Dochody z Polski i Niemiec
Dochody z Polski i Niemiec
Mam do rozliczenia dochody z Polski i Niemiec. Jeżeli niemieckie dochody pochodzą z umowy o dzieło, na które wystawione zostały rachunki, i od których nie został odprowadzony żaden podatek ( zarówno w Polsce jak i w Niemczech), to czy dalej rozliczane są metodą wyłączenia z progresją? Mam wątpliwości, bowiem metoda ta dotyczy podwójnego opodatkowania, a jak już pisałem, dochody te nie zostały opodatkowane w żadnym kraju. W jaki sposób powinienem to rozliczyć?
Re: Dochody z Polski i Niemiec
Wg mnie bezpieczniej jest zrobić rozliczenie normalne rozliczenie zagraniczne - Niemcy - metoda progresji. Wpisać umowę o dzieło do załącznika ZG.
W zasadzie jeżeli w Niemczech nie został odprowadzony podatek to można by te dochody doliczyć do polskich i wpisać bezpośrednio do PIT - przez domniemanie, że nie obowiązuje tutaj reguła unikania podwójnego opodatkowania, ale wiem, że niektóre skarbówki tego nie uznają.
Natomiast nikt nie zarzuci Ci pomyłki jeżeli złożysz PIT-36+ZG.
W zasadzie jeżeli w Niemczech nie został odprowadzony podatek to można by te dochody doliczyć do polskich i wpisać bezpośrednio do PIT - przez domniemanie, że nie obowiązuje tutaj reguła unikania podwójnego opodatkowania, ale wiem, że niektóre skarbówki tego nie uznają.
Natomiast nikt nie zarzuci Ci pomyłki jeżeli złożysz PIT-36+ZG.
Mam pytanie...
...czy fizycznie pracowałeś w DE, czy to była praca zdalna wykonywana w PL dla kontrahenta z DE.
Czy to było w ramach jakiejś DG czy pracowałeś jako tzw. freelancer.
...czy fizycznie pracowałeś w DE, czy to była praca zdalna wykonywana w PL dla kontrahenta z DE.
Czy to było w ramach jakiejś DG czy pracowałeś jako tzw. freelancer.
Jako freelancer. Praca wykonywana w Niemczech.
Tak jak pisze Czech - PIT-36, PIT/ZG.
Od przychodu w DE możesz odliczyć KUP 20%.
Wyliczony dochód wpisujesz do ZG poz. 14 ...umowy zlecenie i o dzieło.
Od przychodu w DE możesz odliczyć KUP 20%.
Wyliczony dochód wpisujesz do ZG poz. 14 ...umowy zlecenie i o dzieło.
Rozliczyłam PIT z Niemiec umowa o pracę cały rok przychód 73 089,48 euro dieta 5 365,50 średni kurs euro przyjęłam na koniec roku 4,1709.
KUP 1335 (już odliczone)
Przychód 281 134,95 zł
Wpisane w PIT ZG poz 8B - 281 134,95
Przychód PL 6000 zł KUP 1668,72 zł Dochód 4331 zł podatek 0
ubezpiecz społ 822 zł ubezpiecz zdrow 74,76 zł
PIT 36 pokazał mi dopłatę 944 zł
Załącznik O nie pokazał mi ulgi abolicyjnej.
Natomiast zrobiłam ulgę na dziecko cały rok i mam zwrot. 211,65 zł Czy to poprawne?
Proszę o sprawdzenie.
KUP 1335 (już odliczone)
Przychód 281 134,95 zł
Wpisane w PIT ZG poz 8B - 281 134,95
Przychód PL 6000 zł KUP 1668,72 zł Dochód 4331 zł podatek 0
ubezpiecz społ 822 zł ubezpiecz zdrow 74,76 zł
PIT 36 pokazał mi dopłatę 944 zł
Załącznik O nie pokazał mi ulgi abolicyjnej.
Natomiast zrobiłam ulgę na dziecko cały rok i mam zwrot. 211,65 zł Czy to poprawne?
Proszę o sprawdzenie.
Proponuję kurs średnioroczny=4,2576.
Proponuję kurs średnioroczny=4,2576.
Od dochodów z Niemiec nie ma ulgi abolicyjnej (rozliczenie metodą wyłączenia z progresją).
Niedopłata 900 zł.
Jeśli jedno dziecko to nie możesz odliczyć-dochód powyżej 112 000 zł.
https://gofin.pl/pit/17,1,214,212122,pr ... innej.html
Od dochodów z Niemiec nie ma ulgi abolicyjnej (rozliczenie metodą wyłączenia z progresją).
Niedopłata 900 zł.
Jeśli jedno dziecko to nie możesz odliczyć-dochód powyżej 112 000 zł.
https://gofin.pl/pit/17,1,214,212122,pr ... innej.html