Witam,
w styczniu 2009 r. zakupiono lodówkę do sklepu spożywczego (środek trwały amortyzowany) za 3100 zł NETTO + VAT. Zakupiono ją ze środków pomocy de minimis ze środków PFRON, które przekazał podatnikowi urzędu pracy. Podatnik działalność prowadził od 2 stycznia 2009 r. a zlikwidował działalność 30.09.2011 r. Sprzedaż ww. lodówki miała datę 13.05.2017 r. za 1300 zł. Czy trzeba przychód z tej sprzedaży rozliczyć w PIT rocznym za 2017 r. (tzn. czy minęło pełnych 5 lat od roku zamknięcia działalności; środek trwały przy zakupie brutto przekraczał 3500 zł ale cena sprzedaży była niska, bo lodówka już stara, pomocy do minimis pokryła cenę netto + VAT)?
Sprzedany środek trwały po zakończeniu DG
Re: Sprzedany środek trwały po zakończeniu DG
Skoro zamknięcie było w 2011 to liczymy 6 lat od 10/2011.czylu wychodzi po 01.10.2017. Środek sprzedano w 05/2017, zatem sprzedaz należy wykazać w pit. Ale
Można wycofać środek trwały z dg i wówczas jest 5 lat okresu karnacji. Tylko musiałbym sprawdzi na gruncie VAT jak wygląda.
Można wycofać środek trwały z dg i wówczas jest 5 lat okresu karnacji. Tylko musiałbym sprawdzi na gruncie VAT jak wygląda.
Edit
Wycofanie też odpada. Zatem trzeba wykazać w dg.
Ewentualnie zmienić cene
Wycofanie też odpada. Zatem trzeba wykazać w dg.
Ewentualnie zmienić cene
Dziękuję za odpowiedź, ale nie rozumiem "Zmienić cenę"? - sprzedaż była na podstawie umowy sprzedaży (sprzedający to osoba fizyczna posługująca się PESEL, bo DG zamknęła już w 2011 r.). Sprzedała za 1300 zł, bo za więcej się nie dało :-) , czyli przychód nie przekroczył 3500 zł. Jak w 2011 r. zamykała DG to powiedzieli jej w US, że jest limit 3500 zł niewykazywania w PIT rocznym za 2017 r. (może coś przekręciła sprzedająca???, bo nie mogę tego namierzyć w przepisach na szybko).
Czy skoro ma wykazać w PIT-36 za 2017 r. to jaką kwotę na PIT/B i czy ma wpisać NIP skoro NIP już jej nie dotyczy?
Czy nie przekroczyła limitu wykazania w PIT rocznym przychodów z zamkniętej kilka lat temu DG?
Czy skoro ma wykazać w PIT-36 za 2017 r. to jaką kwotę na PIT/B i czy ma wpisać NIP skoro NIP już jej nie dotyczy?
Czy nie przekroczyła limitu wykazania w PIT rocznym przychodów z zamkniętej kilka lat temu DG?
Pitowiec pisze:
> bo za więcej się nie dało :-) ,
I tak sprzedała dość wysoko...
czyli przychód nie przekroczył 3500 zł. Jak
> w 2011 r. zamykała DG to powiedzieli jej w US, że jest limit 3500 zł
> niewykazywania w PIT rocznym za 2017 r. (może coś przekręciła
> sprzedająca???, bo nie mogę tego namierzyć w przepisach na szybko)
Nie słyszałam i nie znalazłam nic na temat niewykazywania dochodu w pit.
> Czy skoro ma wykazać w PIT-36 za 2017 r. to jaką kwotę na PIT/B i czy ma te za którą sprzedała czyli 1300, chyba że nie została rozliczone amortyzacja, wówczas ma prawo pomniejszych przychód o niezamortyzowana wartość.
> Czy nie przekroczyła limitu wykazania w PIT rocznym przychodów z zamkniętej
> kilka lat temu DG?
O jakim limicie piszesz
> bo za więcej się nie dało :-) ,
I tak sprzedała dość wysoko...
czyli przychód nie przekroczył 3500 zł. Jak
> w 2011 r. zamykała DG to powiedzieli jej w US, że jest limit 3500 zł
> niewykazywania w PIT rocznym za 2017 r. (może coś przekręciła
> sprzedająca???, bo nie mogę tego namierzyć w przepisach na szybko)
Nie słyszałam i nie znalazłam nic na temat niewykazywania dochodu w pit.
> Czy skoro ma wykazać w PIT-36 za 2017 r. to jaką kwotę na PIT/B i czy ma te za którą sprzedała czyli 1300, chyba że nie została rozliczone amortyzacja, wówczas ma prawo pomniejszych przychód o niezamortyzowana wartość.
> Czy nie przekroczyła limitu wykazania w PIT rocznym przychodów z zamkniętej
> kilka lat temu DG?
O jakim limicie piszesz
Aga K-S pisze:
> Pitowiec pisze:
> > bo za więcej się nie dało :-) ,
> I tak sprzedała dość wysoko...
>
> czyli przychód nie przekroczył 3500 zł. Jak
> > w 2011 r. zamykała DG to powiedzieli jej w US, że jest limit 3500 zł
> > niewykazywania w PIT rocznym za 2017 r. (może coś przekręciła
> > sprzedająca???, bo nie mogę tego namierzyć w przepisach na szybko)
>
> Nie słyszałam i nie znalazłam nic na temat niewykazywania takiego rodzaju dochodu w pit.
>
> > Czy skoro ma wykazać w PIT-36 za 2017 r. to jaką kwotę na PIT/B i czy ma te za
> którą sprzedała czyli 1300, chyba że nie została rozliczone amortyzacja, wówczas ma
> prawo pomniejszych przychód o niezamortyzowana wartość.
> > Czy nie przekroczyła limitu wykazania w PIT rocznym przychodów z zamkniętej
> > kilka lat temu DG?
> O jakim limicie piszesz
> Pitowiec pisze:
> > bo za więcej się nie dało :-) ,
> I tak sprzedała dość wysoko...
>
> czyli przychód nie przekroczył 3500 zł. Jak
> > w 2011 r. zamykała DG to powiedzieli jej w US, że jest limit 3500 zł
> > niewykazywania w PIT rocznym za 2017 r. (może coś przekręciła
> > sprzedająca???, bo nie mogę tego namierzyć w przepisach na szybko)
>
> Nie słyszałam i nie znalazłam nic na temat niewykazywania takiego rodzaju dochodu w pit.
>
> > Czy skoro ma wykazać w PIT-36 za 2017 r. to jaką kwotę na PIT/B i czy ma te za
> którą sprzedała czyli 1300, chyba że nie została rozliczone amortyzacja, wówczas ma
> prawo pomniejszych przychód o niezamortyzowana wartość.
> > Czy nie przekroczyła limitu wykazania w PIT rocznym przychodów z zamkniętej
> > kilka lat temu DG?
> O jakim limicie piszesz