Wezwanie do zapłaty z Holandii

stachu

Wezwanie do zapłaty z Holandii

Post autor: stachu »

Witam w kolejnym roku podatkowym; nie wiem czy mogę na naszym forum poruszyć mój problem ale - tu prośba do snykwa i wla.gle, którzy pomogliście mi w innych sprawach w poprzednich latach - jeżeli nie powinienem, to proszę o radę na jakim forum mógłbym taką pomoc uzyskać - najlepiej takie, na którym są tacy znawcy tematu i tak chętnie pomagający innym jak Wy.
Mianowicie: właśnie otrzymałem dokument z holenderskiego urzędu skarbowego z...załączonym drukiem do przelewu dla nich na kwotę prawie 800 EUR(!) - jakaż niemiła niespodzianka; z tego co widzę, to rozliczenia dokonano za mnie, a skąd taka kwota, to podejrzewam, że chodzi o to, iż nie wysłałem do nich zaświadczenia z naszego Urzędu Skarbowego, że min 90 % dochodu w 2015 roku uzyskałem w Holandii i wtedy dopiero będą mi przysługiwały wszystkie ulgi (m.in. ulga eksterytorialna?) A nie zrobiłem tego, ponieważ słyszałem, że na rozliczenie się w Holandii mam 5 lat - z tego, co się teraz dowiadywałem i jak dobrze zrozumiałem, to nagle się okazuje, że wcale tak nie jest(!), bo jak się dostanie odpowiednie pismo w tej sprawie z Holandii wysyłane losowo(!), to trzeba rozliczyć się jednak wcześniej (szkoda, że mój pracodawca nie uprzedzał o takim "myku"...).
Teraz meritum sprawy: czy mogę coś z tym fantem jeszcze zrobić? Np. uzyskać odpowiednie zaświadczenie z naszego US i dokonać rozliczenia samemu (czy to przez jakąś firmę zewnętrzną...), bym nie musiał ponosić tak wysokiego kosztu "współpracy" z urzędem skarbowym z pomarańczowego kraju wiatraków otoczonych tulipanami...
Oho, widać, że muszę kończyć ten mój wywód - daje chyba znać o sobie kolejny dzień przyjmowania antybiotyku na ostre zapalenie gardła...
Jeszcze raz sorry za rozpisywanie się w miejscu w którym być może nie powinienem tego robić ale kwota 3300 zł jest dla mnie naprawdę duża - przekracza (i to dość sporo) - mój całomiesięczny dochód.
Pozdrawiam
stachu

wla.gle

Re: Wezwanie do zapłaty z Holandii

Post autor: wla.gle »

stachu pisze:
> Witam w kolejnym roku podatkowym -
> a skąd taka kwota, to podejrzewam, że chodzi o to, iż nie wysłałem do
> nich zaświadczenia z naszego Urzędu Skarbowego, że min 90 % dochodu w 2015
> roku uzyskałem w Holandii i wtedy dopiero będą mi przysługiwały wszystkie
> ulgi .

Podejrzewam że tak, bo zmieniły się przepisy w NL i trzeba być
KWALIFIKOWANYM PODATNIKIEM ZAGRANICZNYM , aby skorzystać z ulg podatkowych
w pełnej wysokości.
Warunki:
1. cały rok pracy w NL
2. lub 90% /tak jak piszesz/ dochodów z NL.
Jeśli takiego info Belastingdienst nie otrzyma, to rozlicza z proporcjonalnymi ulgami,
a w trakcie roku są one naliczane jak dla całości ulgi.
Pobierz zaświadczenie o dochodach - wpisz w google frazę "zaświadczenie o dochodach do Belastingdienst 2015" -
są tam w PDF oryginalne druki NL.

stachu

Dzięki za info - wypełnię ten formularz, zaniosę do podpisania do naszego US i wyślę oczywiście do do Holandii. No i zobaczę co będzie dalej z tym fantem, bo te prawie 800 EUR mam do zapłaty z terminem w 1-ej połowie Kwietnia br.

stachu

Z tymże czy muszę koniecznie złożyć razem z tym zaświadczeniem także deklarację podatkową i jak ją się wypełnia? Przez internet? Czy na naszym forum jest gdzieś szczegółowe objaśnienie jak to się robi - które pola się wypełnia?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Przykro mi, ale aż tak głęboko w tym nie siedzę.......
Myślę, że jesteś już rozliczony w NL i żeby zmienili Twoje zobowiązania wystarczy to zaświadczenie
o dochodach, ale......to już jest takie moje gdybanie.
Może popytaj w jakimś BR, które się takimi rozliczeniami zajmują .
Gdybyś miał takie info - prosimy się z nami podzielić.

stachu

Przyznam, że już zacząłem "wałkować" ten temat pod kątem właśnie biura rozrachunkowego ale na razie tylko wstępnie, ponieważ - wiadomo - tam za darmo tego nie załatwię...
Na stronie internetowej jednego z takich biur przeczytałem, że załatwiają rozliczenia podatkowe i inne różne sprawy, a na dodatek specjalizują się w rozliczeniach dochodów uzyskanych wyłącznie w jednym kraju - właśnie w Holandii.
Dam znać, co udało mi się ustalić w sprawie mojego problemu, bo na pewno tak tego nie zostawię.

Zablokowany