Witam. Rozliczam dochody z różnych państw i między innymi z Holandii. W tym roku po raz pierwszy Pani z okienka w Urzędzie Skarbowym odrzuciła mojemu klientowi deklarację ponieważ -jak twierdzi- nie wolno wpisywać w PIT-36 ubezpieczenia społecznego z Holandii w poz. 155.
Klient na mnie zły a ja nie wiem jak mam ją przekonać że nie ma racji? Może znacie skąd mam pobrać argumenty które wpłyną na stanowisko urzędnika? Chyba że ja robię źle.
Na dodatek klient pracował lisopad/grudzień (klient nie miał Salarisów tylko roczne zestawienie) i zastosowałam (z konieczności) kurs średnioważony z roku - też podobno źle bo powinnam kurs średni z 2 m-cy (tych w których pracował)
Proszę o pomoc - zwłaszcza w sprawie tego ubezpieczenia.
Dzięki.
Ubezpieczenie społeczne w PIT-36 Holandia
-
Truskawka-50
Re: Ubezpieczenie społeczne w PIT-36 Holandia
......W tym roku po raz pierwszy Pani z okienka w Urzędzie Skarbowym odrzuciła mojemu klientowi deklarację ponieważ -jak twierdzi- nie wolno wpisywać w PIT-36 ubezpieczenia społecznego z Holandii w poz. 155......
Po pierwsze.
Pani z okienka ma sprawdzić rozliczenie pod względem formalnym - czy są wszystkie dane i podpis- nic jej do danych liczbowych zawartych
w rozliczeniu - od tego jest ew. weryfikacja rozliczenia - wniosek - mogę sobie wpisać w rozliczenie co chcę.
Po prostu - składam i już.
PANI Z OKIENKA NIE MA PRAWA NIE PRZYJĄĆ PRAWIDŁOWO WYPEŁNIONEGO POD WZGLĘDEM FORMALNYM ROZLICZENIA .
Jeszcze jedno - to okienko i ta PANI Z OKIENKA to DZIENNIK PODAWCZY US , i pani z okienka musi się stosować do określonych przepisów.
Po drugie.
Jeśli już to składki z NL odliczyć można jeśli mamy pewność, że nie zostały już odliczone w przychodzie lub w inny sposób, wtedy można
je odliczyć tak jak to przewiduje ustawa o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Przykłady rozliczeń na stronie - mf rozliczanie dochodów zagranicznych.
Ustawa o pdof Art.26 pkt1 i dalej - odliczanie składek społecznych.....
Poza tym nie ma co ich odliczać - i tak różnicę zniweluje ulga abolicyjna.
Po pierwsze.
Pani z okienka ma sprawdzić rozliczenie pod względem formalnym - czy są wszystkie dane i podpis- nic jej do danych liczbowych zawartych
w rozliczeniu - od tego jest ew. weryfikacja rozliczenia - wniosek - mogę sobie wpisać w rozliczenie co chcę.
Po prostu - składam i już.
PANI Z OKIENKA NIE MA PRAWA NIE PRZYJĄĆ PRAWIDŁOWO WYPEŁNIONEGO POD WZGLĘDEM FORMALNYM ROZLICZENIA .
Jeszcze jedno - to okienko i ta PANI Z OKIENKA to DZIENNIK PODAWCZY US , i pani z okienka musi się stosować do określonych przepisów.
Po drugie.
Jeśli już to składki z NL odliczyć można jeśli mamy pewność, że nie zostały już odliczone w przychodzie lub w inny sposób, wtedy można
je odliczyć tak jak to przewiduje ustawa o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Przykłady rozliczeń na stronie - mf rozliczanie dochodów zagranicznych.
Ustawa o pdof Art.26 pkt1 i dalej - odliczanie składek społecznych.....
Poza tym nie ma co ich odliczać - i tak różnicę zniweluje ulga abolicyjna.
-
Truskawka-50
Wiem :"nieodliczane od podstawy" ale przecież w Holandii są zawarte w podatku a nie odliczane od podstawy czy od przychodu jak np. u nas więc zawsze wychodziłam z tego założenia..
A panienka z okienka powiedziała (bo rozmawiałam z nią przez telefon) że ma takie wytyczne i inne Panie z okienek też że się nie odlicza i już - i jest to błąd i nie należy przyjmować.
Ręce mi opadają.
Lata pracy i głupia jestem.
A panienka z okienka powiedziała (bo rozmawiałam z nią przez telefon) że ma takie wytyczne i inne Panie z okienek też że się nie odlicza i już - i jest to błąd i nie należy przyjmować.
Ręce mi opadają.
Lata pracy i głupia jestem.
Uważam tak jak napisał @wla.gle. "Nie ma się co z koniem kopać".
Co do kursu to proponuję - jeśli dochody są z większej części roku-kurs średnioroczny, natomiast jeśli to dotyczy dwóch trzech m-cy-kurs średni danego kwartału lub średni z tych m-cy. Jeśli, któraś połowa roku to średni półroczny.
Zresztą co US to ma swoje wymagania (nie tyle US co osoby tam pracujące). Proszę spytać o stawki podatku w Holandii i z czego składa się podatek-większość nie wie.
Co do kursu to proponuję - jeśli dochody są z większej części roku-kurs średnioroczny, natomiast jeśli to dotyczy dwóch trzech m-cy-kurs średni danego kwartału lub średni z tych m-cy. Jeśli, któraś połowa roku to średni półroczny.
Zresztą co US to ma swoje wymagania (nie tyle US co osoby tam pracujące). Proszę spytać o stawki podatku w Holandii i z czego składa się podatek-większość nie wie.
Truskawka-50 pisze:
...że ma takie wytyczne i inne Panie z okienek też że się nie odlicza i już..... to nie są przepisy i na pewno nie wytyczne, to jest typowe
"widzimisię" wynikające z nieznajomości przepisów /na zasadzie - jedna pani drugiej pani/.
Proszę spytać na podstawie jakiego przepisu updof może nie przyjąć rozliczenia.
Ludzie składają nawet zerowe - bez żadnych wypełnionych kwotami rubryk /żeby tylko zachować termin/, a potem
składają korekty.
Jeszcze raz powtarzam - NIE MA PRAWA NIE PRZYJĄĆ ROZLICZENIA, jeśli są wszystkie potrzebne dane formalne MUSI PRZYJĄĆ.
I nie ma co wydzwaniać - złożyć rozliczenie i już.
W razie problemów zażądać widzenia z kierownikiem działu - przypuszczam, że od razu pomoże.
...że ma takie wytyczne i inne Panie z okienek też że się nie odlicza i już..... to nie są przepisy i na pewno nie wytyczne, to jest typowe
"widzimisię" wynikające z nieznajomości przepisów /na zasadzie - jedna pani drugiej pani/.
Proszę spytać na podstawie jakiego przepisu updof może nie przyjąć rozliczenia.
Ludzie składają nawet zerowe - bez żadnych wypełnionych kwotami rubryk /żeby tylko zachować termin/, a potem
składają korekty.
Jeszcze raz powtarzam - NIE MA PRAWA NIE PRZYJĄĆ ROZLICZENIA, jeśli są wszystkie potrzebne dane formalne MUSI PRZYJĄĆ.
I nie ma co wydzwaniać - złożyć rozliczenie i już.
W razie problemów zażądać widzenia z kierownikiem działu - przypuszczam, że od razu pomoże.
-
Truskawka-50
Nie - to nie ja wydzwaniałam tylko zakłopotany mój klient podał mi ją do telefonu.
Ale bardzo wszystkim dziękuję za odzew - już myślałam że robię coś źle. Nie będę poprawiać tej składki. Kurs przyjmę inny ale powiem klientowi żeby wysłał pocztą bo ma na liście płac potrącony podatek z ubezpieczeniem zawartym.
Poza tym nawet nie wiedziałam że jest ubezpieczenie społeczne z umowy o pracę w Holandii odliczane od przychodu.
Zawsze dzieliłam Loonheffing procentowo i innego ubezpieczenia nie szukałam.....
Ale bardzo wszystkim dziękuję za odzew - już myślałam że robię coś źle. Nie będę poprawiać tej składki. Kurs przyjmę inny ale powiem klientowi żeby wysłał pocztą bo ma na liście płac potrącony podatek z ubezpieczeniem zawartym.
Poza tym nawet nie wiedziałam że jest ubezpieczenie społeczne z umowy o pracę w Holandii odliczane od przychodu.
Zawsze dzieliłam Loonheffing procentowo i innego ubezpieczenia nie szukałam.....