PIT-40A + emerytura z Wielkiej Brytanii

snykwa

Re: PIT-40A + emerytura z Wielkiej Brytanii

Post autor: snykwa »

Czarek napisał(a) :
> Mi również było miło podyskutować.
>
> Pozdrawiam serdeczniej.

Ja najserdeczniej.

artek38

Post autor: artek38 »

mam podobną sytuację.
pit-40a z polskiej emerytury i wpływy na konto z Wielkiej Brytanii.
od wpływów na konto odprowadzałem zaliczki z danego miesiąca.
z informacji jakie uzyskałem wypełniam pit-36, ale bez załącznika pit-zg i wpisuje przeliczone kwoty w przychód poz. 136 i w zaliczkę poz. 140. zaliczka przechodzi o poz. 215
zaliczek miesięcznych jakie opłacałem, nie wpisuje do pozycji M, N, O w zeznaniu tak?

dodatkowo dodam, że rozliczam się z żoną która miała działalność dlatego pit-36.

czy dobrze robię, czy ktoś natknął się na nowe rozwiązania urzędu gdzie trzeba wykazywać to w pit-zg?

anam

Post autor: anam »

A JEZELI OSOBA ZAMIESZKUJE W POLSCE I otrzymuje rentę z Wielkiej Brytanii i nie posiada innych dochodów w Polsce to nadal musi rozliczać tę rentę w Polsce i wypełniać pit do US?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania PL/GB
Artykuł 17
Emerytury i renty

1. Z zastrzeżeniem postanowień artykułu 18 ustęp 2 niniejszej Konwencji, emerytury, renty i inne podobne wynagrodzenia wypłacane osobie mającej miejsce zamieszkania w Umawiającym się Państwie, podlegają opodatkowaniu tylko w tym Państwie.

2. Bez względu na postanowienia ustępu 1 niniejszego artykułu, jednorazowe wypłaty w ramach systemu emerytalnego utworzonego w jednym Umawiającym się Państwie i wypłacane na rzecz osoby mającej miejsce zamieszkania w drugim Umawiającym się Państwie podlegają opodatkowaniu tylko w pierwszym wymienionym Państwie.

Jest tylko opodatkowana w miejscu zamieszkania - powinna osoba otrzymać z banku PIT-11 i rozliczyć się z US-em.

Zablokowany