Rozliczenie dochodów ze Szwajcarii
Rozliczenie dochodów ze Szwajcarii
Witam,
Do końca lipca 2017 pracowałem w Polsce na umowie o pracę. Od 1 sierpnia 2017 rozpoczałem pracę w Szwajcarii w szwajcarskiej firmie również na umowie o pracę.
W związku z tym z tego co się orientuję muszę wypełnić PIT-36 oraz PIT-ZG gdzie muszę podać dochody z zagranicy. Co dokładnie rozumie się przez dochód w tym wypadku?
Czy jest to kwota netto jaka w czasie od sierpnia do grudnia wpłynęła na moje konto czy raczej przychód pomniejszony o diety i koszty uzyskania przychodu?
Na chłopski rozum przez dochód rozumiem wypłatę netto natomiast spotkałem się z także z tym drugim podjeściem według którego:
1) Powinienem policzyć diety czyli:
a. Sierpień: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
b. Wrzesień: 30 dni * 88 CHF * 30% = 792.00 CHF
c. Pazdziernik: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
d. Listopad: 30 dni * 88 CHF * 30% = 792.00 CHF
e. Grudzień: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
RAZEM: 4,039.20 CHF
2) Mój przychód brutto powieniem pomniejszyć o te diety i przeliczyć do PLN po kursie NBP sprzed dnia wypłaty
3) Następnie mogę to jeszcze pomniejszyć o koszty uzyskania przychodu czyli 5 miesięcy * 111.25 PLN = 556.25 PLN
4) Czyli finalnie dochód który powinienem wykazać w PIT-ZG to przychód brutto pomniejszony o diety przeliczony do PLN po kursie NBP sprzed dnia wypłaty pomniejszony o koszty uzyskania przychodu.
Która metoda policzenia dochodu jest właściwa? Dochód netto w CHF przeliczony do PLN czy przychód brutto pomniejszony o diety i koszty uzyskania przychodu?
Diety kojarza mi się z wyjazdami w delegacja natomiast ja jestem zatrudniony przez szwjacarska firme w Szwajcarii i nie ma to nic wspólnego z delegacją z Polski.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam!
Do końca lipca 2017 pracowałem w Polsce na umowie o pracę. Od 1 sierpnia 2017 rozpoczałem pracę w Szwajcarii w szwajcarskiej firmie również na umowie o pracę.
W związku z tym z tego co się orientuję muszę wypełnić PIT-36 oraz PIT-ZG gdzie muszę podać dochody z zagranicy. Co dokładnie rozumie się przez dochód w tym wypadku?
Czy jest to kwota netto jaka w czasie od sierpnia do grudnia wpłynęła na moje konto czy raczej przychód pomniejszony o diety i koszty uzyskania przychodu?
Na chłopski rozum przez dochód rozumiem wypłatę netto natomiast spotkałem się z także z tym drugim podjeściem według którego:
1) Powinienem policzyć diety czyli:
a. Sierpień: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
b. Wrzesień: 30 dni * 88 CHF * 30% = 792.00 CHF
c. Pazdziernik: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
d. Listopad: 30 dni * 88 CHF * 30% = 792.00 CHF
e. Grudzień: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
RAZEM: 4,039.20 CHF
2) Mój przychód brutto powieniem pomniejszyć o te diety i przeliczyć do PLN po kursie NBP sprzed dnia wypłaty
3) Następnie mogę to jeszcze pomniejszyć o koszty uzyskania przychodu czyli 5 miesięcy * 111.25 PLN = 556.25 PLN
4) Czyli finalnie dochód który powinienem wykazać w PIT-ZG to przychód brutto pomniejszony o diety przeliczony do PLN po kursie NBP sprzed dnia wypłaty pomniejszony o koszty uzyskania przychodu.
Która metoda policzenia dochodu jest właściwa? Dochód netto w CHF przeliczony do PLN czy przychód brutto pomniejszony o diety i koszty uzyskania przychodu?
Diety kojarza mi się z wyjazdami w delegacja natomiast ja jestem zatrudniony przez szwjacarska firme w Szwajcarii i nie ma to nic wspólnego z delegacją z Polski.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam!
Re: Rozliczenie dochodów ze Szwajcarii
t679905 pisz:
> się z także z tym drugim podjeściem według którego:
>
> 1) Powinienem policzyć diety czyli:
> a. Sierpień: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
> b. Wrzesień: 30 dni * 88 CHF * 30% = 792.00 CHF
> c. Pazdziernik: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
> d. Listopad: 30 dni * 88 CHF * 30% = 792.00 CHF
> e. Grudzień: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
> RAZEM: 4,039.20 CHF
> 2) Mój przychód brutto powieniem pomniejszyć o te diety i przeliczyć
> do PLN po kursie NBP sprzed dnia wypłaty
> 3) Następnie mogę to jeszcze pomniejszyć o koszty uzyskania przychodu
> czyli 5 miesięcy * 111.25 PLN = 556.25 PLN
> 4) Czyli finalnie dochód który powinienem wykazać w PIT-ZG to przychód
> brutto pomniejszony o diety przeliczony do PLN po kursie NBP sprzed dnia
> wypłaty pomniejszony o koszty uzyskania przychodu.
I ta wersja jest prawidłowa
> się z także z tym drugim podjeściem według którego:
>
> 1) Powinienem policzyć diety czyli:
> a. Sierpień: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
> b. Wrzesień: 30 dni * 88 CHF * 30% = 792.00 CHF
> c. Pazdziernik: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
> d. Listopad: 30 dni * 88 CHF * 30% = 792.00 CHF
> e. Grudzień: 31 dni * 88 CHF * 30% = 818.40 CHF
> RAZEM: 4,039.20 CHF
> 2) Mój przychód brutto powieniem pomniejszyć o te diety i przeliczyć
> do PLN po kursie NBP sprzed dnia wypłaty
> 3) Następnie mogę to jeszcze pomniejszyć o koszty uzyskania przychodu
> czyli 5 miesięcy * 111.25 PLN = 556.25 PLN
> 4) Czyli finalnie dochód który powinienem wykazać w PIT-ZG to przychód
> brutto pomniejszony o diety przeliczony do PLN po kursie NBP sprzed dnia
> wypłaty pomniejszony o koszty uzyskania przychodu.
I ta wersja jest prawidłowa
Jesli będziesz liczyl naszym programem to w pit-zg w poz. 8 a wpisujesz przychód ze szwajcarii minus 30%diet w poz. 8b wpisujesz koszty uzyskania przychodu.
Dane z pit-11 wpisujesz bezpośrednio do pit-36.
Dane z pit-11 wpisujesz bezpośrednio do pit-36.
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Czy dysponujecie może jakimś linkiem do artykułu/ustawy która mówi że dochód z zagranicy liczy się właśnie w ten sposób? Chodzi mi o jakiś oficjalny dokument, najlepiej ze strony Ministerstwa Finansów.
Proszę wpisać w google frazę - MF rozliczanie dochodów zagranicznych.
Są tam przykłady i sposoby rozliczeń - krok po kroku.
Lub link...
https://www.finanse.mf.gov.pl/pit/brosz ... TANCE_0Tp7_
Pobrać w formacie .pdf.
Są tam przykłady i sposoby rozliczeń - krok po kroku.
Lub link...
https://www.finanse.mf.gov.pl/pit/brosz ... TANCE_0Tp7_
Pobrać w formacie .pdf.
Dziękuję, w załączonej broszurze jest również akapit "Odliczenia od dochodu" w którym czytamy "Odliczeniu podlegają również składki zapłacone do zagranicznych systemów ubezpieczeń społecznych w krajach członkowskich UE lub w innym państwie należącym do EOG (Europejski Obszar Gospodarczy) lub w Konfederacji Szwajcarskiej." Czy w takim razie mogę również dochód pomniejszyć o kwotę która występuje u mnie na pasku płacowym jako Sozialabzuge? Składają się na nią następujące pozycje: AHV-Beitrag, ALV-Beitrag, Nichtberufsunfall, UV Sonderrisiken, UV Heilungskosten, UV IV-Kap 3-fach, UV Todesfall-Kap 1-fach, KTG ab 91. Tag, Rentenplan
<Jeżeli podatnik osiąga dochody w państwie, z którym obowiązuje metoda wyłączenia z progresją (np. w Niemczech, Wielkiej Brytanii) - podatnik co do zasady nie ma prawa do odliczenia zagranicznych składek, ponieważ podstawą wymiaru tych składek stanowi dochód (przychód) zwolniony od podatku na podstawie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.>
http://www.finanse.mf.gov.pl/c/document ... pId=766655
http://www.finanse.mf.gov.pl/c/document ... pId=766655
Czyli nic z tego, dzięki wielkie za całą pomoc! :)