrzucimy Twój e-pit i zostanie zaakceptowany jako rozliczenie
po 30-04-2019, a my złożymy rozliczenie po tym terminie.
> Będą n.p. zmiany dotyczące 1% OPP.
Będzie można na stronie MF w Twój e-pit wybrać dowolną OPP i zaakceptować,
MF w rozliczeniu prawdopodobnie przeznaczy 1% na podstawie danych zeszłorocznych.
> Dużo pracowników będzie chciało się rozliczyć w styczniu (pracodawcy już
> dostarczyli im PIT-11).
Nic nie stoi na przeszkodzie aby to zrobić, jednak nie przyspieszy to zwrotu ew. nadpłaty podatku,
termin ten liczy się od 15-02-2019r dla rozliczeń złożonych od 01-01-2019 do 15-02-2019r.
Może będą "pierwsze" w kolejce, ale i tak po tym terminie.
> Spodziewajmy się bałaganu w rozliczeniach rocznych.:)
Nie będzie tak źle, jest to kontynuacja PFR z roku 2017 - nie trzeba tylko składać wniosku o rozliczenie...
PS.
Na stronie MF są już interaktywne deklaracje za rok 2018,
dla podpisujących rozliczenie danymi autoryzującymi
potrzebna jest najnowsza wersja wtyczki 6,0.
Ahoj !