Dział Specjalny Produkcji Rolnej a wspólne rozliczenie.

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
pytajnik1

Dział Specjalny Produkcji Rolnej a wspólne rozliczenie.

Post autor: pytajnik1 »

Witam,
bardzo proszę o pomoc, posiadam dochody z umowy o pracę (mam pit11), żona prowadzi Dział Specjalny Produkcji Rolnej (decyzja z US o wysokości zaliczek). Dzwoniłem do KIP i tam Pani poinformowała mnie, że mogę rozliczyć się wspólnie z żoną, niestety nie sprawiała wrażenia pewnej tego co mówi. Mam obawy że Dział Specjalny Produkcji Rolnej jest opodatkowany jakąś zryczałtowaną formą i wyklucza wspólne rozliczenie. Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.

wla.gle

Re: Dział Specjalny Produkcji Rolnej a wspólne rozliczenie.

Post autor: wla.gle »

Małżonkowie mogą wspólnie rozliczyć PIT, muszą przez cały rok podatkowy za który chcą dokonać rozliczenia pozostawać we wspólności majątkowej oraz w związku małżeńskim.
Rozliczenie na PIT-36.

Czech

Post autor: Czech »

Ryczałtem czasami (przy korzystaniu z norm szacunkowych dochodu)oblicza się podstawę opodatkowania(dochód) Działów Specjalnych, natomiast sam podatek jest na zasadach ogólnych - rozliczenie na PIT-36. Można więc rozliczyć się wspólnie, jeżeli pozostałe warunki do tego przywileju są spełnione.

pytajnik1

Nie ma tu znaczenia, że Dział Specjalny Produkcji Rolnej jest opodatkowany zryczałtowaną stawką ustalaną przez US?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

pytajnik1 pisze:
> Nie ma tu znaczenia, że Dział Specjalny Produkcji Rolnej jest opodatkowany
> zryczałtowaną stawką ustalaną przez US?

Stawka jest stała/ryczałtowa narzucona/ustalona przez US,.......ale to nie jest ryczałt/dochody z ryczałtu w sensie
rozliczenia podatkowego - rozliczasz to na PIT-36 wg skali podatkowej - nie ryczałtu na PIT-28.

snykwa

Post autor: snykwa »

Odpowiedź masz powyżej Twojego pytania (Czech).
I teraz zobaczyłem, że masz odpowiedź @wla.gle

Czech

pytajnik1 pisze:
> Nie ma tu znaczenia, że Dział Specjalny Produkcji Rolnej jest opodatkowany
> zryczałtowaną stawką ustalaną przez US?

Jeszcze raz.
Prawdopodobnie - mało danych - podatek z Działów Specjalnych jest określony na podstawie norm szacunkowych i był składany PIT-6 ?
Taki podatek jest określony w Decyzji przez Naczelnika US. Ten podatek tylko wygląda na ryczałtowy ponieważ czasami jest stały przez cały rok -zależnie od typu produkcji rolnej. Nie oznacza to jednak, że jest to "ryczałt" -on tylko udaje ryczałt , a tak na prawdę jest rozliczany wg stawek ogólnych 18/32% -lub jeżeli prowadzone są Księgi czy KPiR - to można wybrać również liniówkę 19%.
Jeżeli natomiast jest to liniówka na Księdze lub KPiR - to składamy wtedy PIT-36L i wtedy rozliczenie wspólne jest wykluczone.

pytajnik1

Tak był Pit6 i jest decyzja US o wysokości dochodu i zaliczkach. Nie prowadzimy PKPiR. Czyli rozliczam się wspólnie z Żoną.

Czech

Czech pisze:
> , Można więc rozliczyć się
> wspólnie, jeżeli pozostałe warunki do tego przywileju są spełnione.

pytajnik1

W takiej sytuacji jeśli żona nie prowadzi Ksiąg ani PKPiR nie wypełniamy załącznika PIT/DS?
I jeszcze jedno pytanie czy dochód podany w Decyzji o Wymiarze Zaliczek od Dochodów z Działów Specjalnych to dochód miesięczny czy roczny?

Zablokowany