Roliczenie dochodów ze Szwajcarii
Re: Roliczenie dochodów ze Szwajcarii
[quote=wla.gle post_id=59486 time=1521541774 user_id=347]
Przychód brutto /czyli z zasiłkiem na dzieci/ - przyjmujemy do wyliczeń....5000 Salario lordo 2700 - wynagrodzenie brutto..
tak wg mnie...
[/quote]
Wyczuwam nutkę wątpliwości. Przetlumaczyc sobie z Włoskiego to ja też potrafię :). Ale czy z faktu, że zasiłek na dzieci jest opodatkowany wynika, że jest moim dochodem (w rozumieniu PIT-ZG? A gdyby nie było opodatkowany, nie byłby dochodem? Brzmi to dziwnie (ale prawo jest czasem dziwne).
Przychód brutto /czyli z zasiłkiem na dzieci/ - przyjmujemy do wyliczeń....5000 Salario lordo 2700 - wynagrodzenie brutto..
tak wg mnie...
[/quote]
Wyczuwam nutkę wątpliwości. Przetlumaczyc sobie z Włoskiego to ja też potrafię :). Ale czy z faktu, że zasiłek na dzieci jest opodatkowany wynika, że jest moim dochodem (w rozumieniu PIT-ZG? A gdyby nie było opodatkowany, nie byłby dochodem? Brzmi to dziwnie (ale prawo jest czasem dziwne).
Jeżeli kwota zasiłku na dziecko jest wliczana do kwoty/podstawy opodatkowania, to jest dochodem/przychodem.
OK. Dziekuje za odpowiedz.
A jednak wygląda na to, że nie trzeba wykazywać zasiłków na dzieci z zagranicy: http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/ ... olsce.html
Sam trochę wprowadziłeś w błąd:
Na pytanie, które zadałem:
<Czy świadczenie na dzieci w Szwajcarii jest opodatkowane? W Polsce nie dodaje się świadczeń na dzieci do dochodów bo są nieopodatkowane.>
Odpowiedziałeś:
<Tak, w Szwajcarii świadczenie na dzieci jest opodatkowane. I w pewnym sensie jest częścią pensji (bo wypłaca je pracodawca razem z pensją).>
Miałeś odpowiedź i tego się trzymaj:
<5) Pensja brutto bez świadczenia na dzieci czyli właściwa pensja brutto.>
Na pytanie, które zadałem:
<Czy świadczenie na dzieci w Szwajcarii jest opodatkowane? W Polsce nie dodaje się świadczeń na dzieci do dochodów bo są nieopodatkowane.>
Odpowiedziałeś:
<Tak, w Szwajcarii świadczenie na dzieci jest opodatkowane. I w pewnym sensie jest częścią pensji (bo wypłaca je pracodawca razem z pensją).>
Miałeś odpowiedź i tego się trzymaj:
<5) Pensja brutto bez świadczenia na dzieci czyli właściwa pensja brutto.>
Odpisałem dokładnie tak jak bym dzisiaj odpisał. Nie wiem, gdzie niby wprowadziłem Pana w błąd.
Tymczasem, wydaje się, że Pan się mylił, bo wg tego co Pan napisał
"Jeżeli kwota zasiłku na dziecko jest wliczana do kwoty/podstawy opodatkowania, to jest dochodem/przychodem"
kryterium czy świadczenie powinienem uwzględnić w PIT-ZG czy nie jest fakt czy jest opodatkowane czy też nie.
Tymczasem zgodnie z podlinkowaną przeze mnie informacją kryterium rozstrzygającym jest to czy świadczenie to jest analogiczne do polskiego świadczenia na dzieci.
Tymczasem, wydaje się, że Pan się mylił, bo wg tego co Pan napisał
"Jeżeli kwota zasiłku na dziecko jest wliczana do kwoty/podstawy opodatkowania, to jest dochodem/przychodem"
kryterium czy świadczenie powinienem uwzględnić w PIT-ZG czy nie jest fakt czy jest opodatkowane czy też nie.
Tymczasem zgodnie z podlinkowaną przeze mnie informacją kryterium rozstrzygającym jest to czy świadczenie to jest analogiczne do polskiego świadczenia na dzieci.
To nie jest mój wpis.
Zresztą nie sprzeczajmy się bo tu nie o to chodzi.
<Wypłata zasiłku:
Zasiłki rodzinne są wypłacane w następującej formie:
1.Wraz z wynagrodzeniem w przypadku pracowników.>
Z: https://punkt.media/pl/poradniki/szwajc ... ienzulagen
I dlatego jest na rozliczeniu.Rozliczenie trochę myli bo sugerowałoby, że swiadczenie jest opodatkowane.
Nie spotkałem się z opodatkowanym świadczeniem czy też zasiłkiem.
Myślę, że jest tak jak napisałem-pensja brutto bez świadczenia na dzieci czyli właściwa pensja brutto.
Zresztą nie sprzeczajmy się bo tu nie o to chodzi.
<Wypłata zasiłku:
Zasiłki rodzinne są wypłacane w następującej formie:
1.Wraz z wynagrodzeniem w przypadku pracowników.>
Z: https://punkt.media/pl/poradniki/szwajc ... ienzulagen
I dlatego jest na rozliczeniu.Rozliczenie trochę myli bo sugerowałoby, że swiadczenie jest opodatkowane.
Nie spotkałem się z opodatkowanym świadczeniem czy też zasiłkiem.
Myślę, że jest tak jak napisałem-pensja brutto bez świadczenia na dzieci czyli właściwa pensja brutto.
@jcauchy
Moim zdaniem zasiłek jest opodatkowany i stanowi składnik wynagrodzenia brutto.
Link który podajesz dotyczy innej sytuacji - dotyczy zasiłku wypłacanego w Polsce po powrocie do kraju.....
Jak wypłacany jest Kinderzulage? - dodatek na dziecko.
Fragment ze strony:
https://paparentaladvisory.com/2016/01/ ... a-dziecko/
.......dodatek jest wypłacany razem z miesięczną pensją i podlega opodatkowaniu. W przypadku samozatrudnionych jak i sektora rolniczego dodatek wypłaca odpowiednia Ausgleichkasse.
Moim zdaniem zasiłek jest opodatkowany i stanowi składnik wynagrodzenia brutto.
Link który podajesz dotyczy innej sytuacji - dotyczy zasiłku wypłacanego w Polsce po powrocie do kraju.....
Jak wypłacany jest Kinderzulage? - dodatek na dziecko.
Fragment ze strony:
https://paparentaladvisory.com/2016/01/ ... a-dziecko/
.......dodatek jest wypłacany razem z miesięczną pensją i podlega opodatkowaniu. W przypadku samozatrudnionych jak i sektora rolniczego dodatek wypłaca odpowiednia Ausgleichkasse.
Patrz a jednak miałeś rację.Zwracam honor, Czytałem ten link, który podałeś i nie zauważyłem.
W nocy powinno się jednak spać a nie przeglądać internet. Logika podpowiada, że zasiłek nie powinien być opodatkowany a jednak co kraj to obyczaj.
W nocy powinno się jednak spać a nie przeglądać internet. Logika podpowiada, że zasiłek nie powinien być opodatkowany a jednak co kraj to obyczaj.
.....
zobaczymy co na to powie ....jcauchy .....może mieć inne zdanie na ten temat.
zobaczymy co na to powie ....jcauchy .....może mieć inne zdanie na ten temat.