Ulga rehabilitacyjna
Ulga rehabilitacyjna
od 1.04.2017 roku mam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu lekkim czy mogę odliczyć sobie wydatki na używanie samochodu. Limit jest 2280 czy mogę całą ulgę sobie odliczyć od dochodu czy proporcjonalnie od kwietnia
Re: Ulga rehabilitacyjna
można całą ulgę odliczyć, jeśli samochód jest używany. Oczywiście trzeba spełniać oba warunki do skorzystania z ulgi czyli orzeczenie o niepełnosprawności i własność/współwłasność
ale mam orzeczenie od 01.04.2017 to mogę odliczyć cały limit na cały rok
-
Tak można odliczyć cały limit tylko trzeba pamiętać, że dochód nie może przekraczać 10 080zł, bo jeśli prrzekracza to nie można korzystać z ulgi rehabilitacyjnej
ale Podstawa prawna art 26 ust.1 pkt 6 i ust 7a updof nic nie mówi o limicie dochodu
-
Dzwoniłam do urzędu bo sama potrzebowałam i pani powiedziała o tym limicie dochodu
limit dochodu obowiązuje jeśli odliczamy ulgę na osobę niepełnosprawną, która mamy na utrzymaniu. Wówczas to dochód tej osoby niepełnosprawnej nie może przekroczyć 10080.
Jesli sam podatnik jest niepełnosprawny i odlicza ulgę za siebie to nie ma żadnego limitu
Jesli sam podatnik jest niepełnosprawny i odlicza ulgę za siebie to nie ma żadnego limitu
"Aga K-S" pisze
limit dochodu obowiązuje jeśli odliczamy ulgę na osobę niepełnosprawną, która mamy na utrzymaniu. Wówczas to dochód tej osoby niepełnosprawnej nie może przekroczyć 10080.
a jeśli pobiera rentę socjalną i zasiłek i przekracza 10080 rozlicza się samodzielnie PIT 40A, natomiast jest ubezwłasnowolniony a ja jestem opiekunem prawnym czy też może sobie odliczyć samochód.
a jeśli pobiera rentę socjalną i zasiłek i przekracza 10080 rozlicza się samodzielnie PIT 40A, natomiast jest ubezwłasnowolniony a ja jestem opiekunem prawnym czy też może sobie odliczyć samochód.
Tak - pod warunkiem, że jest właścicielem/współwłaścicielem użytkowanego
dla celów osoby niepełnosprawnej samochodu osobowego...
dla celów osoby niepełnosprawnej samochodu osobowego...
Musza byc spełnione oba warunki tj. Własność samochodu osobowego i niepelnosprawnosc , inaczej nie można skorzystać.
A skoro niepełnosprawny przekroczył limit dochodu to niestety opiekun tez nie moze skorzystać z ulgi.
A skoro niepełnosprawny przekroczył limit dochodu to niestety opiekun tez nie moze skorzystać z ulgi.