rozliczenie (PIT) zmarłego małżonka
rozliczenie (PIT) zmarłego małżonka
Mam pytanie: do kogo zwrócić się o PIT po zmarłym małżonku, który zmarł w 2009 roku; był zatrudniony w zakładzie pracy. Do zakładu pracy, czy może do ZUS-u.
Obecnie pobieram po zmarłym rentę.
Chciałabym się rozliczyć wspólnie z małżonkiem.
Dostałam z jego zakładu pracy PIT 8C (ZFŚS), PIT 11 oraz z ZUS PIT40. Wszystkie na moje nazwisko, na męża nic.
Danusia
Obecnie pobieram po zmarłym rentę.
Chciałabym się rozliczyć wspólnie z małżonkiem.
Dostałam z jego zakładu pracy PIT 8C (ZFŚS), PIT 11 oraz z ZUS PIT40. Wszystkie na moje nazwisko, na męża nic.
Danusia
Re: rozliczenie (PIT) zmarłego małżonka
Zakład pracy męża zapewne wystawił PIT-11 na Ciebie wykazując na nim kwotę, która została Tobie wypłacona. Podobnie PIT-8C. To są Twoje dochody.
Aby rozliczyć łącznie wszystkie dochody zwróć się do zakładu pracy o wydanie PIT-11 z dochodami uzyskanymi przez męża.
Aby rozliczyć łącznie wszystkie dochody zwróć się do zakładu pracy o wydanie PIT-11 z dochodami uzyskanymi przez męża.
Dziękuję za odp.:)))
mój mąż zmarł w grudniu 2009 roku. do tej pory nie dostałam z ZUSu PITu do rozliczenia. miesiąc od 01.12.2009 do 31.12.2009 pobrałam za ten miesiąc rente bo sie należała i za tą rente dostałam rozliczenie z ZUSu na moje nazwisko. mąż pobierał od września 2009 rente i za niego nie mam czy to normalne czy musze się zwrócić do ZUSu
"mój mąż zmarł w grudniu 2009 roku. do tej pory nie dostałam z ZUSu PITu do rozliczenia"
Pamiętam, że kiedyś należało wystąpić z piesemkiem do ZUS o wydanie PITu z dochodów zmarłego.
Nie wiem jak teraz, ale z tego co piszesz, wygląda na to, że nadal.
Pamiętam, że kiedyś należało wystąpić z piesemkiem do ZUS o wydanie PITu z dochodów zmarłego.
Nie wiem jak teraz, ale z tego co piszesz, wygląda na to, że nadal.
bardzo dziękuje za odpowiedź pozdrawiam i życze wszystkim miłego dnia
jeszcze jedno czy jest gdzieś w internecie wzór takiego gotowego wniosku do ZUSu
-
Agnieszka557
Nie ma żadnego gotowego wniosku. W ZUSie powiedzieli mi że to może być nawet odręcznie napisane pismo, że prosi się o przesłanie pit za zmarłego męża. Należy tylko podać numer jego świadczenia (nr emerytury lub renty), ewentualnie nr pesel, nip. Pozdrawiam
bardzo dziekuje za wszystkie pomocne porady. milego dnia