Mam pytanie odnośnie zmian w podatku zryczałtowanym z tytułu najmu mieszkania od osoby fizycznej (w przypadku nie prowadzenia działalności gospodarczej).
Od paru lat osiągam przychody z takiego najmu i korzystam z ryczałtu (z obowiązującą dotyczczas stawką progową) składając co roku odpowiednio wypełniony PIT-28. Od 1.01 br. wchodzą w życie nowe przepisy związane z najmem okazjonalnym i jednolitą stawką 8,5% (ale obwarowaną określonymi warunkami).
Czy zmiany w ustawie oznaczają zarazem, że obecnie umowa najmu MUSI mieć koniecznie formę umowy najmu okazjonalnego z obowiązkowo poświadczonym notarialnie oświadczeniem najemcy? Lokal wynajmuję tym samym osobom od lat, mamy do siebie zaufanie i nie widzimy potrzeby ponoszenia notarialnych kosztów i zawierania nowej umowy (czy nawet jej aneksowania).
Jakie byłyby skutki podatkowe pozostania przy dotychczasowej umowie:
a) najem stałby się nielegalny i zawarcie nowej umowy byłoby jednak niezbędne?
b) nie mógłbym skorzystać z jednolitej stawki 8,5%, ale mógłbym odprowadzać podatek na dotychczasowych zasadach (z kontrolą progu)?
c) musiałbym przejść na rozliczenie na zasadach ogólnych?
d) jeszcze inne? (jakie?)
Sprawa jest o tyle pilna, że w przypadku (c) musiałbym zgłosić zmianę do 20 stycznia. Proszę o pomoc.
Ryczałt ewidencjonowany (PIT-28) a najem okazjonalny
-
Włodek
Re: Ryczałt ewidencjonowany (PIT-28) a najem okazjonalny
Byłem dzisiaj w US. Dotychczasowe umowy i zasady rozliczania podatku nie ulegają zmianie na skutek wprowadzenia noweli ustawy. Zlikwidowano 20% podatku i wprowadzono notarialną możliwość wyrzucenia lokatora.
Również byłem dzisiaj w urzędzie - czas naglił, rozliczenie można złożyć tylko do jutra. Uzyskałem podobną informację - najem okazjonalny jest MOŻLIWOŚCIĄ, a nie KONIECZNOŚCIĄ.
Ujednolicenie stawki do 8,5% obejmie więc również wcześniej zawarte umowy. Pozostałe zasady płacenia zaliczek i rozliczania podatku pozostają bez zmian. Rejestrować w US trzeba wyłącznie nowe umowy najmu okazjonalnego - spełniające wymogi ustawy. W związku z ich niedogodnościami przewiduję niewielkie zainteresowanie właścicieli wynajmowanych mieszkań.
Ujednolicenie stawki do 8,5% obejmie więc również wcześniej zawarte umowy. Pozostałe zasady płacenia zaliczek i rozliczania podatku pozostają bez zmian. Rejestrować w US trzeba wyłącznie nowe umowy najmu okazjonalnego - spełniające wymogi ustawy. W związku z ich niedogodnościami przewiduję niewielkie zainteresowanie właścicieli wynajmowanych mieszkań.
-
Włodek
Roczne rozliczenie PIT-28, u mnie chcą jeszcze PIT-28A do końca stycznia 2010. Ponieważ ostatni dzień stycznia wypada w niedzielę, a zatem złożyć deklaracje i wpłacić podatek można 1 lutego (poniedziałek). Zgodnie z http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/ka ... 10pit1.pdf