Pit Holandia 2017

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
mabbyn

Pit Holandia 2017

Post autor: mabbyn »

Witam,
próbuje walczyć z tym od jakiegoś tygodnia i w końcu po pobraniu PITy 2017 udało mi się wypełnić PIT poprawnie, ale teraz jak próbuje wypełnić PIT za pomocą e-deklaracji to wywala błąd, w dodatku nie wiadomo gdzie ten błąd się znajduje, bo wyskakuje tylko "Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione lub wystąpiły inne błędy". Błąd pojawia się dopiero po dodaniu i wypełnieniu PIT / ZG , wypełniam tam tylko pola 15 i 16 po czym kwotę z 15 dodaje do poz. 64 PIT 36 , a kwotę z 16 przepisuje do poz. 193 PIT 36. Z pomocą tego forum policzyłem przychód i koszty pracy w Holandii, koszty chyba jako 20% przychodów, już nie pamiętam, a podatek jako loonheffing*kurs z przedostatniego dnia pracy*(8,40/36,55). Wygląda na to, że musze coś pomijać albo w PIT / ZG albo nie przenosze czegoś z ZG do 36. Księgowa miała to wypełnić, ale nagle stwierdziła, że sobie nie poradzi i po prostu mi to odesłała, także odsetki już rosną haha..
Pozdrawiam

update: dodanie PIT 0, bez ZG też nie powoduje błędu, dodanie ZG i wypełnienie jedynie pól PESEL i Państwo uzyskania dochodu też przechodzi, więc na 99% nie przenoszę czegoś z ZG na 36 albo za mało uzupełniam w ZG(uzupełniam 15 i 16 + 16 przenoszę do PIT 36 poz. 193)

wla.gle

Re: Pit Holandia 2017

Post autor: wla.gle »

A dlaczego nie wyślesz z IPS do US--->koperta na górnej belce ---> wyślij do urzędu---> podajesz kwotę przychodu do autoryzacji--->wyślij i po pozytywnej weryfikacji rozliczenia pobierasz UPO i gotowe.
Jeśli koniecznie chcesz wypełnić przez e-deklaracje, to zaznacz opcję ...podświetl pola które muszą być wypełnione...
w niektórych polach musi być wpisane "0,00".
Jeśli masz dochody w PL, to niekoniecznie poz. 16 ZG będzie równa pozycji 193 - wtedy wpisz kwotę wyliczoną przez IPS z poz. 193 PIT-36.

Aby Ci podać ew. błąd muszę mieć wszystkie dane z PIT-36 i ZG /ew. PIT/O/wypełnione przez IPS.

mabbyn

Źle napisałem. Nie wypełniam przez aplikację e-deklaracje tylko przez nakładkę e-deklaracje na adobe acrobata. Po kliknięciu 'sprawdź poprawność' wywala błąd. Czyli rozumiem, że jak wyśle przez PITy to też mi przyjmą? Jeżeli tak to Pani z infolinii wprowadziła mnie w błąd.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

....Czyli rozumiem, że jak wyśle przez PITy to też mi przyjmą?..... jest taka możliwość.
Robimy to już na forum od kiedy tylko można było składać rozliczenie roczne elektronicznie.....
Jeśli będą problemy z wysyłką..pytaj.

mabbyn

Super, nie miałem pojęcia o tym, że tak się da. Dziś wyślę i mam nadzieje, że wszystko będzie ok. W razie czego dam znaka, dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam

snykwa

Post autor: snykwa »

Jak napisał Ci wla.gle przy e-deklaracjach pewne pola muszą być wypełnione. Poz. 14 w PIT/ZG =0.
Poz. 68 w PIT-36=0 i poz. 215 w PIT-36=0. Oczywiście jeśli dochód był tylko z Holandii, te pola także muszą być wypełnione.

mabbyn

Najwyraźniej przez to w programie PITy udawało mi się go poprawnie wypełnić, a w e-deklaracjach nie. PITy sam wstawiał 0 w miejsca gdzie powinny się one znajdować. W każdym razie mam już UPO i miejmy nadzieję wszystko już będzie ok. Wielkie dzięki za pomoc!

Zablokowany