jak pomóc dziecku z orzeczeniem?

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
danula

jak pomóc dziecku z orzeczeniem?

Post autor: danula »

Jak pomóc tej mamie?: "Moja pełnoletnia, prawie 21 letnia córka ma orzeczenie o znacznej niepełnosprawności i rentę socjalną przyznaną na stałe. Obecnie uczęszcza ostatni rok do szkoły specjalnej. Jest niesamodzielna, jeździ na wózku i potrzebuje pomocy w codziennych czynnościach i w ogólnej opiece i z tego tytułu ja jestem na świadczeniu.... Monika uwielbia wszelkie rękodzieło i realizuje swoją pasje w szkole i w domu. Jej prace wystawiamy na aukcjach charytatywnych allegro ale tam słabe zainteresowanie...natomiast większe jest na miejscu i na facebooku. Córka cieszy się ogromnie że te "dzieła" się podobają. Wkłada w to serce, robi starannie ale wiadomo powoli i czasem nad jedną rzeczą (np palma wielkanocna 70cm) siedzi tydzień popołudniami. Po podliczeniu materiałów wiele z tego zarobku nie ma ... o czasie nie wspomnę bo tu chodzi o pasje i zajecie sieczymś a nie o liczenie godzin pracy... Dosłownie kilkadziesiąt złotych. Ostatnio postraszono mnie urzedem skarbowym i tym, że mogą jej zabrać rente a mi świadczenie :( Taka mała dzialalnosć nie jest warta takiego ryzyka .... chciałabym by mogla legalnie tworzyc swoje małe rękodzieło bo wkrotce skończy się możliwość szkoły, na warsztaty iść nie chce ( nie czuje sie dobrze w tamtej grupie) i boję się, że bez pracy ponownie wpadnie w depresje, zgnuśnieje przed komputerem, przestanie się rozwijać i cieszyc zyciem ....
Czy ktoś z Was ma podobną sytuacje i wie jak można taką działalnosć otworzyc by nie stracić wszelkich uprawnień do zasiłków i renty? Wiem że na formu są mamy rękodzielniczki dla ktorych allegro charytatywni to niewypał ... dla mnie też... prosze Was o kontakt bezposrednio na meila renek@buziaczek.pl'

wla.gle

Re: jak pomóc dziecku z orzeczeniem?

Post autor: wla.gle »

Od marca 2018r weszła w życie Konstytucja biznesu.
Wg tych przepisów każdy może "dorobić" bez zakładania DG do kwoty 50% najniższego wynagrodzenia,
które w 2018r =2100,00 zł.
Jeśli te "dochody" są tak małe, można spokojnie w ramach tych przepisów coś takiego robić.
Oczywiście na koniec /lub w trakcie/ trzeba zapłacić 18% podatku.

Ale jaka satysfakcja dla tej osoby niepełnosprawnej, ze może się realizować.......

Kwoty jak piszesz są małe - więc nie będzie tu zagrożenia dla świadczeń, które teraz pobierają...

________
Ahoj !

danula

Post autor: danula »

Wielkie dzięki :-)
przekaże tej mamie

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dodam jeszcze, odnośnie podatku, że w 2018r jeśli kwota podatku należnego nie przekracza 1000 zł,
to nie musimy go wpłacać - dopiero po przekroczeniu tej kwoty wpłacamy /jest taka opcja/,
oczywiście wpłacamy ten 1000 zł plus to co jest ponad 1000 ...
Jeśli przez cały rok zaliczka na podatek < 1000 możemy to rozliczyć w rocznym.

Zablokowany