Kilka pitów

Skar

Kilka pitów

Post autor: Skar »

Za pomocą programu rozliczam pity mojej żony tj. pit40a,dwa pity11.Po zsumowaniu pitów okazuje się,że ma do zapłaty 427 zł.Gdy rozliczam każdy pit osobno to się okazuje,że jest mała nadpłata z każdego.Jak to jest możliwe skoro po zsumowaniu nie przekroczono kwoty 85528 zł .Zastanawiam się dlaczego tak jest bo w/g mnie obliczenia podatku powinny być w granicach zera. Nadmieniam,że ja z programu korzystam od kilku lat .Pomimo tego obliczam ręcznie i również wychodzi mi taka kwota.Dlatego pytanie czy mam szukać błędu czy też po zsumowaniu tak być musi.

Mirek

Re: Kilka pitów

Post autor: Mirek »

Nie napisałeś, z jakich źródeł żona uzyskała wykazany na PItach-11 dochód.
Jeżeli jest to dochód z pracy na etacie to najprawdopodobniej zarówno ZUS, jaki pracodawca odliczali kwotę wolną od podatku (po 46,33 zł miesięcznie), stąd ta dopłata.
Pracodawca wiedząc, że pracownik otrzymuje rentę lub emeryturę nie odliczałby od podatku kwoty wolnej.

marbar

Post autor: marbar »

Częsty błąd pracowników-rencistów (lub emerytów), że składają (podpisują) pracodawcom PIT 2, wskazujący pracodawcę jako płatnika, który ma stosować kwotę wolną (którą stosuje już ZUS)

Skar

Serdeczne dzięki za zainteresowanie moim postem,faktycznie macie rację.Nic się już nie da zrobić i trzeba płacić.Jednak mam pytanie na przyszłość.Czy pracodawca ma obowiązek odliczać kwotę wolną od podatku ?Czy też może nie odliczać ?Wtedy faktycznie zwiększyła by się zaliczka podatkowa i na koniec roku nie byłoby problemu.
Pozdrawiam Skar

marbar

Post autor: marbar »

"Czy pracodawca ma obowiązek odliczać kwotę wolną od podatku ?"

Tak, jeśli pracownik złoży PIT 2 z oświadczeniem, że NIE osiąga dochodów z renty/emerytury/działalności gosp. ... itp

to oświadczenie o treści:

"nie osiągam dochodów, od których jestem zobowiązany(a) wpłacać w ciągu roku podatkowego zaliczki
na podstawie art. 44 ust. 1 ustawy, tj. dochodów:
- z działalności gospodarczej, w tym również z wykonywania wolnego zawodu,
- z najmu lub dzierżawy
- z emerytur i rent otrzymywanych z zagranicy bez pośrednictwa banków wypłacających emerytury
i renty zagraniczne
- ze stosunku pracy otrzymywanych z zagranicy"

Może nie odliczać, jeśli ma wiadomości o tych dochodach.
Po prostu trzeba go teraz poinformować.

Skar

Z Twojej informacji wynika,że sprawa dotyczy emerytur zagranicznych a co z krajowymi ?
Pozdrawiam Skar.

Arkady_1

Post autor: Arkady_1 »

Skar napisał(a) :
> Z Twojej informacji wynika,że sprawa dotyczy emerytur zagranicznych a co z
> krajowymi ?
> Pozdrawiam Skar.

Z krajowymi tak samo.
W załączeniu kawałek PITu-2.
Zwracam uwagę na punkt 1).
Załączniki
PIT-2.JPG

kasiap1414

Post autor: kasiap1414 »

PROSZĘ O ODP. JAKIE KUP MOGĘ ODLICZYĆ PONIEWAŻ TYLKO W STYCZNIU PRACOWAŁA W DWÓCH FIRMACH A NASTĘPNIE PRZEZ RESZTĘ ROKU PRACUJE TYLKO W JEDNEJ. DO OBU DOJEŻDŻAM DO INNEJ MIEJSCOWOŚCI. W PIERWSZYM PRZYPADKU ODLICZONO MI 111,25 A W DRUGIM 2502,56. ILE PRAWIDŁOWO JA SAMA POWINNAM ODLICZYĆ KOSZTÓW UZYSKANIA PRZYCHODU

Arkady_1

Post autor: Arkady_1 »

kasiap1414 napisał(a) :
> PROSZĘ O ODP. JAKIE KUP MOGĘ ODLICZYĆ PONIEWAŻ TYLKO W STYCZNIU PRACOWAŁA W
> DWÓCH FIRMACH A NASTĘPNIE PRZEZ RESZTĘ ROKU PRACUJE TYLKO W JEDNEJ. DO OBU
> DOJEŻDŻAM DO INNEJ MIEJSCOWOŚCI. W PIERWSZYM PRZYPADKU ODLICZONO MI 111,25
> A W DRUGIM 2502,56. ILE PRAWIDŁOWO JA SAMA POWINNAM ODLICZYĆ KOSZTÓW
> UZYSKANIA PRZYCHODU

Znaczy moim zdaniem powinno to być tak:
1. PIT za 1 miesiąc "bez dojazdów" 111.25zł
2. PIT za 12 miesięcy "z dojazdem" 1668.72zł

Sumując te koszty 111.25zł + 1668.72zł = 1779.97zł, co jest kwotą mniejszą od limitu 2502.56zł.
Zatem 1779.97zł.

kasiap1414

Post autor: kasiap1414 »

A DLACZEGO BEZ DOJAZDU TEN STYCZEŃ SKORO TEŻ DOJEŻDŻAŁAM? ZA JEDEN MIESIĄC SIĘ NIE NALEŻĄ PODWYŻSZONE KUP

Zablokowany