Witam
W 2016 roku pracowałem w Niemczech w pracy sezonowej i teraz chciałbym się ubiegać o zwrot podatku z Niemiec i potrzebne mi do tego jest zaświadczenie z US o dochodach za rok 2016. Jednak nie wykazałem dochodów osiągniętych w Niemczech w zeznaniu podatkowym i muszę złożyć korektę za rok 2016. Dodatkowo dostałem około 30zł zwrotu z podatku, a po uwzględnieniu zarobku w Niemczech wychodzi mi 150zł niedopłaty. Jak i gdzie wpłacić te pieniądze po korekcie i czy nie muszę uwzględniać oprocentowanie?
Korekta pit 2016 i niedopłata
Re: Korekta pit 2016 i niedopłata
....Jak i gdzie wpłacić te pieniądze po korekcie i czy nie muszę uwzględniać oprocentowanie?
Należny podatek wynikający z korekty rozliczenia rocznego należy wpłacić na konto US właściwego wg miejsca zamieszkania,
tego do którego będzie składana korekta.
Należy uwzględnić kwoty:
-30 nadpłata
-150 niedopłata po korekcie
Do zapłaty po korekcie będzie kwota 180,00 zł oraz należne odsetki od dnia zwrotu nadpłaty 30,00 zł przez US.
Najlepiej złożyć korektę i zadzwonić do księgowości US celem uzgodnienia kwoty wpłaty lub samemu wyliczyć,
jest kalkulator odsetek na stronie MF.
Należny podatek wynikający z korekty rozliczenia rocznego należy wpłacić na konto US właściwego wg miejsca zamieszkania,
tego do którego będzie składana korekta.
Należy uwzględnić kwoty:
-30 nadpłata
-150 niedopłata po korekcie
Do zapłaty po korekcie będzie kwota 180,00 zł oraz należne odsetki od dnia zwrotu nadpłaty 30,00 zł przez US.
Najlepiej złożyć korektę i zadzwonić do księgowości US celem uzgodnienia kwoty wpłaty lub samemu wyliczyć,
jest kalkulator odsetek na stronie MF.
Re: Korekta pit 2016 i niedopłata
Dziękuję za pomoc . Pozdrawiam