PIT O/ulga na dziecko

ola

PIT O/ulga na dziecko

Post autor: ola »

rozliczam się wspólnie z mężem, ponieważ nie pracuję nie mam dochodów.

W PIT O wpisuję jedno dziecko i zaznaczam 24miesiące przy podatniku,czyli przy mężu.....a program rozdziela mi ulgę na dwie pozycje i dostajemy dwie kwoty - mąż 953,18 , ja 158,86

Dlaczego cała kwota nie jest wpisana jako odliczenie męża?/zaznaczam,że kwota jest wystarczająca i nie przewyższa odliczenia?
Jak mogę mieć odliczenia skoro nie mam dochodu?

Mirek

Re: PIT O/ulga na dziecko

Post autor: Mirek »

To nie jest błąd, odliczenie jest dokonane od wspólnego podatku. Ale myślę, że lepiej będzie wyglądać, jak w części E na PIT-O zaznaczysz tylko u podatnika kwadrat "cały rok".

ola

ale ja właśnie zaznaczyłam w części E cały rok u podatnika /o czym pisałam w pierwszym poście:)/ i stąd moje zdziwienie,że program dzieli ulgę:(

Mirek

Post autor: Mirek »

Program nie podzieli ulgi, jeżeli zaznaczony jest jeden kwadrat w poz.5 na PIT-O w części E1. W poz.6 nie powinien być zaznaczony żaden kwadrat.

ola

:)Bardzo dziękuję, oczywiście moja wina, zaznaczyłam w poz.5 cały rok u męża i miałam "x"/ więc pewnie nieopatrznie zaznaczyłam/ w miesiącu sierpniu u siebie ...
już wszystko jest ładnie:) jeszcze raz dziękuję i przepraszam za zawracanie głowy:)

Zablokowany