Co zrobić
-
krzysiek.k120
Co zrobić
Mam taką sytuację- znajomy za 2005 rok korzystał z ulgi remontowej (rachunki około 4500 tys).,przeglądając te rachunki widzę ,że są one na materiały które poszły na rozbudowę domu np drut żebrowany, dużo cementu. Przez lata 2005, 2006, 2007,2008 obliczenia te nie były rozliczone ponieważ znajomy odbierał podatek koszystając ze wspólnego rozliczenia i z ulgi na dziecko.
Doradźcie, czy warto , a może trzeba skorygować te lata i faktury za 2005 r rozliczyć teraz - vat .
Czy pozostawiając sytuację jak jest przy kontroli da się wytłumaczyć z tych faktur na remont.
faktura 1) styropian
faktura 2) cement , wapno
faktura 3) okna, pianka pu profil
faktura 4) cement, drut stalowy, drut żebrowany, drut fi 6
Doradźcie, czy warto , a może trzeba skorygować te lata i faktury za 2005 r rozliczyć teraz - vat .
Czy pozostawiając sytuację jak jest przy kontroli da się wytłumaczyć z tych faktur na remont.
faktura 1) styropian
faktura 2) cement , wapno
faktura 3) okna, pianka pu profil
faktura 4) cement, drut stalowy, drut żebrowany, drut fi 6
Re: Co zrobić
do każdego z tych zeznań z lat ubiegłych, znajomy powinien dołączać PIT D z przeniesieniami wydatków na następne lata.
Kiedyś przyjdzie czas (i podatek) i ulge wykorzysta.
"Czy pozostawiając sytuację jak jest przy kontroli da się wytłumaczyć z tych faktur na remont"
???
co wytłumaczyć?
Kiedyś przyjdzie czas (i podatek) i ulge wykorzysta.
"Czy pozostawiając sytuację jak jest przy kontroli da się wytłumaczyć z tych faktur na remont"
???
co wytłumaczyć?
-
krzysiek.k120
pit-d w latach 2006, 2007,2008 był składany, tylko nie było podatku aby odebrać podatek.
Chodzi mi o to czy US nie będzie kwestionował np rachunku na drut żebrowany ok.440 kg , cementu ok. 3ton na remont budynku. Tak szczerze mówiąc to była rozbudowa z powiększeniem metrażu domu i materiały te poszły w fundamenty.
Problem ten poruszam bo znajomi chcą rozliczyć vat z tych faktur, a ja mam obawy czy mieli prawo rozliczyć te faktury przy uldze remontowej.
Chodzi mi o to czy US nie będzie kwestionował np rachunku na drut żebrowany ok.440 kg , cementu ok. 3ton na remont budynku. Tak szczerze mówiąc to była rozbudowa z powiększeniem metrażu domu i materiały te poszły w fundamenty.
Problem ten poruszam bo znajomi chcą rozliczyć vat z tych faktur, a ja mam obawy czy mieli prawo rozliczyć te faktury przy uldze remontowej.
"mam obawy czy mieli prawo rozliczyć te faktury przy uldze remontowej."
Mieli prawo, oczywiście.
To, że podatku nie starczyło, nie ma znaczenia.
Mieli prawo, oczywiście.
To, że podatku nie starczyło, nie ma znaczenia.
-
krzysiek.k120
Chodzi mi o to, że mogą kwestionować, że na fakturach jest dużo drutu ok.500kg i 3tony cementu jak się tłumaczyć w razie kontroli może na remont - wyminę stropu ???????? (przyszło mi na myśl)
Czy wymiana stropu np z drewnianego na betonowy wchodzi w zakres prac remontowych ????
Czy wymiana stropu np z drewnianego na betonowy wchodzi w zakres prac remontowych ????
krzysiek.k120 napisał(a) :
> Czy wymiana stropu np z drewnianego na betonowy wchodzi w zakres prac
> remontowych ????
Niewątpliwie tak. Zwłaszcza, gdy ten drewniany mógł się zawalić ;-)
Ale tak z innej beczki, to akurat dość poważna robota i mogą z ciekawości zapytać, czy na przykład inwestor miał na to projekt... a dokumentację projektową przechowuje się teraz chyba przez cały okres użytkowania budynku.
No i ja bym w życiu nie uwierzył, że na strop kupili cement, a nie gotowy beton.
> Czy wymiana stropu np z drewnianego na betonowy wchodzi w zakres prac
> remontowych ????
Niewątpliwie tak. Zwłaszcza, gdy ten drewniany mógł się zawalić ;-)
Ale tak z innej beczki, to akurat dość poważna robota i mogą z ciekawości zapytać, czy na przykład inwestor miał na to projekt... a dokumentację projektową przechowuje się teraz chyba przez cały okres użytkowania budynku.
No i ja bym w życiu nie uwierzył, że na strop kupili cement, a nie gotowy beton.
"Tak szczerze mówiąc to była rozbudowa z powiększeniem metrażu domu i materiały te poszły w fundamenty"
ulga remontowa - odliczeniu podlegały wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe podatnika, przeznaczone na remont i modernizację - zajmowanego na podstawie tytułu prawnego - budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego oraz wpłaty na wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty mieszkaniowej, utworzonych na podstawie odrębnych przepisów.
Tytułem prawnym jest np. własność, najem, użyczenie, umowa dożywocia (dla uprawnionego i właściciela), umowa zawarta tymczasowo z developerem (jeżeli kreuje odpowiednie zobowiązanie developpera a tym samym tytuł prawny dla podatnika).
ulga remontowa - odliczeniu podlegały wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe podatnika, przeznaczone na remont i modernizację - zajmowanego na podstawie tytułu prawnego - budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego oraz wpłaty na wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty mieszkaniowej, utworzonych na podstawie odrębnych przepisów.
Tytułem prawnym jest np. własność, najem, użyczenie, umowa dożywocia (dla uprawnionego i właściciela), umowa zawarta tymczasowo z developerem (jeżeli kreuje odpowiednie zobowiązanie developpera a tym samym tytuł prawny dla podatnika).
-
krzysiek.k120
To jak radzicie skorygować ulgę remontową za lata 2005 (nie była wykorzystana-brakowało podatku), w konsekwencji lata 2006, 2007, 2008 (inne wartości w pit D), a za faktury ww. odliczyć teraz tylko vat.
Doradźcie!!!!!!!!!!!!!
Doradźcie!!!!!!!!!!!!!
robisz zeznanie w prawidłowym "brzmieniu" czyli łącznie z wykazaniem ulgi remontowej w załączniku "D"
Niewykorzystana kwota ugi remontowej z danego roku- do przeniesienia na lata następne.
wszelkie podpowiedzi w archiwalnych wersjach programu
Niewykorzystana kwota ugi remontowej z danego roku- do przeniesienia na lata następne.
wszelkie podpowiedzi w archiwalnych wersjach programu
-
Dosieńka
marbar napisał(a) :
> do każdego z tych zeznań z lat ubiegłych, znajomy powinien dołączać PIT D z
> przeniesieniami wydatków na następne lata.
> Kiedyś przyjdzie czas (i podatek) i ulge wykorzysta.
>
> "Czy pozostawiając sytuację jak jest przy kontroli da się wytłumaczyć
> z tych faktur na remont"
>
>
> ???
> co wytłumaczyć?
To ja mam znowu inne pytanie, czy jesli przyszedł ten czas i podatek, to nie jest tak, że ulgę remontową w pierwszej kolejności a na dziecko braknie? Mam właśnie ten sam problem i nie wiem czy wogóle sie za to brac. Natrafiłam na forum na podobny temat tyle że z ulgą odsetkową i tam twierdzą, że odsetkową całość odpisujemy a dopiero dzieci jak starczy.I co teraz zrobić?
> do każdego z tych zeznań z lat ubiegłych, znajomy powinien dołączać PIT D z
> przeniesieniami wydatków na następne lata.
> Kiedyś przyjdzie czas (i podatek) i ulge wykorzysta.
>
> "Czy pozostawiając sytuację jak jest przy kontroli da się wytłumaczyć
> z tych faktur na remont"
>
>
> ???
> co wytłumaczyć?
To ja mam znowu inne pytanie, czy jesli przyszedł ten czas i podatek, to nie jest tak, że ulgę remontową w pierwszej kolejności a na dziecko braknie? Mam właśnie ten sam problem i nie wiem czy wogóle sie za to brac. Natrafiłam na forum na podobny temat tyle że z ulgą odsetkową i tam twierdzą, że odsetkową całość odpisujemy a dopiero dzieci jak starczy.I co teraz zrobić?